![]() |
Besinleri Nasıl Tüketmeli? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinleri Nasıl Tüketmeli?Besinleri Nasıl Tüketmeli? Beslenmede, besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır ![]() Aşağıda beslenme konusunda bazı püf noktalarına yönelik bilgiler yer almaktadır: Çorbalarla İlgili Püf Noktaları - Çorba tuzlu olursa, bir patatesi dörde bölerek içine atın ![]() ![]() ![]() - Çorbanın daha lezzetli olması için, et suyu veya tavuk suyu kullanın ![]() - Çorba yaparken soğan, havuç, domates, kereviz gibi sebzeler kullanılırsa daha lezzetli olur ![]() - Çorbanın daha lezzetli olması için, üzerine yağda kızarmış kırmızı biber, maydonoz nane ekleyebilirsiniz ![]() - Kalmış bayat ekmeklerinizi, fırında kızartıp kıtırlaştırarak, daha sonra çorbalarınızda, içine atmak suretiyle, kıtır ekmek olarak kullanabilirsiniz… - Domates çorbası gibi bazı çorbaların üzerine rendelenmiş kaşar eklemek çorbaya ayrı bir lezzet katacaktır ![]() Et ve Et Yemekleriyle İlgili Püf Noktaları - Etin pişerken dağılmaması için, suyuna birkaç damla sirke koyun ![]() - Güveç yaparken toprak kokusunun yemeğe geçmemesi için, yeni iken içerisine bir bardak sirke döküp kaynatın ve soğumaya bırakın ![]() - Etin suyunun berrak olması için, üstünde oluşan köpüğü bir kevgir ile temizleyin ![]() - Izgara yapılan etin yumuşak ve lezzetli olması için, bir süre ayçiçek yağında bekletin ![]() - Bifteklerin kurumaması için, kızgın yağda kızartmalı ve pişirme süresi 5-6 dakikayı geçmemesi gerekir ![]() - Eti pişirirken metal çatal batırmamaya dikkat edin ![]() ![]() - Mangalda ızgara yapacağınız zaman, ateşin harlamaması için ateşe biraz tuz serpin ![]() - Fırında pişen etin kurumaması için, fırının içine su dolu bir kap koyun ![]() Tavuk ve Tavuk Yemekleriyle İlgili Püf Noktaları - Tavuğun nar gibi kızarması için, pişmesine yakın fırından çıkarıp üzerine yumuşak margarin sürün ![]() - Tavuğun lezzetli olması için, 3 yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı salça, bir miktar sıvıyağ ve biraz da kırmızı pul biber koyup iyice karıştırın ![]() ![]() ![]() - Tavuklar, marketlerde satılan fırın pişirme poşetinde pişirilirse daha lezzetli olur ![]() - Pişirilen tavuk ya da pilicin lezzeti için, karnına birkaç adet adaçayı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun ![]() - Tavuk satın alırken, genç ve körpe olup olmadığını anlamak için, ayaklarındaki pulların parlak ve ince olmasına dikkat edin ![]() Deniz Ürünleri İle İlgili Püf Noktaları - Balığın taze olup olup olmadığı, gözlerinin parlak, etinin sıkı, solungaçlarının pembe olmasından anlaşılır ![]() ![]() - Ellerdeki balık kokusunu gidermek için limon ya da sirke ile ovmak gerekir ![]() - Balıkların pullarını temizlemek için, soğuk suyun içinde 5 dakika bekletin ve yıkayın ![]() - Balıkların kıtır kıtır kızarması için, un yerine mısırunu ile kızartın ![]() - Mutfağınıza yayılan balık kokusunu gidermek için, bir tencerede az miktarta sirke kaynatın ![]() Hamur İşleri İle İlgili Püf Noktaları - Pastanın piştikten sonra kalıbından rahat çıkması için 10 dakika bekletin ![]() - Fırına sürdüğünüz kek kalıbının altına biraz tuz koyun, kalıbın yanmasını önleyin ![]() - Keki kalıptan çıkarmak için, fırından çıktıktan sonra 15 dakika kadar kalıbıyla ıslak bir bezin üzerinde bekletin ve sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip dışarı çıkartın ![]() - Marketten alınan bisküvilerin paketini açtıktan sonra kendi ambalajında bırakmayın ![]() ![]() - Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanarak çıkar ![]() ![]() - Hamuru iyi açabilmek için unu iyice yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlenmeye bırakın ![]() ![]() ![]() - Un ile yapılan pasta, kek, kurabiyeye biraz limon suyu koymak hamuru kabartır ![]() - Hamur açılan oklavanın hamura yapışmaması için ara sıra unlamak gerekir ![]() Tatlılarla İlgili Püf Noktaları - Baklavaların kenarlarının ince olması çok önemlidir ![]() ![]() - Sütlü tatlı yapılırken şekerin en son eklenmesi topaklanmayı engeller ![]() Kurubaklagillerle İlgili Püf Noktaları - Fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri böceklerden koruyabilmek için, kovanozları sık sık havalandırın ![]() - Haşlanan kuru fasulyeler, pişme süresinin geçmesine rağmen hala sertse, suyuna çok az miktarda maden suyu eklerseniz (bir miktar vitamin kaybı olsa da) çabuk pişerler ![]() Makarna ve Pilavlarla İlgili Püf Noktaları - Makarnanızın birbirine yapışmaması için, haşlama suyuna bir kaşık sıvı yağ koyun ![]() - Pilavınızın daha lezzetli olması için, et suyu veya tavuk suyu ilave edin ![]() - Pilavınızın daha beyaz olması için, yıkadıktan sonra üzerine birkaç damla limon sıkın ![]() - Pilavınızın lezzetli olması ve iyi pişmesi için, pirincinizin kırıksız ve su kaldıran cinsten olması gerekir ![]() ![]() - Makarnanızın daha lezzetli ve besleyici olması için üzerine yoğurt, peynir, kıyma veya domates – biber – sarımsak ile hazırlanmış çeşitli soslar ilave edin ![]() Sebze ve Sebze Yemekleriyle İlgili Püf Noktaları - Mantarları pişirirken kararmaması için, suyuna tuz ve limon suyu ilave edin ![]() - Ispanak alırken, kökleri kısa olanı tercih edin ![]() - Maydanozları daha uzun saklayabilmek için, yapraklarını yıkayıp kuruladıktan sonra, bir kavonoza doldurarak ağzını sıkıca kapatın ![]() - Domatesin kabuğunun çabuk soyulması için, 1 dakika sıcak suda bıraktıktan sonra soğuk suya koyun ![]() - Domates salçasının bozulmaması için, salçanın üzerine sıvıyağ dökün ya da buzlukta saklayın ![]() - Patatesi haşlarken dağılmaması için, suyuna 1 kaşık sirke ilave edin ![]() - Patateslerin çıtır çıtır kızarması için, kızgın yağda kızartın ya da yağa 2 - 3 damla limon sıkın ![]() - Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, akan musluğun altında soyun veya soğanları soymadan 1 çay bardağı sirkeyi üzerine serpin, biraz sallayın ![]() - Doğranmış soğanları buzdolabında birkaç gün saklayabilmek için, bir kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın ![]() - Marul yaprakları pörsümüşse, atmayın ![]() ![]() ![]() - Soğanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerine tuz serpin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Domateslerin pişerken lezzetli olması için, içine 1 - 2 adet küp şeker atabilirsiniz… Meyvelerle İlgili Püf Noktaları - Şeftalinin kabuklarını kolay soyabilmek için, birkaç saniye sıcak suya batırın ![]() - Limonun suyunu iyi çıkarması için, kesmeden önce birkaç dakika sıcak suda bekletin ![]() - Kesik limonun kurumaması için, küçük bir tabağa su koyup, limonun kesik tarafını suyun üzerine yerleştirin ![]() Yumurta ile İlgili Püf Noktaları - Akını kulandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın ![]() - Katı yumurtayı 10 dakikadan fazla haşlamayın ki demir minerali kaybolmasın ![]() - Haşladığımız yumurtanın kabuklarının kolay soyulabilmesi için, haşlarken suyuna bir miktar tuz atın ![]() - Yumurtalı bulaşıkları ılık suyla yıkayın ![]() - Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevirilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz ![]() ![]() - Taze yumurtanın akı berrak, sarısı ise yuvarlak olur ![]() - Bayatlamış ve kokmuş yumurtalar sağlığa zararlıdır ![]() - Bayatlamış yumurtalar kırıldıkları zaman sulu bir görünümdedir ![]() ![]() ![]() - Bayatlayan yumurta yenildiği takdirde, bulantı, kusma, karın ağrısı, bitkinlik, ishal, baş dönmesi, ateş gibi belirtiler gösterir ![]() ![]() ![]() - Yumurtalar alümünyum kapta çırpılırsa siyahlaşır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|