|  | Hayvancılık Kümes Hayvancılığı |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Hayvancılık Kümes HayvancılığıKümes hayvancılığıTavukçuluk Kümes Hayvancılığı; tavukçuluk, hindicilik, kaz ve ördek yetiştiriciliği, bıldırcın yetiştiriciliği, deve kuşu yetiştiriciliği gibi kanatlı hayvanların yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı  Süs kuşu yetiştiriciliği, bir tarım faaliyeti sayılmadığı için bu grupta yer almaz  Kümes hayvancılığı, hayvancılık sektörünün en gelişmiş ve teknolojiye en açık olanıdır  Aynı zamanda hayvansal protein açığının kapatılmasında dünyanın elindeki en büyük kozudur  Üretiminin kolay ve hızlı olmasının yanında maliyetinin de düşük olması başlıca üstünlüklerindendir  Kümes hayvancılığı içinde tavukçuluk; üretim miktarı ve potansiyeliyle başta gelmektedir  Kümes hayvancılığı elde edilen ürüne göre iki ana gruba ayrılır: Etçi kümes hayvancılığı Kanatlı hayvanlardan et üretmek amacı ile yapılan faaliyetlerin bütününe verilen ad  Kanatlı eti üreticiliği, günümüzde büyük bir sektör olmuştur  Özellikle 1990 yıllarda, artan tüketimle beraber hızlı bir gelişim göstermiştir  Bu gelişim sektörde çalışan şirketlerin entegreleşmeleriyle sonuçlanmıştır  Entegre şirketler, bünyelerinde damızlık, kuluçka,yem üretim,kesimhane ve pazarlama ünitelerini barındırırlar  Bu durumlarıyla oldukça büyük organizasyonu oluştururlar  Entegre şirketlerde sadece kümesler entegre bünyesinde değildir  Etlik kümes sahipleriyle, entegreler arasında fason üretim anlaşmalarıyla çalışma yapılır  Kümes sahipleri, genellikle küçük veya orta ölçekli çiftçilerdir  Kaynak : Wikipedia | 
|   | 
|  | 
|  |