![]() |
Kars Digor İlçesi Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kars Digor İlçesi Hakkında BilgiKars Digor İlçesi Hakkında Bilgi -Kars Digor İlçesi ![]() İlçemizin yüzölçümü 1136 Km2’ dir ![]() ![]() İlçemizin rakımı 1450’ dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlçemiz tarihi hakkında elimizde kesin bilgi ve belge bulunmamaktadır ![]() ![]() İlçe, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir süre Arpaçay’ a bağlı bir köy olarak bulunmuş; daha sonra ise Kağızman ilçesine bağlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() DÜĞÜN, KINA GECESİ, YÖRESEL İFADELER, TÜRKÜLER, MANİLER, AĞITLAR, YÖRESEL GİYİM v ![]() ![]() HALK OYUNLARIMIZ Üç ayak, Ağırbar, Temirağa, Üç Katır, Koçari, Tavuk Barı, Hoş Geliş, Sarı Seyran, Hoş Bilezik, Kesmeli Sarı Seyran, Şeyh Şamil, Kömür Gözlüm, YEMEKLERİMİZ Hamur İşleri 1 Mantı: a- Etli mantı b- Yaprak mantı ![]() 2 Feselli: Hamur yapılarak yufka açılır ![]() ![]() 3 Katmer: Yufkalar yağlanarak üst üste dizilerek tepsi içerisinde sac altında pişirilir ![]() 4 Ekmek yağlaması: Sac üzerinde pişirilen ekmeklere yağ sürülerek yenir ![]() 5 Bişi 6 Mafiş: Kare şeklinde kesilen yufkalar kızgın yağda pişirilir ![]() 7 Lokum: Yumuşak hamurdan küçük yumrular yapılarak kızgın yağda pişirilir ![]() 8 Gevrek: Kaymaktan hamur yoğrularak yufka açılır sac üzerinde pişirilir ![]() 9 Gagala: Kaymaktan hamur yoğrulur muhtelif büyüklüklerde yuvarlanarak tepsi içinde sac altında pişirilir ![]() ![]() 10 Kuymak: Kaymak kaynatılarak içine mısır unu karılarak pişirilir ![]() ![]() 11 Hasuta: Mısır ve buğday unundan yapılır ![]() ![]() 12 Haşıl: sütün içerisine ince bulgur katılarak yenir ![]() 13 Kemsel Aşı ( Hamur Kesmeli) 14 Nezik ( Süt kaymağı ve un ile yoğrularak sac üzerinde pişirilir ![]() 15 Un Eriştesi ( el kesimi ) 16 Hengel 17 Ekmek Aşı 18 Koğut 19 Kurut 20 Kaz Pilavı 21 Kaz Kızartması 22 Kaz Çekmesi 23 Kaça-Kuça 24 Baş Ayak 25 Erişte Pulo, 26 Sacda Kuzu 27 Kımı Turşusu, 28 Hörrü Aşı Çevrede Doğal olarak Yetişen Bitkilerden Yapılan Yemekler A- Pancar çorbası B- Evelük çorbası C- Cıncar (Isırgan) çorbası D- Kımı çorbası yapıldığı gibi kımıdan turşuda yapılır ![]() Bitkilerden yapılan çorbalara genellikle yoğurt katılır ![]() ![]() ![]() Digor’da Kirvalık (Kirvelik) Bu adet doğu Oğuzlardan gelen bir adettir ![]() ![]() ![]() Erkek çocuğunu sünnet ettiren aile çok yakın bir akrabasına ya da kendisine en yakın hissettiği (dost olmak istediği) tanıdık birisini kirve tayın eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sünnet düğünü için başka yerden gelen misafirleri (misafirlere atlı denir) ağırlamakla kirve ya da ev sahibi sorumludur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|