![]() |
Tarımı Etkileyen Faktörler Nelerdir, Türkiyede Tarımı Etkileyen Faktörler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarımı Etkileyen Faktörler Nelerdir, Türkiyede Tarımı Etkileyen FaktörlerTarımı Etkileyen Faktörler - Türkiyede Tarımı Etkileyen Faktörler TÜRKİYE’DE TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: 1 ![]() Türkiye tarımında en büyük sorun sulama sorunudur ![]() ![]() ![]() Akarsularımızın derin vadilerden akması ve rejimlerinin düzensiz olmasından dolayı sulamada yeterince faydalanamıyoruz ![]() ![]() Sulama Sorunu Çözüldüğünde; -Üretim artar ![]() -Nadas olayı ortadan kalkar ![]() -Tarımda iklime bağlılık büyük oranda azalır ![]() -Üretimde süreklilik sağlanır ![]() -Üretim dalgalanmaları önlenir ![]() -Daha önce sebze tarımı yapılmayan bir yerde sebze tarımı da yapılmaya başlanır ![]() -Tarım ürün çeşidi artar ![]() -Köyden Kente göçler azalır ![]() ![]() 2 ![]() Tarımda sulama sorunu çözüldükten sonra üretimi daha da artırmak için gübre kullanımı artırılmalıdır ![]() Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olması tabii gübre imkanını oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Gübre ihtiyacı, tabii gübrenin yakacak olmaktan kurtarılması ve gübre fabrikalarının artırılması ile karşılanabilir ![]() 3 ![]() Sulama ve gübre sorunu çözüldükten sonra verimi daha da artırmak için kaliteli tohum kullanılmalıdır ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Ürünün zamanında ekimi, hasadı ve yüksek verim için makine kullanımı şarttır ![]() ![]() - Makine kullanıma elverişsiz alanların varlığı, -Makine kullanımının ekonomik olmadığı küçük alanların varlığı, -İş gücünün bazı bölgelerde daha ucuz olması, -Makine fiyatlarının çiftçinin alım gücünün üstünde olması 5 ![]() Tarımdaki hastalıkların, yabani otların ve haşerelerin meydana getireceği üretim düşüklüğünü önlemek için ilaçlı mücadele şarttır ![]() ![]() 6 ![]() Tarla yağışlardan önce sürülmeli , yabancı otlardan arındırılmalıdır ![]() ![]() 7 ![]() Toprak analizleri ile en iyi verim alınabilecek ürün belirlenir ![]() ![]() 8 ![]() Verimi etkilemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Destekleme alımı yapılan ürünlerin üretiminde dalgalanmalar az olur ve fiyatı sürekli artar ![]() 9 ![]() Çok önemlidir ![]() ![]() Kredi desteği, çiftçiyi zor duruma düşürmeyecek biçimde yapılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|