![]() |
Güvenli Gıda Hazırlanmasında Kurallar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güvenli Gıda Hazırlanmasında Kurallar1) GüVENLİ GIDA SEçİN Sebze, meyve gibi gıdalar doğal hallerinde, diğerleri ise, işlendiğinde güvenli olurlar ![]() ![]() ![]() 2) GIDALARINIZI TAM OLARAK PİŞİRİN Başta hayvansal kökenliler olmak üzere bir çok gıda, hastalık etkeni taşıyabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) PİŞMİŞ GIDALARI HEMEN YİYİN Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ![]() ![]() 4) PİŞMİŞ GIDALARI DİKKATLİ SAKLAYIN Pişmiş gıdalar hemen yenilmeyecekse, ya da bitmemiş kısımları sonradan yenilecekse, ya 60 derecenin üzerinde ya da 10 derecenin altında ve hemen saklamak gerekiyor ![]() ![]() ![]() 5) TEKRAR ISITMAYA DİKKAT EDİN Isıtma ve tekrar soğuma hastalık etkenlerinin üremesini kolaylaştırır ![]() ![]() ![]() 6) PİŞİRİLMİŞ GIDALAR VE çİĞ GIDALAR ARASINDAKİ TEMASI öNLEYİN Gıdaları güvenle pişirmiş olsanız bile, çiğ gıdayla temas halinde, mikrop bulaşmasına yol açabilirsiniz ![]() ![]() 7) ELLER SIK SIK YIKANMALI Gıda hazırlama işlemi sırasında ara verip başka iş yapmak durumundaysanız, tekrar gıda ile ilgilenmeden önce ellerinizi iyice yıkayın ![]() ![]() ![]() 8) TüM MUTFAK YüZEYLERİNİ DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE TEMİZ TUTUN Gıda kalıntıları, çatlaklar ve çizikler, mikrop üremesine uygun ortamlardır ![]() ![]() 9) GIDALARI BöCEKLER, KEMİRGEN VE DİĞER HAYVANLARDAN KQRUYUN Hayvanlar, hastalık etkenleri taşıyabilirler, sinek, böcek, fare ve evcil hayvanlrın gıdalara temas etmesini önlemek için sıkı kapaklı kapları tercih edin ve çiğ de pişmiş de olsa tüm gıda maddelerini kapalı dolaplarda saklayın ![]() 10) GüVENLİ SU KULLANIN İçmek için olduğu kadar, yemeklerin hazırlanması için de temiz suya gerek var ![]() ![]() Kaynak: saglicaklakal ![]() |
![]() |
![]() |
|