![]() |
İnyupikler Mutfak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnyupikler MutfakMutfak Açık mutfak, Nome, 1916 Maktak (yağlı deri altı katmanıyla birlikte balina derisi) Beyazların yiyecekleri (Taniktaq) ile karşılaşmadan önce İnyupikler kendi yiyeceklerini (Iñupiaqtaq) iklim ve coğrafi koşullara göre şekillendirmişlerdi ![]() ![]() Maktak : Çiğ olarak yenen yağlı deri altı katmanıyla birlikte balina derisi ![]() ![]() ![]() Quaq : Çiğ olarak dondurulmuş et ya da balık ![]() ![]() Uiḷaq : Kurutulmuş et ![]() Mikigaq : Fermente balina eti, dil ve maktak'ın miksere çekilmesiyle yapılır ![]() IgamaaqÅ?uk : Fok yağında kızartılan yarı kurutulmuş et ![]() Igaapiaq : Haşlama et ![]() Akutuq : Erimiş ren geyiği yağı ile ince kıyılmış ren geyiği etinden bulamaç gibi hazırlanıp bir tepsiye dökülüp çiğ yenir ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|