Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besinler, daima, ile, kalın, yaşında

Bu Besinler İle Daima 25 Yaşında Kalın!

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bu Besinler İle Daima 25 Yaşında Kalın!





Lifli besinler tüketmek gerektiğine dair tavsiyeler mutlaka kulağınıza çalınmıştır Peki, ne işe yarar bu çok sözü edilen, liften zengin gıdalar ve en çok nelerde bulunurlar?


Kısaca tanımlamak gerekirse, bitkilerin vücudumuz tarafından sindirilemeyen kısmına diyet lifleri ya da posa diyoruz İnsan vücudunda bulunan enzimler, diğer içeriklerin aksine kompleks karbonhidratlar olan lifleri parçalayamıyor, bu nedenle de kan dolaşımı tarafından emilemiyorlar "Bunları sindiremiyorsak ne işe yarıyorlar ki?" diyebilirsiniz Aslında onların faydaları da bu özelliklerinden, yani sindirilememelerinden geliyor!


Faydalan saymakla bitmiyor


Diyet liflerinin en önemli faydalarından biri, midede daha uzun süre kalarak bizi tok tutmaları Böylece kilo kontrolüne yardımcı oluyor, daha ince, daha fit olmamızı sağlıyorlar


Bağırsakları toksinlerden temizliyorlar Mideyi koruyorlar, sindirimin tam bir denge içinde işlemesini sağlayarak bu sistemde görülebilecek kanser de dâhil birçok hastalığı önlüyorlar


Diyet lifleri, karbonhidratların daha uzun sürede emilmelerini sağlayarak insülin ve kan şekeri düzeylerinin kontrol altında tutulmasını sağlıyor Bu yönüyle diyabetin önlenmesinde de önemli katkıları var


Kalp ve damar hastalıklarına yol açan kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurlar Özellikle suda çözülebilen diyet lifleri, bağırsaklarda fermente olarak sindirim sistemi için çok faydalı olan kısa zincirli yağ asitlerine dönüşürler


Yeterli diyet lifi nasıl alabilirim?


Öğle yemeğinde hamburger menü mü yoksa etli taze fasulye ve bir dilim tanı buğday ekmeği mi yerseniz daha çok diyet lifi alırsınız? Tabii ki ikinci seçenek! Yetişkinlerin 25-35 gram arasında diyet lifi tüketmesi öneriliyor İşte size beslenmenize daha fazla diyet lifi eklemek için bazı ipuçları:


*Ekmek, kahvaltı gevreği, kraker, makarna alırken her zaman 'tam tahıllı' olanları seçin Yani rafine ürünlerden uzak durun

*Kahverengi pirinç, bulgur, yulaf gibi tam tahıllara, beslenmenizde daha fazla yer verin

*Fasulye, mercimek, bakla, nohut gibi Türk mutfağında da son derece popüler olan baklagilleri daha fazla tüketin Yine kabuklu yemişler ve tohumlar (en ünlüleri keten tohumu) da diyet lifleri yönünden son derece zengindir Salatalarda, çorbalarda bu tohumlardan yemeye çalışın

*Meyve ve sebzelerin eşsiz lif kaynakları olduklarını unutmayın Mümkün olduğunca onları kabuklarıyla tüketmeye çalışın Ayrıca meyve suyundan çok, meyveleri tüm olarak yemeye çalışın

*Sağlıklı bir atıştırma için kurutulmuş meyveleri tercih edin Ayrıca onları kurabiyelerinize ve tatlılarınıza da katabilirsiniz


Önerilen günlük diyet lifi miktarı

Erkekler, 19-38 yaş 38 gram

Erkekler 51+yaş 30 gram

Kadınlar: 19-50 yaş 25 gram

Kadınlar: 50+ yaş 21 gram


BAKLALI ENGİNAR


Malzemeler:

4 adet enginar

1 çay bardağı zeytinyağı

50 gr taze iç bakla

1 adet orta boy havuç

4-5 adet arpacık soğan

4 adet taze patates

1 adet limonun suyu

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı su


Yapılışı:

*Soyulmuş enginarların üzerine havuç, soğan, patates, limon suyu ve tuz ekleyin

15-20 dakika kadar orta ateşte pişirin

*Enginarlar pişmeye yaklaştığında, baklaları da orta ateşte 4-5 dakika kadar haşlayın ve kabuklarını soyun

*Baklaları enginarın üzerine ılıkken koyarak servis edin


* Orta büyüklükte 1 adet pişmiş enginar 65 gram lif içeriyor Bir adet havuç (72 gram) 2 gram lif içeriyor


KEPEKLİ ERİŞTE


Malzemeler:

1 paket kepekli erişte ya da kepekli papardelle (400 gr)

100 gr tuzsuz lor peyniri

8 adet kiraz domates

20-25 adet yaprak ıspanak

1 adet havuç 1 adet sakız kabağı

1 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı:

*Erişteyi önceden kaynamış suda, tuz ilave ederek 5-6 dakika haşlayın

*Bir tencereye zeytinyağını koyun, üzerine sırasıyla küp şeklinde doğradığınız havuç ve sakız kabağını, ıspanak yapraklarını ve son olarak da kiraz domatesleri koyarak hafifçe pişirin Haşlanmış erişteyi ilave ederek birbiriyle özleştirin

*Erişteyi tabağa koyduktan sonra üzerine lor peynirini ekleyerek servis edin


SEBZELİ BUĞDAY


Malzemeler:

1 su bardağı buğday

2 adet havuç

1 adet yeşil kabak

3-4 dal maydanoz yaprağı

1 çay bardağı bezelye

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

4 su bardağı su ya da et suyu


Yapılışı:

*Bir gün önceden ıslatılmış buğdayı 1 litre suda 25-30 dakika haşlayın

*Havuç, kabak ve maydanozu bezelye büyüklüğünde kesin Bezelye ile birlikte zeytinyağını da ilave ederek

*3-4 dakika pişirin

*3- Et suyu ve haşlanmış buğdayı ilave edin 8-10 dakika dinlendirdikten sonra yemeğiniz servise hazır hale gelir

*100 gram pişmiş buğday 5 gram lif içeriyor

*100 gram bezelye 5 gram lif içeriyor



İNCİR TATLISI


Malzemeler:

15-16 adet kuru incir

1 su bardağı süt

1 çay bardağı badem

4 çorba kaşığı kuru üzüm

4 çorba kaşığı çekirdeksiz siyah üzüm

4 çorba kaşığı nar tanesi

8-10 adet kayısı


Yapılışı:

*İncirleri dörde bölün ve üzerlerine süt ilave edin 15-20 dakika orta ateşte koyulaşana kadar pişirin

*Kayısıları üzüm büyüklüğünde minik parçalara ayırın Üzümleri de ilave ederek bir miktar su ile birkaç dakika kaynatarak yumuşak bir kıvama gelmelerini sağlayın

*Sütle pişirdiğiniz inciri arzu ettiğiniz bir kalıp ölçeğiyle şekil vererek üzüm, kayısı ve bademlerle *süsleyerek servis edin Dilerseniz dondurma ile birlikte de servis edebilirsiniz


*Kuru incir 100 gramda 185 gram lif içeriyor Kuru kayısı 100 gramda 24 gram lif içeriyor,


Devamı: Sağlık Koçu: Bu besinler ile daima 25 yaşında kalın!

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.