![]() |
Türk Kılıcı Yatağan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Kılıcı YatağanJapon kılıcını bilirsiniz değil mi? Katana ![]() ![]() ![]() Hani şu düz gibi görünen ama hafif eğri, filmlerde Samurayların kullandığı o dünyaca meşhur kılıç ![]() Hatırladınız? ![]() ![]() Peki, Türk kılıcını bilir misiniz? Neye benzer; şekli, özellikleri nasıldır? YATAĞAN Osmanlının 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yatağanın Tasarımı Kılıcın tasarımı diğer kılıçlardan farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kılıç Sırpların dışında Çinlilerinde ilgisine çekmiştir ve şimdi olduğu gibi iyi bir taklit yaparak 'dai-dao' isimli meşhur bir Çin kılıcını yapmışlardır ![]() ![]() Yatağan hakkında Türkiye'de birkaç makale,yazı, ve site dışında fazla bilgi olamamasına rağmen yurtdışında birçok yazı ve resim bulabilir hatta 2200 dolara satın alabilirsiniz ![]() "Türklerin Anadolu topraklarında kendine özgü kılıçlarından biridir Yatağan ![]() Hem biçimi hem çeliğinin zenginliği ile yatağan, bir katana ile çarpıştığında katanayı ikiye bölecek kadar sağlam bir yapıya sahiptir ![]() ![]() Konunun uzmanından bir yorum : Alıntı: Bugün Japonların �Katana�sı, bütün dünya televizyonlarında gösterilen ve büyük ilgi çeken belgesel filimlere konu teşkil ediyor; Japonlukla, Japonya�yla ilgisi olmayan her milletten bu gibi kültürel inceliklere meraklı insanlar, internet üzerinden çatır çatır satılmakta olan Japon kılıçlarına yüzlerce dolar ödeyerek evlerini süsleyip koleksiyonlarını zenginleştirmekteler ![]() Neyse, �debbağ sevdiği deriyi yerden yere vurur� denilmiştir; kendimizi yermekte ifrâda varmadan haber vermek isterim ki, bizim de dünya çapında varlığıyla, estetiğiyle ve bir kavme mahsus olmasıyla övünüp duvarlarımıza asabileceğimiz tamamen yerli (ve elbette tarihi) bir kılıcımız var: Yatağan! Yatağan kılıçlarının vatanı, öteden beri demircilik sanatı ile şöhret bulan Denizli�nin Serinhisar ilçesi imiş ve Muğla�daki santraliyle tanınan Yatağan adlı yerleşim yeriyle ilgisi bulunmamakta imiş ![]() Bilindiği kadarıyla Denizli�nin Yatağan�ında, beş asırdan beri Yatağan kılıçları imâl ediliyor ![]() ![]() Tekrar Yatağan�a dönelim, yani kılıca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lâfın sonucunu kestirdiniz; artık benim de bir Türk kılıcım, Yatağan�ım var ![]() ![]() Yine Yatağan�a dönelim; bilenlerin mâlumu; Yatağan sıradışı bir silah; eğri tarafı -herhalde kemik kırmak için olacak- enli ve kalınca; keskin olan yanı ise tırpan gibi içte kalıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyanın en iyi silah müzelerinin vitrinlerini süsleyen Yatağan, Yeniçeri birliklerinin ve deniz piyadelerinin (Levent) vazgeçilmez kadro silahı olarak yakın dövüşteki üstün avantajları ile tanınıyor ![]() * Sözü, ekşisözlük yazarlarından �Cuma� mahlaslı yazarın birkaç cümlesi ile noktalamak istiyorum: �Bu kılıç bana Avrupalılar�ın kılıç yapma konusunda ne kadar yeteneksiz olduklarını göstermiştir; ayrıca bana -bir yerlerden bulup alsam da evin bir duvarına asıp bütün gün onu izlesem- dedirtecek kadar güzel işçiliğe sahip olan bu silah, her gün Topkapı Sarayı�na gidip görülesi bir alettir ![]() Bir başka ekşisözlükçü ise işi alenen şiir vadisine dökmüş, okuyalım: �Harbiye Askerî Müzesi�nde himaye edilen bir yatağanın üzerinde şunlar yazar: �Senin yatağanınla ölen, çabuk ve mutlu ölür ![]() ![]() * Türk kılıcı Yatağan! Aklınızda olsun; artık �haberim yok, bilmiyordum� diyemezsiniz ![]() Üstelik Katana�lardan bile güzel! A ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|