Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aylara, bitkisel, göre, mönüleri, yiyecek, örnek

Aylara Göre Bitkisel Yiyecek Örnek Mönüleri

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aylara Göre Bitkisel Yiyecek Örnek Mönüleri



Örnek Mönüler - Bitkilerle Beslenme - Organik Bitki ve Meyveler - Sağlıklı Beslenme - Baharatların Beslenmedeki Rolü - Mevsimlere Göre Beslenme


Doğadan uzakta yaşamaya o kadar alıştık ve alıştırıldık ki, belki hangi mevsimde hangi sebzeler ve meyveler bulunur, onu bile unuttuk Hoş, şimdi yapay yöntemlerle her mevsimde, her tür meyve ve sebze bulunuyor, ama biz size her mevsimin hakkını vererek, sizleri doğru yola çekmeyi denemek istiyoruz


Bu arada, bazı "kılavuz" sebzeleri sofranızdaki salatalardan hemen hiç eksik etmemeye bakın Bunlar, havuç, lahana, şalgam, pancar, pırasa, kereviz, soğan ve sarımsaktır

Pancarı, Brüksel lahanasını ve ıspanağı çiğ yemekte büyük yarar olduğunu da anımsayın


Mutfağınıza renk katacak bazı güzel kokulu otlarla baharatı da akıldan çıkarmayın Bir hatırlatma: Melekotu, anason, fesleğen, tarçın, kapari, maydanoz, sarımsak, kişniş, kornişon, kimyon, tarhunotu, zencefil, karanfil, defne, nane, hardal, hindistan cevizi, yabani mercanköşk, kırmızı biber, karabiber, biberiye, safran, kekik, adaçayı, yaban kekiği ve vanilya


OCAK AYI

Taze meyveler: Ananas, limon, mandalina, portakal, greyfrut, elma, armut

Kuru meyveler: Kayısı, badem, hurma, incir, fındık, ceviz, erik, üzüm

Sebzeler: Lahana, Brüksel lahanası, sarımsak, hoş kokulu otlar, avokado, pancar, havuç, kereviz, mantar, karnıbahar, yerelması, rezene, kurufasulye, marul, mercimek, şalgam, soğan, zeytin, karahindiba, patates,pırasa, kara turp, domates, kırmızı turp, balkabağı,


OCAK AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Bir meyve, kuru üzümle yoğurt, iki dilim ballı kara ekmek, ballı kekik çayı

Öğle yemeği: Bir meyve, çiğ lahana salatası (yeşil ve kırmızı lahana), yulaf ezmesi, peynir

Akşam yemeği: Bir meyve, karışık salta, kereviz çorbası, bir dilim kek


ŞUBAT AYI

Taze meyveler: Ananas, limon, mandalina, portakal, greyfrut, armut, elma

Kuru meyveler: Kayısı, badem, hurma, incir, fındık, ceviz, kuru erik, kuru üzüm

Sebzeler: Sarmısak, hoş kokulu otlar, avokado, pancar, havuç, kereviz, mantar,lahana, Brüksel lahanası, karnıbahar, hindiba, kuru fasulye, marul, mercimek, kıvırcık salata, soğan, zeytin, karahindiba, pırasa, patates, domates


ŞUBAT AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Bir meyve, beyazpeynirli üç dilim kara ekmek, ballı biberiye çayı

Öğle yemeği: Bir meyve, karışık salata, patates, dolması, kuru yemiş

Akşam yemeği: Bir meyve, kremalı kereviz çorbası, yeşil salata


MART AYI

Taze meyveler: Ananas, limon, portakal, greyfrut, armut, elma

Kuru yemişler: Kayısı, badem, hurma, incir, fındık, ceviz, erik,üzüm

Sebzeler: Sarımsak, hoş kokulu otlar, enginar, avokado, pancar, havuç, kereviz, mantar, lahana, Brüksel lahanası, karnıbahar, rezene, kurufasulye, bezelye, yeşil salata, şalgam, soğan, zeytin, karahindiba, pırasa, kara turp, kırmızı turp, domates


MART AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Bir meyve suyu, patatesli omlet, ballı kaynamış adaçayı

Öğle yemeği: Bir meyve, karışık bir salata, karışık sebze çorbası, komposto

Akşam yemeği: Bir meyve, kremalı pırasa çorbası, Brüksel salatası artı yeşil salata, yoğurt


NİSAN AYI

Taze meyveler: Ananas, limon, çilek, portakal, greyfrut, elma

Kuru yemişler: Kayısı, badem, hurma, incir, fındık, ceviz, erik, üzüm

Sebzeler: Sarımsak, hoş kokulu otlar, kuşkonmaz, pancar, havuç, kereviz, mantar,lahana, Brüksel lahanası, dereotu, hindiba, ıspanak, rezene, bakla, kuru fasulye, marul, bezelye, şalgam, soğan, zeytin, kuzukulağı, pırasa, patates, kara turp, kırmızı turp, teke sakalı, domates


NİSAN AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Bir meyve suyu, ezme, balla karışık kekik çayı

Öğle yemeği: Bir meyve, kekikli kuşkonmaz, pirinç çorbası, beyaz peynir

Akşam yemeği: Bir meyve, enginar, kuzukulağı çorbası, limonlu turta


MAYIS AYI

Taze meyveler: Ananas, kiraz, limon, çilek, portakal, greyfrut, elma

Kuru yemişler: Kayısı, badem, hurma, incir, fındık, ceviz, erik, üzüm

Sebzeler: Sarımsak, hoş kokulu otlar, enginar, kuşkonmaz, pancar, havuç, kereviz, mantar, lahana, karnıbahar, hıyar, kabak, dereotu, bakla, kuru fasulye, marul, bezelye, taze soğan, zeytin, kuzukulağı, pırasa, patates, kara turp, domates


MAYIS AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Çilek, badem ezmesi sürülmüş üç dilim kara ekmek, ballı biberiye çayı

öğle yemeği: Bir meyve, rokforlu yeşil salata, pırasalı krep dolması, limon peltesi

Akşam yemeği: Bir meyve, rendelenmiş havuç salatası, domatesli bakla, yeşil salata


HAZİRAN AYI

Taze meyveler: Kayısı, ananas, muz, kiraz, limon, çilek, ahududu, kavun, portakal, şeftali, armut, erik

Kuru yemişler: Badem, hurma, incir, fındık, ceviz, üzüm

Sebzeler: Taze sarımsak, hoş kokulu otlar, enginar, kuşkonmaz, taze havuç, mantar, karnıbahar, hıyar, kabak, dereotu, ıspanak, bakla, taze fasulye, marul, mercimek, taze soğan, zeytin, pırasa, patates, kırmızı turp,domates


HAZİRAN AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Mevsim meyveleri kokteyli, yoğurt, ballı bir dilim kara ekmek, ballı bir bardak adaçayı

Öğle yemeği: Bir meyve, ceviz ezmesi gamitürlü salata, fesleğen gamitürlü buğday lapası

Akşam yemeği: Bir meyve, domates salatası, biber dolması


TEMMUZ AYI

Taze meyveler: Kayısı, muz, frenk üzümü, limon, çilek, ahududu, kavun, portakal, şeftali, armut, erik

Kuru yemişler: Badem, hurma, incir, ceviz, fındık, üzüm

Sebzeler: Sarımsak, hoş kokulu otlar, enginar, patlıcan, pancar, havuç, kereviz, mantar, hıyar, kabak, dereotu, ıspanak, barbunya fasulyesi (taze), yeşil fasulye, mercimek, soğan, zeytin, pırasa, dolmalık biber, patates, kara turp, kırmızı turp, domates


TEMMUZ AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Taze meyve salatası, fındık ezmesi sürülmüş bir dilim kara ekmek, ballı bir bardak biberiye çayı

öğle yemeği: Bir meyve, karışık salata, patlıcan (domatesle pişmiş), tuzsuz peynir

Akşam yemeği: Bir meyve, hıyar salatası, naneli yoğurt, badem kremalı şeftali


AĞUSTOS AYI

Taze meyveler: Kayısı, muz, limon, kavun, karpuz, zerdali, şeftali, armut, erik, üzüm

Kuru yemişler: Badem, hurma, incir, fındık, ceviz

Sebzeler: Sarımısak, hoş koklu otlar, enginar, patlıcan, pancar, havuç, mantar, hıyar, kabak, taze barbunya fasulyesi, yeşil fasulye, marul, mercimek, soğan, zeytin, dolmalık biber, patates, kırmızı turp, domates


TEMMUZ AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Kırmızı erik, bademli ve kuru incirli yoğurt, ballı biberiyle çayı

Öğle yemeği: Bir meyve, patates salatası, un çorbası, yoğurt

Akşam yemeği: Bir meyve, karışık salata, kabaklı turta, balla dövülmüş ceviz


EYLÜL AYI

Taze meyveler: Ananas, muz, limon, incir, çilek, ahududu, kavun, dut, fındık, ceviz, greyfrut, karpuz, kayısı, şeftali, armut, erik, üzüm

Kuru yemişler: Kayısı, badem, hurma

Sebzeler: Sarımsak, hoş kokulu otlar, avokado, pancar, kereviz, havuç, mantar, lahana, hıyar, kabak, ıspanak, rezene, barbunya fasulyesi, yeşil fasulye, marul, mercimek, yeşil salata, mısır, soğan, zeytin, şalgam, dolmalık biber, patates, karaturp, kırmızı turp, domates


EYLÜL AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Çilek, beyaz peynir sürülmüş üç dilim kara ekmek, bir bardak ballı adaçayı

öğle yemeği: Bir meyve, mısır salatası, ayçiçeğiyle pişirilmiş türlü, yoğurt

Akşam yemeği: Bir meyve, sarımsaklı un çorbası, domatesli yeşil salata, taze fındık


EKİM AYI

Taze meyveler: Badem, ananas, kestane, limon, incir, kavun, fındık, ceviz, greyfrut, karpuz, armut, elma, üzüm

Kuru yemişler: Hurma, Erik

Sebzeler: Lahana, karnıbahar, kabak, ıspanak, rezene, yeşil fasulye, marul, mercimek, şalgam, soğan, zeytin, pırasa, dolmalık biber, patates, kara turp, kırmızı turp, domates


EKİM AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah kahvaltısı: Bir meyve suyu, tahıi lapası, ballı bir bardak biberiye çayı

Öğle yemeği: Bir meyve, karışık salata, mantarlı krep, peynir

Akşam yemeği: Bir meyve, kırmızı turp çılbır, elmalı turta


KASIM AYI

Taze meyvelar: Ananas, kestane, limon, hurma, portakal, greyfurt, armut, elma, üzüm

Kuru yemişler: Kayısı, badem, incir, fındık, ceviz, erik

Sebzeler: Sarımsak, avokado, pancar, havuç, kereviz, mantar, lahana, Brüksel lahanası, karnıbahar, ıspanak, rezene, kuru fasulye, marul, mercimek, şalgam, soğan, zeytin, pırasa, patates, karaturp, kırmızı turp


KASIM AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah Kahvaltısı: Bir meyve, üzümlü arpa lapası, bir bardak ballı biberiye çayı

Öğle yemeği: Bir meyve, çiğ kereviz salatası, peynir soslu yeşil salata, komposto

Akşam yemeği: Bir meyve, çiğ rezene salatası, mantarlı yumurta, peynirli turta


ARALIK AYI

Taze meyveler: Kestane, badem, incir, ceviz, fındık erik

Sebzeler: Sarımsak, havuç, kereviz, pancar, mantar, lahana, Brüksel lahanası, karnıbahar, hindiba, rezene, kuru fasulye, mercimek, yeşil salata, nohut, şalgam, soğan, zeytin, pırasa, patates, karaturp, kırmızı turp, domates


ARALIK AYI ÖRNEK MÖNÜSÜ:

Sabah Kahvaltısı: Bir meyve, badem püresi sürülmüş üç dilim kara ekmek, ballı bir bardak biberiye çayı

Öğle yemeği: Bir meyve, pancarlı yeşil salata, fırında mantarlı darı, yoğurt

Akşam yemeği: Bir meyve, yeşil salata, etsiz çiftlik kebabı, kuru yemiş (karışık)



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.