![]() |
Kolsuz Hagop |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kolsuz HagopUlkemizde alt-ust kimlik tartismalarinin ve daha bir cok kafa karistirici cabalarin verildigi gunlerde bazi guzel seylerde olmuyor degil, Asagida kimlik tartismasina girmeden calisan ve basaran bir doktor hikayesi var ![]() ![]() KOLSUZ HAGOP Prof ![]() ![]() verdigi Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Tip Fakültesi'nden geçtigimiz kasim ayinda emekli oldu ![]() Cerrahpasa'nin dogum kliniginde dünyaya gelmisti ![]() mesafesindeydi ![]() Dogdugu Samatya semtini diger adi Kocamustafapasa'yla seven Kotogyan, 'Dogma büyüme Pasaliyim' diye övünüyor ![]() baktigi, laboratuvarinda göz nuru döktügü, kimileri simdi namli birer profesör olan ögrencileri, vefali hastalari ve mesai arkadaslarinin katildigi törenle ugurlandi ![]() Veda eden aslinda azmin, direncin, ölümlerin esiginden dönüp hayata siki siki sarilmanin simgesi, yasayan bir efsaneydi ![]() mesleginin zirvesine oturmus, masal kahramanina dönüsmüstü ![]() içine girmek zordu ![]() olmadigini, bilimsel tebligler disinda disariya seslenmenin reklam olabilecegini savunuyordu ![]() kürsüsünü ilk kuran, çesitli bilim dallarinda bölüm baskanligi yapan, yeni buluslarla çigir açmis bu doktoru albüm sayfalarimiza alabilmek için günlerce ugrastik ![]() kiramayacagi dostlar araya girdi, bize hayatinin kapilarini araladi ![]() gördüklerimiz ![]() Aslinda bu albüm söyle baslayabilirdi: 'Bir varmis, bir yokmus ![]() zaman içinde, kalbur saman içinde Yozgat'in Akdag Madeni Ilçesi'nin Terzili Köyü'nde Kirkor adinda bir çocuk varmis ![]() halinde yasayip giden yoksul bir ailenin çocuguymus ![]() hayatin içinde gerçegi kaybetmemek için kronolojik sirayla anlatmayi dogru bulduk ![]() Agop'un babasi Kirkor Kotogyan, 1911 dogumlu ![]() Anadolu'daki o büyük kaos döneminde henüz dört yasindayken babasini kaybetmis ![]() yasayan Makruhi Hanim'la evlenmis ![]() Samatya'ya yerlesmis ![]() Üniversitesi Tip Fakültesi'nin Cerrahpasa'daki hastanesinde dogmus ![]() gözlerini açtigi, ilk görüntüleri, ilk sesleri duydugu bu hastane ile ömür boyu sürecek kader birligi de böylece baslamis ![]() insaatlarda kalfa olarak çalisir, annesi de Samatya yakinlarinda bir fabrikada isçilik yaparmis ![]() KOLUNU PRES KAPTI Çok yoksullarmis ![]() basladigi yil, babasi ona bir ceket almis ![]() arkadaslariyla Samatya sahilinden denize girip çikmis ve bir bakmis ki ceketin yerinde yeller esiyor ![]() dayak yedigi gibi tam üç yil boyunca da ceketsiz kalmis ![]() ceket almalari mümkün degildi ![]() yüzü görmüyorduk' diye annesinin kötegine hak veriyor simdi ![]() Küçük Agop, daha ilkokuldayken ise baslamis ![]() gümüs atölyesinde çalisiyormus ![]() kaliplari plaka haline getirmek için kullanilan presin silindiri is önlügünün kolunu kapmis ![]() omuzuna kadar presin altinda un ufak olmus ![]() doktorlar, 'Bu çocuk yasamaz' demis ![]() kalmis ve bir gün gözlerini açip hayata yeniden merhaba demis ![]() cilvesi bu ya, yine Cerrahpasa Hastanesi'ndeymis ![]() O yaz sonunda kendisini tamamen toparlamis ama çevresindekilerin aciyarak bakmasi kalbini çok kiriyormus ![]() okula gitmeyecegini söylemis babasina ![]() kitaplarini her gün muntazaman okuyarak kendine göre bir tedrisat yapmis ![]() Okulsuz geçen bu yil boyunca hep düsünmüs ![]() bedeniyle bir meslek sahibi olamayacagina karar vermis ![]() 'Okumaliyim, her ne pahasina olursa olsun okumaliyim' demis ![]() baslayinca Kumkapi Bezciyan Ortaokulu'nda egitime geri dönmüs ![]() Bütün okul hayati boyunca, yazlari ve hafta sonlari çalismaya devam etmis ![]() Tahtakale'de isportacilik yapmis ![]() makinelerinde çalismis ![]() sevdigi kiz kardesleri Hripsima ve Maryam'a da küçük hediyeler almayi ihmal etmezmis ![]() FUTBOL YILLARI Ortaokulda basarili olmus ama esas zirveyi Galata Getronogan Lisesi'nde yapmis ![]() ![]() Agop Bey, hasta Fenerbahçeli ![]() ![]() Basketbolu çok seviyormus ![]() oynayamamis ![]() baslamis ![]() aldirmamis ![]() ![]() Samatya Gençler Kulübü'nün kadrosuna girmeyi basarmis ![]() 1957'de Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi'ni kazaninca dogdugu, yeniden hayata döndügü Cerrahpasa Hastanesi'nde bulmus kendini ![]() Kapisindan içeri girdigi ilk gün 'Bir zamanlar beni kurtardi bu hastane, simdi nöbet sirasi bende' diye düsünmüs ![]() ögrencilerine özel dersler vererek okul parasini kazanmaya devam etmis ![]() etmemis ![]() 1963'te okul birincisi olarak doktorluk diplomasini almis ![]() Çapa'nin Deri ve Frengi Hastaliklari Klinigi'nde çalismis ![]() Cerrahpasa'daki Dermatoloji Kürsüsü'nde asistan olarak göreve baslamis ![]() Herpetiformis Vak'alari Üzerinde Klinik ve Biyosimik Arastirmalar ![]() basligindan bir sey anlamadim, Agop Hoca açikladi: 'Uçukla ilgili çok önemli bir çalismaydi ![]() 1967'de uzman olmus ![]() çalisirken üniversite tarafindan Ekim 1969'da Almanya'ya gönderilmis ![]() ayda Almanca'yi ögrenmis ![]() Klinigi'nde ünlü dermatolog Prof ![]() ![]() baslamis ![]() çalismis ![]() Kurulu'nun talebiyle okulda kalma süresi bir yil daha uzatilmis ![]() Dr ![]() kullanirmis ![]() çalismis ![]() ![]() tüplerden siringaya ilaç çekmeyi, bu ilaci hastaya enjekte etmeyi ögrenmek için geceleri hastanede nöbete kalmis, evde portakallara su siringa edermis ![]() yirtik varsa dikermis ![]() almadan tek basina yapiyor hale gelmis ![]() 1972'de Cerrahpasa Tip Fakültesi'ne geri döndükten bir yil sonra doçentlik sinavini basariyla vermis ![]() Vak'alarinda Immunolojik Arastirmalar' baslikli teziyle profesör kadrosuna atanmis ![]() Ingilizce ögrenmis ![]() vermis, nam salmis ![]() Özellikle son iki yilda disaridan gelen hasta sayisinda büyük bir artis olmus ![]() 300'ü asmis, cilt hastaliklari üzerine iki kitap yazmis ![]() Suzan Hanim'la 1975'te evlenmis ![]() günü yaptigi konusmada 'Iki kisiye tesekkür etmiyorum: Biri beni bu yolun basina kadar getiren anam, digeri beni su kürsüye kadar çikaran esim Suzan ![]() ![]() Çünkü onlara her seyimi borçluyum' demisti ![]() YURT SEVGISI BUDUR Birçok ülkenin üniversitesinden teklif almis: Almanya, Fransa, Kanada, Amerika ![]() ![]() ![]() ![]() elinin tersiyle geri çevirmis ![]() için kolunu kaybettigin o ülkede ne isin var' demisler, gülmüs geçmis ![]() Peki ne düsünmüs? 'Evet dogrudur: Ülkemde çok aci çektim ![]() Sefaletin dibinde yasadim ![]() kaybettim ![]() ![]() insandan hiçbir zaman farkli olmadigimi düsündüm ![]() yasayan tüm insanlari kardesim olarak benimsedim ![]() bu topraklarda geçirdigin güzel ve iyi günleri sevmek demek degildir ![]() günde ve kötü günde burada olmak, vatanin yaninda kalmak demektir yurt sevgisi ![]() ![]() gezdim su dünyada ![]() ![]() caka satmadim, her seyi biliyorum demedim ![]() bilginin ve bilimin ipine sarildim ![]() birakmadim ![]() ![]() DOKTORLUGA DEVAM Bu efsane doktor üniversiteye veda ederken söyle diyordu: '32 yilini ögretim üyesi olarak geçirdigim, 41 yil üç ay süren üniversitedeki görevim fiilen sona ermis bulunuyor ![]() anlatabilmesi oldukça güç ![]() tanimadiginiz bir bosluk hissine kapiliyorsunuz ![]() yogunlugu içerisinde hiç gerçeklesmemis olan bir sey gerçeklesiyor: Annesinin kuzusu Agop, gümüsçüde çalisan Agop, futbolcu, asistan, Almanya'da görev yapan, doçentlik sinavindaki Agop, ilk dersini veren, profesör olan Agop kafa kafaya verip 'Simdi ne olacak' diyorlar ![]() sonra ayni toplantiya emekli Agop gelip de, 'Hey geçmisin kimlikleri; utanmasaniz Agop öldü diyeceksiniz ![]() büyügünüz olarak ben, iste buradayim' diyene kadar ![]() ![]() ![]() Neyse ki Agop Bey tecrübeleriyle sifa dagitmaya veda etmedi ![]() Osmanbey'deki mimar oglunun tasarladigi yeni kliniginde, yine içten, yine mütevazi, çalismayi sürdürüyor ![]() CIGERIM AGOP, BILESIN KI ANACIGIN SENINLE IFTIHAR EDIYOR Prof ![]() ![]() rahatsiz oldugu için törene katilamadi ![]() Hripsime Kotogyan, kürsüye çikti ve annelerinin gönderdigi mektubu okudu: 'Cigerim Agop ![]() ![]() Sen, okudun ![]() ![]() fukaraydik, senin yaptigin su çok zor yolculukta yanina yetecek kadar azik koyamadik ![]() yeterince yardim edemedik ve ben hep üzüldüm buna ![]() etmezdi ama baban da buna çok üzülmüstü ![]() çikarmadim ![]() ![]() Allah, uçmak istedigini anlayinca sana kanat takti ![]() Agop, çok çalistin, çok yoruldun ![]() biliyorum ki beni dinlemeyeceksin ![]() biliyorsun ki yanindayim ![]() ![]() Baban da simdi yukaridan sana bakiyor ve gülüyordur ![]() o kara gözlerinden öpüyorum ![]() |
![]() |
![]() |
|