![]() |
Keçecizade Fuat Paşa Yaşamı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Keçecizade Fuat Paşa YaşamıYaşamı Tanınmış şair ve alim Keçecizade İzzet Molla'nın (1785 İstanbul-1829 Sivas) oğlu, Rumeli Kazaskeri Mehmed Salih Efendi'nin torunudur ![]() ![]() Gençlik Yılları Baba ve atalarını izleyerek ilmiye mesleğine girdi; müderris (medrese hocası) diploması aldı ![]() ![]() Zekasını takdir eden Mustafa Reşit Paşa'nın teşvikiyle siyasi kariyere başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1854'ten itibaren tanzimat reformlarını planlamakla görevlendirilen Meclis-i Ali-i Tanzimat üyeliğinde ve birkaç kez başkanlığında bulundu ![]() ![]() 1860'ta çıkan Suriye ve Lübnan isyanını bastırmakla görevlendirilerek Şam valiliğine atandı ![]() ![]() ![]() İktidar Dönemi Abdülaziz'in tahta geçişini izleyen sekiz yılda sadrazamlık ve hariciye nazırlığı, iki yakın müttefik ve dost olan Ali Paşa ile Fuat Paşa arasında birkaç kez el değiştirdi ![]() ![]() ![]() 1866'da Padişahın Mısır Hıdivi Tevfik Paşa'nın kızıyla evlenmesine itiraz ettiği için sadrazamlıktan azledildi ![]() ![]() ![]() Fuat Paşa yolculuğundan sağ dönemeyeceğini hissediyordu ![]() ![]() Ey zair-i sahip nefes, Hubb-u sevdadan meyli kes, Dünyada kalmaz hiç kes, Allah-ü bes, baki heves ![]() Her ten biter bir derd ile, Geh germ ile geh serd ile, Uğraşmaya bir ferd ile, Değmez bu dünyay-ı ahes ![]() Ben Fuad-ı asr idim, Mesned-i ruh-u devlet idim, Nakş-ı Hümayun sadr idim, Gösterdi cahr ruyu abes ![]() Dil hata oldu bir zaman, Tedrç ile bitti tüvan, Uçtu nihayet mürg-ü can, Çünkü harab oldu kafes ![]() Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|