![]() |
Astım - Tetikleyiciler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astım - TetikleyicilerAstım tetikleyicileri, çevrenizde bulunan ve astım semptomları veya astım nöbeti yaşamanıza neden olabilecek şeylerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Astım tetikleyicilerinin tümünden kurtulmak mümkün olmayabilir ![]() ![]() ![]() Sigara Evinizde ve etrafınızda sigara içilmesine izin vermeyin, bilhassa yatak odası ve arabanızda ![]() Dumanaltı alanlardan uzak durun ![]() Toz Böcekleri Toz böcekleri, kumaş ve halılarda yaşayan, gözle görülmeyen hayvancıklardır ![]() Yatak ve yastığınızı toz geçirmeyen özel bir kılıfla kaplayın ![]() En az 5 yılda bir eski yastıklarınızı yenileri ile değiştirin ![]() Yatağınızdaki çarşaf ve yorganları her hafta sıcak suda yıkayın ![]() ![]() Yatağınızın tozlanmaması için, gündüzleri tüm yatağı kaplayan bir yatak örtüsü serin ![]() ![]() Ev Hayvanları Bazı insanlar tüylü hayvanların derilerinden dökülen maddeler veya kurumuş tükürüğe karşı alerjik olabilmektedir ![]() Hayvanınız varsa ona yeni bir ev bulun veya baştan evinize sokmayın ![]() ![]() ![]() Evinizde hayvan bulunmasına engel olamıyorsanız hiç olmazsa yatak odanıza sokmayın ve yatak odasının kapısını sürekli kapalı tutun ![]() Yatak odanızdaki klima mazgallarına filtre taktırmayı deneyin ![]() Evinizdeki halıları ve varsa mobilyaların üzerine attığınız kumaşları kaldırın ![]() ![]() Hamamböcekleri Astımı olan birçok kişi hamam böceklerinin kuru döküntü ve dışkılarına alerjiktir ![]() Yatak odanızda yiyecek bulundurmayın ![]() Yiyecek ve çöpü kapalı kutularda bulundurun (gıda maddelerini asla dışarıda bırakmayın) ![]() Tuzaklar ve ilaçlar ile hamamböceklerini yokedin ![]() Hamam böceklerini öldürmek için sprey kullanıyorsanız, koku geçene kadar o odaya girmeyin ![]() Ev Küfü Damlayan musluk, boru ve diğer su kaynaklarını onarın ![]() Küflü yüzeyleri çamaşır suyu içeren bir temizlik maddesi ile silin ![]() Küflenmiş banyo perdelerini yıkayın veya yenileyin ![]() Duman, Kuvvetli Kokular ve Spreyler Mümkünse odunlu soba, kerosenli ısıtıcı kullanmayın ve şömine yakmayın ![]() Parfüm, talk pudrası, saç spreyi ve boya gibi kuvvetli koku ve spreylerden uzak durmaya çalışın ![]() Polen veya Açık Hava Küfleri Alerji mevsimi süresince aşağıdakileri yapmaya çalışın: Pencereleri kapalı tutun ![]() Mümkünse, öğlen ve öğleden sonra saatlerinde evde kalın ve pencereleri kapalı tutun ![]() ![]() Alerji mevsimi başlamadan önce astım tedavinizde herhangi bir ayarlama gerekip gerekmediği konusunda doktorunuza danışın ![]() Spor Astımınız olsa da aktif bir yaşam sürebilirsiniz ![]() ![]() Egzersiz yapmaya başlamadan önce semptomları önlemek amacıyla herhangi bir ilaç alma konusunda doktorunuza danışın ![]() Egzersize başlamadan önce 6 ila 10 dakika boyunca gerilerek veya yürüyerek ısının ![]() Hava kirliliği ve polen düzeylerinin (polene alerjiniz varsa) yüksek olduğu zamanlarda açık havada çalışmayın veya başka bir aktivitede bulunmayın ![]() Soğuk Algınlığı ve Enfeksiyonlar Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar astımınızı tetikliyorsa, kendinizi hasta hissettiğiniz zamanlarda nasıl bir tedavi planı uygulamanız gerektiği konusunda doktorunuz ile görüşün ![]() Grip aşısı olun ![]() Bol bol dinlenin, dengeli beslenin, düzenli olarak egzersiz yapın, bol sıvı tüketin, ve soğuk algınlığı olanlardan uzak durarak sağlıklı kalmaya çalışın ![]() Hava Soğuk ve rüzgarlı günlerde ağız ve burnunuzu bir atkıyla kapatın ![]() Polen ve küf alerjiniz varsa, polen ve küf düzeylerinin yüksek olduğu günlerde sokağa çıkmamaya çalışın (hava raporlarını takip edin) ![]() Diğer Tetikleyiciler Sülfitli gıdalardan uzak durun: Örneğin, astım semptomlarına neden oluyorsa, bira veya şarap içmeyin, karides, kuru meyve, veya işlenmiş patates yemeyin ![]() Diğer ilaçlar: Doktorunuza diğer bütün almayı düşündüğünüz tüm ilaçları söyleyin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|