![]() |
Beyin Gelişiminde Kırmızı Etin Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beyin Gelişiminde Kırmızı Etin Önemibeyin gelişiminde kırmızı etin önemi - kırmızı et tüketimi -kırmızı et Türkiye'de son dönemlerde yaşanan fiyat artışı nedeniyle yıllık kişi başına düşen kırmızı et tüketiminin 12 kilogramın altına indiği öne sürüldü ![]() ![]() Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki azalmaya bağlı olarak et üretimindeki düşüşün fiyatların artmasına yol açtığını belirtti ![]() Fiyatlardaki artışın tüketimi olumsuz etkilediğini ifade eden Yalçındağ, gelir durumunun da etkisiyle tüketimde önemli bir daralma yaşandığını ifade etti ![]() Türkiye'de yıllık kişi başına kırmızı et tüketiminin 12 kilogramda kaldığını kaydeden Yalçındağ, şöyle konuştu: ''AB ülkelerinde bu rakam domuz etiyle birlikte 62 kiloya ulaşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YÜZDE 20-25 DARALMA Yalçındağ, bu yıl için ise üretimde yüzde 20-25 arasında bir daralmadan söz edildiğini belirterek, ''Üretimdeki daralma tüketimde azalma demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir çocuğun anne karnından başlayarak 6 yaşına kadar geçen sürede kırmızı etçe zengin beslenmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, et proteinlerinin çocukların gelişimi açısından çok önemli olduğunu söyledi ![]() BEYİN GELİŞİMİNDE KIRMIZI ETİN ÖNEMİ Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Etin içerdiği besin ögeleri, insan organizmasının doku yapım ve onarımında büyük önem taşıdığını dile getiren Tayar, özellikle büyüme, gelişme çağındaki çocuklar, hamileler, orta yaşın üzerindeki yetişkinlerde günlük beslenmede ortalama 100-150 gram etin tüketilmesi gerektiğini kaydetti ![]() Tayar, etlerin A ve B grubu vitaminleri, demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller bakımından çok zengin olduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Etlerin içerdiği proteinin biyolojik kalitesi oldukça yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kişinin günlük alınması gereken proteini bitkisel gıdalardan karşılayabileceğini anlatan Tayar, ''Ancak bu durum, vücudun protein ihtiyacının karşılandığı anlamına gelmez ![]() ![]() Et tüketimindeki düşüklüğün ve buna bağlı protein yetersizliğinin, gelişme bozuklukları ve sağlık problemlerine yol açtığını ifade eden Tayar, şunları kaydetti: ''Türkiye'de büyüme geriliği problemlerinin sebebi de proteince zengin gıdalarla beslenilmemesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|