![]() |
Şeker Hastaları Diyet Listesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeker Hastaları Diyet ListesiGünlük öğünler, üçü ana (kahvaltı, öğle ve ak*şam yemeği) ve üçü de ara (kuşluk, ikindi kahvaltı*sı ve gece yatma öncesi) öğün olmak üzere 6 par*ça halinde olacaktır; aşağıdaki örnek yemek liste*sinde belirtilen öğün saatlerine azami itina gösteril*melidir ![]() Uygulanacak diyete ait örnek yemek listesi (menü) • Sabah kahvaltısı (8 ![]() ![]() ![]() • Kuşluk (11 ![]() • Öğle yemeği (13 ![]() ![]() 75 gr kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 çorba kaşığında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde sulu olacaktır ![]() 75 gr kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 çorba kaşığı kadar mevsimin yeşil sebzelerinden hazırlanmış sebze haşlaması bulunmalıdır ![]() 1 tabak yeşil sebze (zeytin yağı ile pişirilme*lidir) (sebze değişim listesine bakarak sebze çeşidine göre yiyebileceğiniz miktarı seçebilirsiniz) ![]() I büyük kase yeşil salata, salatalık, domates, marul karışımı (bir kase salata 1 tatlı kaşığı zeytin yağı ve bol limon usaresi ile hazırlan*malı; fazla tuz ekilmemelidir) 1 çay bardağı kadar yoğurt (kaymağı alınmış olmalı) ve 1 porsiyon meyve • İkindi (17 ![]() Bir kibrit kutusu kadar (30 gr) beyaz pey*nir ![]() Bir veya iki bardak çay (suni tatlandırıcı kul*lanılacaktır ![]() • Akşam yemeği: Öğle yemeğinin aynı; diğerine göre protein miktarı düzenlenecektir ![]() • Gece öğünü (22 ![]() ![]() Sebze Değişim Listesi Yeşil sebzeler, içerdikleri karbonhidrat miktarı*na göre aşağıdaki gruplara ayrılmıştır ve belirtilen miktarlarda yenecektir: • Her öğünde bir çorba tabağı kadar (çiğ tartısı 300 gr) yenecekler: Ispanak, semizotu, pazı, ebegümeci, yeşil kıvır*cık salata, marul, salatalık, veya • Her öğünde bir yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 200 gr) yenecekler: Lahana, domates, karnabahar, patlıcan, kırmızı turp veya • Her öğünde 2/3 yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 150 gr) yenecekler: Pırasa, kabak, çalı fasulyesi, bamya veya • Her öğünde yarım yemek tabağı kadar (çiğ tar*tısı 100 gr) yenecekler: Havuç, ayşekadın fasulyesi, yeşil bezelye, kere*viz, enginar, soğan veya • Arada sırada yemek kaydıyla 1/4 yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 50 gr) yenecekler: Patates ve yer elması (Bu sonuncu grup sebze*nin sık yenmemesi tavsiye edilir ![]() Meyve Değişim Listesi Erik (yeşil)………………… ![]() ![]() Erik (kırmızı)……………… ![]() Portakal……………………… ![]() Turunç…………………………Bir iri boy Ayva…………………………… ![]() Nar………………………………Yarım Karpuz…………………………Bir dilim Kavun (nadiren)………… ![]() Çilek……………………………6 adet Elma…………………………… ![]() Mandalina…………………… ![]() Limon………………………… ![]() Armut………………………… ![]() Kiraz……………………………5 adet Vişne……………………………10 adet Şeftali (ham)……………… ![]() ![]() • 1 çay bardağı sıkılmış portakal veya elma suyu, I su bardağı sıkılmış Greyfurt suyuna eşit karbon*hidrat içerir ![]() En çok tercih edilecek meyve, ekşi elma, porta*kal ve ayvadır ![]() Bir dilim (40 gr) beyaz ekmeğe eşdeğer yiyecek listesi Bir dilim (40 gr) ekmek yerine aşağıdakilerden birini seçebilirsiniz: • 3 çorba kaşığı kuru fasulye, nohut, mercimek veya bakla (bu takdirde o öğündeki et yarı yarıya azaltılmalıdır ![]() • I kase sulu kıvamda kırmızı mercimek, tarha*na veya un çorbası ![]() • I ufak porsiyon makarna, kuskus veya erişte ![]() • I iri (100 gr) patates ile yapılmış kızartma; haş*lama veya pürede bunun yarısı ![]() • I dilim tuzsuz peynir veya ıspanakla hazırlan*mış börek ![]() Yasak yiyecekler • Rafine sofra şekeri ve bununla yapılmış tatlılar, bal, reçel, marmelat ve şuruplar ![]() • Hamur işleri, mantı, çörek, şekerli kurabiye*ler, pastalar, tahin helvası ve çikolata ![]() • Üzüm, kayısı, çok tatlı kavun, şeftali, muz, hur*ma, incir ![]() • Alkolün her çeşidi ![]() • Kızartma ve kavurmalarla füme etler ![]() • Kuru yemişler (fındık, ceviz, badem, çam fıstığı ve kestane) • Sucuk ve pastırma gibi bilumum konserveler ![]() • Katı yağlar: Mayonez, tereyağı, kaymak ve margarinler ![]() • Tuzlu hazır yiyecekler ![]() |
![]() |
![]() |
|