Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anadolu, geçmişten, günümüze, izmir, liseleri, lisesi, öğretmen

İzmir Anadolu Öğretmen Lisesi Geçmişten Günümüze Öğretmen Liseleri

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İzmir Anadolu Öğretmen Lisesi Geçmişten Günümüze Öğretmen Liseleri

Geçmişten Günümüze Öğretmen Liseleri
Türkiye'de öğretmen yetiştirme düşüncesi ilk olarak 1840'lı yıllarda ortaya atıldı 16 Mart 1848'de Daru'l-Muallimn-i Rüşd adıyla İstanbul'da ilk öğretmen okulu açıldı
1868'de sıbyan mekteplerine öğretmen yetiştirmek amacıyla Daru'l-Muallmn-i Sıbyanlar açıldıBu gelişmeleri 1870'de Daru'l-Muallimat adıyla ilk kız öğretmen okulu, 1891'de de Daru'l-Muallimn-i Yayınevi : ?li okullarının açılması izledi
Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün başlattığı eğitim hamlesiyle öğretmen yetiştirilmesine daha fazla önem verildi 1927'de Kayseri ve Denizli'de ilk muallim mektepleri açıldı 1937'de ise kısa sürede öğretmen yetiştirme amacıyla köy öğretmen kursları açıldı Bu atılımla okuma yazma bilen, askerliğini çavuş ya da onbaşı olarak yapan köy gençlerinden on bin kadar eğitimci (eğitmen) yetiştirilmiştir
Çeşitli imkanlardan yoksun olan köylerimiz de unutulmamış, kalkınmanın sağlanabilmesi amacıyla 17 Nisan 1940'da Köy Enstitüleri açılmıştır Bu okullar köy merkezlerinden uzak alanlarda kurulmuştur Sayısı hızla artan bu önemli kurumlar 1954 yılında İlk Öğretmen Okullarına dönüştürülmüştür
1946 yılından sonra eğitim enstitülerine ve liselere öğretmen yetiştirmek için Yüksek Öğretmen Okulları açılmaya başlanmıştır
1973 yılında 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile tüm öğretmenlere yüksek öğrenim görme zorunluluğu getirilmiştir Buna bağlı olarak ilkokul öğretmeni yetiştirmek için iki yıllık eğitim enstitüleri kurulmaya başlanmış, öğretmen okulları da 1976'da Öğretmen Liseleri adıyla lise ve dengi okullara dönüştürülmüştür Bu dönemde öğretmenlik son tercihlerin mesleği olmaya başladı Bu durum kaliteyi de olumsuz etkiledi
Önlem olarak, öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamak ve daha küçük yaşlarda bu mesleğe ilgi duyulmasını sağlamak amacıyla 1989-1990 eğitim-öğretim yılında Öğretmen Liseleri Anadolu Öğretmen Liselerine dönüştürülmüştür Geçtiğimiz on yılda bu değişim hedefine ulaşmıştır Eğitim fakülteleri ilk sıralarda tercih edilen okullar haline gelmiştir
1848 yılında başlayan bu süreç sayısı 103'e ulaşan Anadolu Öğretmen Liseleriyle devam etmektedir

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com