|  | Ahh... Çikolata! |  | 
|  08-17-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Ahh... Çikolata!Üzümlü, fındıklı bitterden bir parça koparın, çikolata hadisesine giriyoruz  Bundan sonra arka sıradan uzatılan bitterin ucunu kırarken çok daha rahat ukalalık yapabileceksiniz  Dile kolay, 3000 yıllık mükemmel bir yiyecekten bahsediyoruz  3000 yıllık bir yiyecek diyerek abartmış olabiliriz  İlk çıktığında içecekti çünkü çikolata  Ayrıca bir yiyeceğin kıymetini eskiliğine göre değerlendireceksek patlamış mısır yiyen mağara adamlarının resimleri de var  Yazımızı bitirdiğinizde çikolatanın hasından anlıyor olacak, nasıl yapıldığını bilecek, bir miktar gereksiz bilgiyle dolacak ve hatta birkaç kolay çikolatalı tatlı yapmayı öğreneceksiniz  Mayalar, Aztekler kakaoyu sıvı olarak içerler, yemeklerde sos olarak kullanırlarmış  Kullanırlarmış dediğimiz, asiller kullanırmış, yoksa “Apocalypto”da gördüğümüz o zavallı köylülerin çikolatadan haberi yok elbette  İlk kez 1957’de, Meksikalı yerliler dışında birileri çikolata yemiş, bu şanslı grup İspanyollarmış  Bar şeklindeki ilk çikolata da 1847’de yapılmış  Çikolatanın sos olarak kullanıldığından bahsetmişken, çikolatayı mutlaka tatlı olarak tüketmek gerekmiyor  Çikolata, peynirle de iyi gider  Özellikle de rokfor ve gorgonzola ile  Türk peyniri olsun diyenler de lor ile deneyebilirler  Peynirin içindeki karbon ve oksijen oranıyla kakaonun oranı çok yakın  Ayrıca peynire tadını veren moleküllerin %60’ı çikolatada da bulunuyor  Bu yüzden bazı cins peynirler ile çikolata çok iyi anlaşıyor  Çikolata ile yakışacağı beklenmeyen başka yiyecekler de moleküler olarak uyumlu çıkıyor  Mesela bizzat denediğimiz ve gerçekten de şaşırtıcı beyaz çikolata – havyar ikilisi  Yengeç eti de beyaz çikolata ile ilginç bir uyum içinde  Sütlü çikolata ile kimyon da  Ama işin asıl ilginç yanı, kimyon ile bitter, ya da yengeç ile sütlü çikolata birbirini tamamlamıyor  Bütün olay moleküllerde bitiyor! Besin değeri Eğri oturalım doğru konuşalım, çikolata şişmanlatır  100 gramında 500 kalori vardır  Yani yetişkin bir erkek günde 4 paket çikolata ile yaşayabilir  “Vitaminden mineralden ne haber?” derseniz çikolatada onlar da var  B1 ve B2 vitaminleri bakımından zengindir  Üstelik bu vitaminler, çikolatanın içindeki magnezyumun (100 gramında 11 mg  ) daha kolay emilmesini sağlar  Çikolata, bakır, potasyum, fosfor ve demir bakımından da zengindir  %10-20 arası proteindir  Ancak karbonhidrat, yağ ve kafein (100 gramında 70 mg  ) bakımından zengin olduğunu da unutmamalı  Afiyet olsun! Çikolatada A ve E vitaminleri bulunur, yani büyümeyi destekler, derinin kendini yenilemesine yardımcı olur  Yaşlanmayı geciktirir ve ciğerleriniz için iyidir  | 
|   | 
|  | 
|  |