|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| hayvancılık, nasıldır, türkiye’de |
Türkiye’De Hayvancılık - Türkiye’De Hayvancılık Nasıldır? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye’De Hayvancılık - Türkiye’De Hayvancılık Nasıldır?Türkiye’de Hayvancılık - Türkiye’de Hayvancılık Nasıldır? Ekonomik değeri olan hayvanların üreti*lip beslenmesi ve pazarlanması işlerine hayvancılık denir ![]() Hayvancılık özellikle yüksek ve engebeli yerlerde ekime dikime elverişli olmayan bölgeler*de halkın yaşayışında birinci derecede rol oynar ![]() Türkiye geniş çayır ve meralarıyla hay*van yetiştirilmesine elverişli bir ülkedir ![]() Hayvan sayısı bakımından önemli bir zenginliğe sahiptir Dünyada 9 Orta Doğu’da ve Avrupa’da 1 sırada yer alır![]() Ülkemizde hayvancılık faaliyetleri mera hayvancılığı ve ahır hayvancılığı olarak ikiye ayrı*lır Mera hayvancılığı doğa koşullarına bağlı ola*rak yapılan hayvancılıktır Et ve süt verimi düşük*tür En çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde yapılmak*tadır Ahır hayvancılığı yıl boyunca hayvanların ahırlarında beslenmesidir En çok Marmara Böl*gesi’nde yapılmaktadır Ahır hayvancılığı daha çok sığır yetiştirilmesinde uygulanmaktadır![]() Manda sığır deve at eşek gibi hayvan*lar büyükbaş hayvanlardır Ülkemizde en çok sı*ğır yetiştirilir![]() Küçükbaş hayvancılık Türkiye’de en çok yapılan hayvancılıktır Bu gruba giren hayvanlar koyun kıl keçisi ve tiftik keçisidir![]() Tavuk horoz hindi kaz ördek gibi hay*vanlara kümes hayvanları denir En çok Güney Marmara Ege Bölgesi Orta ve Batı Karadeniz bölümlerinde yetiştirilir![]() İpek böceği doğal ipek elde etmek için yetiştirilen ve dut yaprağı ile beslenen bir hayvan*dır Türkiye’de Bursa Denizli Elazığ Ankara An*talya Amasra ve Diyarbakır’da ipek böcekçiliği yapılmaktadır![]() Bal ve balmumu elde etmek için arı bes*lenme faaliyetine arıcılık denir Türkiye’nin iklimi bitki örtüsünün çeşitliliği üstün nitelikli arı türleriy*le arıcılığa elverişlidir Türkiye’nin her bölgesinde arıcılık yapılır![]() Yurdumuzun üç tarafı denizlerle çevrili ol*masına rağmen balıkçılık yeteri kadar gelişme*miştir Türkiye’de tutulan balığın denizlerimize göre dağılımı şöyledir; Karadeniz %85 Marmara Denizi %10 Ege Denizi %3 Akdeniz %2‘dir Akarsu ve göllerimizin olduğu yerlerde ise tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır![]() Türkiye’de balıkçılığın yeterince gelişmemesinin başlıca nedenleri: Balıkçılığın daha çok kıyı balıkçılığı olarak yapılması açık deniz balıkçılığının yaygın olarak yapılmaması Modern tekne ve yöntemlerle balıkçılığın yapılmaması Halkın balık tüketimi konusunda yeterli bilince sahip olamaması Kaçak usulsüz ve aşırı avlanmaların yaygın olması Son yıllarda su kirliliğinin artması Su ürünlerinin işleneceği sanayi tesislerinin yetersiz olması Su ürünlerinin saklanabileceği soğuk hava depolarının yetersiz olması Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin Gerekli Koşullar Türkiye hayvancılığın gelişmesi için önemli bir potansiyele sahiptir Bu potansiyelin değerlendirilmesi için aşağıdaki koşulların uygulanması gerekir![]() Çayır ve mera hayvancılığı yerine besi ve ahır hayvancılığının yaygınlaştırılması Yem üretiminin artırılması Hayvan soylarının iyileştirilmesi (ıslahı) Otlakların ıslah edilmesi ve korunması aşırı ve erken otlatmanın engellenmesi Süt dana ve süt kuzu ile doğurgan hayvanların erken kesiminin önlenmesi Hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi Üreticilere yönelik hayvancılık eğitiminin yaygınlaştırılması Hayvan üreticilerine teşvik kredilerinin sağlanması Üreticilerinin pazarlama olanaklarının geliştirilmesi
|
|
|
|