![]() |
Mutfakta Hijyen |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta HijyenMutfakta Hijyen Ellerin Yıkanması El yıkama gıdaların güvenli tüketilmesi için önemlidir ![]() ![]() Çiğ et, tavuk veya balıkla temas etmeden önce ve sonra, yemek yemeden önce ve sonra, başka yerlere dokunduktan sonra, sabun ve ılık suyla, en az 20 saniye, yıkanmalıdır ![]() El(ler)de yara varsa ya da herhangi bir enfeksiyon hastalığı varsa/taşıyorsa, gıdaya dokunmadan önce plastik ya da kauçuk eldiven giyilmelidir ![]() Ellerinizi Tuvalet kullanımından, yara/kesiklere dokunmadan önce ve sonra, gıdalara dokunmadan önce, çiğ et, balık ve tavuk ürünlerine dokunduktan sonra yıkayınız ![]() Ellerinizin ön ve arka yüzünü, parmak aralarını, tırnakları (varsa tırnak fırçasıyla), bilekleri sabunlayıp ve sonra da ılık suyla durulayarak yıkayınız ![]() Bulaşıkların Elde YıkanmasıBulaşıklar elde yıkanacaksa, bakteriler büyümeden, iki saat içinde yıkanmalıdır ![]() Yeni bulaşmaları önlemek için tabak ve diğer mutfak gereçleri, bez havlularla kurulanmamalıdır ![]() Havayla kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır ![]() Kesme Tahtasının Temizliği Kesme tahtası her kullanımdan sonra sabun ve sıcak suyla yıkanmalıdır ![]() ![]() Bakterileri uzaklaştırmak için kesme tahtası, düzenli olarak çamaşır suyu gibi sanitasyon malzemeleri kullanılarak yıkanmalıdır ![]() Buzdolabı ve Mutfak Tezgahlarının Temizliği Mutfak, buzdolabı ve depo tezgahlarını ile gıdayla temas eden diğer yüzeyleri sık sık temizlenmelidir ![]() Patojen mikroorganizmaları uzaklaştırmak için ticari sanitasyon malzemelerini, kullanım talimatına uyarak (çamaşır suyu için litre su başına bir çay kaşığı çamaşır suyu) kullanmak en iyi çözümdür ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|