Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilirsiniz, peyniri

Peyniri Nasıl Bilirsiniz?

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Peyniri Nasıl Bilirsiniz?





Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü yiyeceklerden biridir İştah açıcılarda, böreklerde, tatlılarda, ana yemeklerde, çorba ve makarnada kahvaltıda birçok şekilde kullanılır Peynir, neredeyse her hayvanın inek, koyun, keçi, deve ve manda sütünden yapılabilen çok eski bir yiyecektir

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan peynirin bence en iyi arkadaşlarından birisi de simittir Yarım simit ile az yağlı peynir iyi bir kahvaltı olabileceği gibi öğleden sonra çay saatinde de keyifli bir seçim olabilir Kahvaltı yetişkinler için önemli ama çocuklar için kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür Güne sağlıklı başlamak 8 - 12 saatlik açlık sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi vermek kahvaltının en önemli amacıdır ve peynir kahvaltı için iyi bir protein kaynağıdır

Faydaları

Protein ve kalsiyum açısından zengindir

İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır

Dikkat edilmesi gerekenler

Çoğu doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olabilir

Bazı peynirler hassasiyeti olan kişilerde migrenleri veya alerjik tepkileri tetikleyebilir

Peynir yapımında genellikle peynir mayası olarak bilinen bir enzim karışımı süte eklenir ve sütün kesmesiyle peynir yapılır Ortalama olarak yarım kilo sert peynir yapmak için dört litre süt gerekir

Laktoz intoleransı olan bireyler süt ile yapılmasına rağmen peynir yiyebilirler, çünkü peynirin yapımında kullanılan enzimler ve bakteriler aynı zamanda sütteki laktozun da bir kısmını parçalarlar

Peynir hem kalsiyum, hem protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için bir kurtarıcıdır

Çocuklarına yeterli protein yediremediğini düşünen anneler için de iyi bir protein kaynağıdır

Peynir faydalıdır ancak yağ, kolesterol ve sodyum açısından da zengin olduğundan bazı bireylerin dikkatli tüketmesi gerekir

Kilo veya kolesterol sorunu olanlar peynirin az yağlı olanı tercih etmeliler Kalp hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyonu olan hastaların da tükettikleri peynir miktarına ve cinsine dikkat etmeleri önemlidir Çoğu peynir doymuş yağ oranı yüksek olduğundan damarların tıkanma riskini artırabilir İçerdiği sodyum da yüksek tansiyonu olan kişilere zararlı olabilir

Yağsız beyaz peynir veya lor en az kalori ve yağa sahip olduğundan riskli gruptakiler için tercih sebebi olabilir, su oranı yüksek yağı az sürme peynirler de tercih edilebilir Yağlı krem peynir kalori ve yağ açısından sert peynirlere benzer ancak daha az kalsiyum içerir

Olgunlaşmış / yıllanmış peynirler hassas kişilerde migreni tetikleyebilir Penisiline alerjisi olan kişiler rokfora ve penisilin kullanarak yapılan diğer yumuşak peynirlere tepki gösterebilir

Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir ancak aynı zamanda kalori ve kolesterolünü artırır Peynirin kalorisinin yaklaşık yüzde 70-80’i yağdan gelir Az yağlı sütten yapılan taze peynirler çok daha az yağ içerir

Peynirin içeriğindeki vitamin ve minerallerin fonksiyonları

Kalsiyum

Peynir de süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır Süt sevmeyenler için peynir kalsiyuma iyi bir kaynak olabilir

Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir

Tüm hücrelerin çalışmasında görev alır

Güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunması kalsiyumun en önemli görevidir

Sinir sistemi çalışması, kalp kası dahil kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında görev alır

Fosfor

Fosfor vücudumuz için büyük önem taşıyan minerallerden biridir Vücudumuzdaki fosforun yaklaşık yüzde 75- 80’i kemik ve dişlerdedir Süt özellikle fosfordan yana zengin bir besindir Bu nedenle peynir de fosfor için iyi bir kaynak oluşturabilir

Fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda kalsiyumla birlikte görev alır

Doku tamirinde, protein sentezinde fosfor gereklidir

Enerjinin etkin şekilde kullanılması içinde fosfor önemli bir göreve sahiptir

Böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için fosfor mutlaka alınmalıdır

Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak vücut fonksiyonlarında etkinlik gösterirler Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir beslenmede iyi bir seçimdir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.