![]() |
Osmanlılar'da Tatlı Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlılar'da Tatlı KültürüOsmanlıda Tatlılar - Osmanlıda Şerbetler - Meyveli Tatlılar - Hamur Tatlıları - Sütlü Tatlılar - Helvalar Tatlılar ve şerbetler Osmanlı Mutfağında et ve pilav kadar önemli olup tatlısız bir Osmanlı sofrası düşünülemezdi ![]() ![]() ![]() Tatlı kültürü ve sevgisi Türklerde Arap etkisiyle Müslümanlık etkisiyle başladı ve hızla gelişti ![]() ![]() 1539 tarihli sünnet şenliği, tam bir şekerleme cennetiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ziyafetler için pişirilen tatlıların çoğu helva(15 çeşit) ve reçeldi (22 çeşit) ![]() ![]() Osmanlı sarayının tatlıları ve reçelleri, mutfağın Helvahane bölümünde ve onun bir yan birimi olan Reçelhane’de pişirilirdi ![]() Helvahane’de her türlü helva, reçel, meyveli şekerleme, murabba, palude, şurup ve şerbet yanı sıra; hekim başının nezaretinde, hem padişah ve yakınları, hem de sarayın hastanesinde tedavi görenler ve sarayda çalışanlar için gerekli tüm ilaçlar ve her derde deva mis kokulu macunlar da üretilirdi ![]() Şeker, pahalı bir ürün olduğundan reçeller ve şerbetler, Osmanlı döneminin seçkin yiyecekleri ve ikramları arasında yer alırdı ![]() TATLILARIN ANA MALZEMELERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI HELVALAR MEYVELİ TATLILAR: Reçeller, Hoşaflar, Şerbetler ve Paludeler TAHILLI VE SÜTLÜ TATLILAR HAMUR TATLILARI MACUNLAR TATLILAR, ŞERBETLER Helva, “tatlı” anlamına gelen Arapça bir sözcüktür ![]() ![]() ![]() HELVALAR Adı Arapçadan da gelse Müslüman Türklerin tatlısıdır ![]() ![]() ![]() Günümüzde helva sohbetler artık tümüyle yok olmuştur ![]() ![]() Osmanlılar meyveleri, yaz-kış taze olarak öğün aralarında bolca tükettikleri gibi, tatlıcılıkta ve şekercilikte de çok kullanırlardı ![]() REÇELLER, HOŞAFLAR,ŞERBETLER VE PALUDELER İstanbul’da yetişen ya da Adana, Mardin, İzmir, Sakız gibi vilayetlerden gelen meyveler şerbet, reçel, şekerleme, ve hoşaf yapımında kullanılır ![]() ![]() Ana maddesi buğday olan aşure, tahıllı tatlıların en önemlisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAHILLI VE SÜTLÜ TATLILAR Sarayda her yıl Muharrem’in yedinci ve sekizinci günü Helvacıbaşı nezaretinde hazırlıklar başlar; dokuzuncu gün kazanlar dolusu aşure pişirilir, Muharrem’in onuncu günü de, sabah erken saatlerden itibaren halka dağıtılırdı ![]() ![]() ![]() Diğer bir inanışa göre aşure, Nuh Peygamber’in gemisinin karaya oturduğu günün anısına pişirilirdi ![]() ![]() ![]() Geleneksel aşurenin tarifi buğdaylı, baklagilli, şekerli ve bol kuru üzümlüdür ![]() ![]() Osmanlı mutfağının ikinci klasik tahıl tatlısı, pirinç, bal ve safranla pişirilen zerdedir ![]() ![]() ![]() Şölenlerin ve düğünlerin vazgeçilmez tatlısı olan zerde, bayramlarda, cuma akşamları ve ramazan gecelerinde imaretlerde de pişirilir ve pirinç pilavıyla birlikte yenilirdi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|