Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1829, antlaşması, edirne

Edirne Antlaşması 1829...

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Edirne Antlaşması 1829...

OSMANLI-RUS SAVASI SEBEPLERi:
1828-1829

1)Ruslar'ın sıcak denizlere inmek istemesi
2)Osmanlının Rusya'dan Navarin'de yakılan donanmanın zararını talep etmesi
3)Osmanlı'nın Yunanlılar ve azınlıklarla ilgili Avrupa Devletlerinin ve Rusya'nın isteklerini reddetmesi

SAVAS:
Bu sebeplerden Rusyanın saldırısıyla savas basladı Ancak Osmanlı Devleti böyle bir savasa hazır değildi

ÇÜNKÜ:
1)Donanması Navarin'de yakılmıstı
2)1826'da Yeniçeri Ocağı kaldırılmıs, ASAKiR-i MANSURE-i MUHAMMEDiYE ordusu yeni kurulmustu
3)Yunan ayaklanmasından dolayı bütün Avrupa Osmanlının karsısındaydı

SONUÇ:
Rusların ilerleyerek doğuda Erzurum'a, batıda Edirne'ye kadar gelmeleri üzerine Osmanlı devleti barıs istedi Rusyayla EDiRNE ANTLASMASI imzalandı(1829)

EDiRNE ANTLASMASI (1829)
Maddeleri:
1)Eflak-Boğdan ve Sırbıstan'a özerklik verildi
2)Yunanistan bağımsız olacaktı
3)Rus ticaret gemileri boğazlardan geçebilecekti
4)Prut nehri sınır olacaktı
5)Osmanlı Devleti savas tazminatı verecekti

NOT: Osmanlı Devletinde bağımsızlığını elde eden ilk azınlık YUNANiSTAN'dır
NOT:
Osmanlının Yunan isyanı ve Rus savasıyla uğrasmasını fırsat bilen Fransa 1830' da CEZAYiR i isgal etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com