Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adı, akmonya, kaynaklar, kuruluşu, şehrin

Akmonya Akmonya Adı, Şehrin Kuruluşu, Ve Kaynaklar

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Akmonya Akmonya Adı, Şehrin Kuruluşu, Ve Kaynaklar




Akmonya Adı, Şehrin Kuruluşu, ve Kaynaklar

Akmonya adının nereden geldiği tartışma konusudur Bölgenin zamanında Frigya kontrolunda olduğu düşünülerse, Akmonya'nın Frigya'lılar tarafından kurulduğu ve isminin de Frigce olduğu düşünülebilir Gerçektende bir Hint-Avrupa dili olan Frigce'de akmon (άκμÏ?ν) kelimesinin "taş" anlamına gelmesi muhtemeldir Yalnız Eski Yunanca "örs" anlamına gelen akmon (άκμÏ?ν) kelimesi de bir olasılık olarak görülebilir (Zgusta, 1984: 30-32)

Milet'li Alexander Polyhistor (yak İÖ 70) tarafından kaydedilen şehrin kuruluş efsanesi bölgenin eskiçağ kültürü hakkında bizi aydınlatır Buna göre, Manes'in iki oğlu olmuştur Birisinin adı Akmon ve diğerinin adı Doias'dır, ve Akmon Akmonya şehrini kurmuştur William Ramsay, bu efsanede bazı yerel dinlerin izlerini görür Manes'in diğer isimlerine bakarak onun bir güneş tanrısı olduğu sonucuna varır Bazı Akmonya sikkeleri üzerinde bulunan atlı figürünü de Manes ile ilişkilendirir (Ramsay, 1895-97: 625-26) Dolayısıyla, Manes'i daha sonra Yunan etkisi altında Zeus figürüne asimile olmuş yerel bir tanrı olarak görür Gerçektende Manes Herodot'da Lydia kralı Atys'in babası olarak görülür Ayrıca, Asya kıtasının adı da Lidya'lı Asies'den gelmektedir ki, Asies'in babasının adı Cotys, onunda babasının adı Manes'tir (Herodot, I94, IV45) Bu bilgiler, şehrin sosyal ve ekonomik tarihi konusunda pek az şey söylese de, bölge kültürünün eskiliğini gösermesi açısından önemlidir Ramsay, erken Akmonya sikkeleri ile Pergamon (Bergama) sikkeleri arasındaki benzerlikten yola çıkarak, Akmonya ile Bergama arasında bir yakınlık olması olasılığını ileri sürer (Ramsay, 1895-97: 630)

Her ne kadar Akmonya adı bazı yazılı kaynaklardan, Cicero'nun (İÖ 106 - İS 43) Lucius Valerius Flaccus adlı bir idareciyi halkın mallarına kanunsuz olarak el koyduğu yolundaki suçlamalara karşı savunmak için yazdığı Pro Flacco adlı söylevinden, nümizmatik verilerden, ve Batlamyus'un eserinden biliniyordu ise de, Akmonya adı ile Ahat Köyü'nde bulunan harabeleri ilk defa ilişkilendiren 19 yüzyılın ilk yarısında Johann Franz olmuştur (Buckler ve Calder, 1939: xvii) Bu tarihten sonra Akmonya üzerine olan çalışmalar daha çok etrafta kaydedilen yazıtlar üzerinden yapılmış, sistematik kazılar hiçbir zaman başlamamıştır Yazıtlar daha çok Roma dönemine aittir ve şehrin Bizans ve daha sonra Germiyan ve Osmanlı idaresi altındaki durumu hakkında bilgilerimiz hemen hemen yok denecek kadar azdır Akmonya'nın Dacia, yani aşağı yukarı bugünkü Romanya ve Moldovya'da bulunan ve Batlamyus (90-168) tarafında kaydedilen Akmonya ile karıştırılmaması gerekir (Ptolemy, 1991: 82, 114)


Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.