Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deney, hayvanî, ilk, türkiyenin, uzmanlari

Türkiyenin İlk Deney Hayvani Uzmanlari

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiyenin İlk Deney Hayvani Uzmanlari

TÜRKİYENİN İLK DENEY HAYVANI UZMANLARI

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim Dalında yüksek lisans yapan Efsun Kolatan (31) ve Dürdane Kaya (26), Türkiyenin ilk laboratuvar hayvanları uzmanları olacaklar

Deney hayvanlarının yetiştirilmesi, bilimsel deneylerdeki kullanımı, hayvan modelleri ve yapılan operasyonlar hakkında üç yıldır eğitim alan Biyolog bayanlar, deney hayvanları tavşan ve sıçanları çok seviyorlar Onlarla oyun oynayan iki bayan, deney sonrası hayvanların yaşamlarının son verilmesine ise çok üzülüyor İkili, ''Tavşan ve sıçanlar çok sevimli hayvanlar Onlarla ilgilenmeyi çok seviyoruz Bazen onlarla konuşuyoruz Acı çekmemeleri için hayvanlar anestezi ile tam uyumadan operasyonları başlatmıyoruz'' diyor Sağlık Yayıncılık

Türkiye''nin ilk Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim Dalı''nın ilk yüksek lisans öğrencileri Efsun Kolatan (31) ve Dürdane Kaya (26) bu yıl sonunda eğitimlerini tamamlayarak, Türkiye''nin ilk ''laboratuvar hayvanı bilimi uzmanı'' ünvanını kazanacaklar İki biyolog aldıkları eğitim ve gelecek ilgili düşüncelerini Sağlık Dergisi Muhabirine anlattı Yaptıkları işi çok sevdiklerini anlatan Efsun Kolatan, ''Bu güne kadar laboratuvarda kullanılan deney hayvanlarının biyolojileri, hangi şartlarda yetiştirildikleri, deneylerdeki kullanım şekilleri, operasyonları, anestezi almaları konularında eğitim aldık Geliştirilen her ilacın mutlaka insanlardan önce öncelikle hayvanlar üzerinde denenmesi gerekiyor Böylece ilacın yan etkileri hayvanlar üzerinde ölçülüyor Goril ve Orangutan''ların vücut yapısı insanlara yüzde 98 oranında benziyor Ancak bu hayvanları yetiştirmek çok pahalı Bu yüzden tavşan ve sıçan yetiştiriliyor'' dedi

TUBİTAK destekliyor

Şu an laboratuvarda 2 bine yakın sıçan, 750 fare ve 300 tavşanın bulunduğunu belirten Kolatan, ''Bazen onlarla konuşuyoruz Zıplayan farelere, ''keçi gibi zıplamayın'' diyorum Bir defa sıçanı doğum yaparken çektim Çok güzel bir görüntüydü Hayvan Deneyleri çok önemli bir bilim dalı Biz de işimizi çok severek yapıyoruz Yurt dışında bu bilim dalı dallara ayrılmış Örneğin sıçan bilimi ile uğraşanlar var Bizim isteğimiz bilimdalının Türkiye''de daha da gelişmesi Eğitim gördüğümüz yere daha çok yüksek lisans öğrencisinin başvurmasını istiyoruz'' diye konuştu Dürdane kaya ise ilerde kullanılabilecek bir ilaç inhibitörü konusunda hayvanlarda deneyler yapmaktadır Bu projesi Tübitak ve Dokuz Eylül üniversitesinden desteklidir

Arkadaşı gibi deney hayvanlarıyla arasında bir bağ oluşan Dürdane Kaya, ameliyat sonrası diğer organlarda oluşan hasarları önleyecek bir yöntem üzerinde çalışma yapıyor TÜBİTAK ve DEÜ destekli projesiyle insan sağlığına katkı koymayı planlayan Kaya, şunları söyledi: ''Deney hayvanları çok sevimli Kendilerini sevdiriyorlar Bizi ısırmıyorlar Bir gün tavşan hastalandı Laboratuvarda sabaha kadar onun iyileşmesini bekledim Deney hayvanlarıyla ilgilenirken hiç sıkılmıyorum Bazı günler gece gece geç saatlere kadar deney yapıyorum''

''Bu gençler çok kıymetli''

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim Dalı Başkanı ProfDrOsman Yılmaz, Efsun Kolatan ve Dürdane Kaya''nın Türkiye''nin ilk Laboratuvar Hayvanları Uzmanları olacağını hatırlatarak, ''Gençlerimiz laboratuvar hayvanları konusunda ilk eğitim alan kişiler oldu Bu gençler çok kıymetli Yakın zamanda bu konuda bilirkişi olacaklar Türkiye''de 100''e yakın hayvan laboratuvarı var Ancak bu laboratuvarların başında genel cerrahi uzmanları veya veteriner hekimler var'' dedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com