![]() |
İslamiyette Rüya |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslamiyette RüyaİSLAMİYETTE RÜYA Hazret-i Muhammed'e inen vahyin sâdık rüya ile başlaması ve Kur'an-ı Kerîm'in birçok âyetlerinde anlaşıldığı gibi, muhtelif peygamberlere rüya ile birtakım vuku bulacak hâdiseler hakkında işaretler verilmesi, rüyanın yalnız İslâm dininde değil, eski dinlerde de ehemmiyetini belirtmektedir ![]() Meselâ Hazret-i İbrahim'in, oğlunu kurban etmek hususunda gördüğü rüya ile amel etmesi ve onu bir emr-i ilâhî telâkki etmesi, rüyanın inkâr edilemeyecek bir şey olduğunu ispat etmektedir ![]() Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî'nin meşhur Mesnevî'sini şerheden büyük İslâm bilginlerinden Sarı Abdullah, rüya hakkında şöyle demektedir: İnsanda iki nevi ruh vardır: Biri hayvani ruh, ötekisi de rahmanı ruhtur ![]() Hayvani ruh, daima insandan ayrılmaz ![]() ![]() ![]() KUR'AN-I KERİM'DE RÜYADAN BAHSEDEN ÂYETLERDEN BAZILARI Sâffât sûresinden: Biz de ona uslu bir oğul müjdeledik ![]() boğazlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babacığım! dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fetih sûresinden; Ulu Tanrı, peygamberlerine gösterdiği rüyanın gerçek olup vâki olacağını tasdik etti: Bundan evvel size yakın bir fetih ve zafer müyesser etmişti ![]() RÜYAYA DAiR HADlS-I ŞERİFLER Hazret-i Ayşe'den rivayet edildiğine göre: insanlara bir rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz sallâllahü aleyhi ve sellemin ilk peygamberlik alâmetleri doğru rüya görmekle başlamıştı ![]() ![]() Hazret-i Peygamber bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: İyi adamın gördüğü sadık rüyalar, peygamberliğin kırk altıda biridir ![]() Peygamberimiz aleyhissalâtü vesselam, Tanrı elçisi olduktan sonra on üç yıl Mekke'de, on yıl da Medine'de ikamet buyurmuştu ![]() ![]() Rivayet edildiğine göre: Bir gün Hazret-i Peygambere, Ebû Kutâbe El-Ensarî adındaki sahabe gelerek: Ya Resûlâllah demiş, beni hasta eden rüyalar görüyorum ![]() Hazret-i Peygamber de ona şu karşılığı vermiş: Kötü rüya gördüğün zaman Eûzü billahi mineşşeytanirracim dersen, o rüyanın sana zararı dokunmaz ![]() ![]() ![]() Buhâri'nin rivayet ettiği bir hadîs-i şerifin mealinde: Biriniz hoşuna giden iyi bir rüya görürse bu rüya Allah'tandır ![]() Bunun için Tanrıya şükretmeli ve onu bilhassa sevdiği kimselere anlatılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyurulmaktadır: Bir kimse rüyasında beni görürse hakikat surette beni görmüştür ![]() ![]() Bir gün Hazret-i Peygamber, Hazret-i Ebû Bekir'e: Dün gece rüyamda seninle cennette bir merdiveni çıktığımızı gördüm ![]() ![]() ![]() Ebû Bekir radiyallahü anh ona şu karşılığı vermiş: Benim sizden ikibuçuk yıl sonra ecelim gelecek ![]() ![]() Tirmizî ve Darimî'nin Ebû Said'den naklen rivayet ettikleri bir hadîs-i şerîfte şöyle denilmektedir: Rüyaların en gerçeği seherde görülenlerdir ![]() Rüyalarda zaman var mıdır ? Rüyalarda yaşananlar inanılmayacak kadar hızlı gelişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İslamiyette Rüya |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslamiyette RüyaRüyalarda yaşananlar inanılmayacak kadar hızlı gelişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gece yatarken gözlerimi kapatıp uyku ile uyanıklılık arasındayken aradan dakikalar geçtiğini düşündüğümde gözlerimi açıp saate bakıyorum ve hala aynı dakika içindeyim ![]() Rüyalar alemi gerçekten ilginç ![]() ![]() ![]() Ölüm ve ötesine bilimsel bir kanıt getirilmediğini öne sürenler, rüyalarla bilimin iç içe olduğunu bilerek kendilerini kandırmaya devam etmezler umarım ![]() |
![]() |
![]() |
|