![]() |
Yüklemin Türüne Göre Cümleler Nedir ? Yüklemin Türüne Göre Cümleler Tanımı, Anlamı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yüklemin Türüne Göre Cümleler Nedir ? Yüklemin Türüne Göre Cümleler Tanımı, AnlamıYÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER Bir cümlenin yüklemi ya çekimli bir fiil ya da ek-fiille çekimlenmiş bir isi olabilir ![]() Buna göre yüklemin türü bakımından cümleler ikiye ayrılır: 1 ![]() Yüklemi çekimli bir fiil olan cümlelerdir ![]() Bu fiil şahıs ve kip eki alarak çekimlenir ![]() türkçede (başka dillerde de) Fiil Cümlesi isim cümlesinden daha çok kullanılır ![]() Annem dün sessizce odama girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sen ilkbahara kadar, mutlaka evleneceksin! (P ![]() 2 ![]() Yüklemi isim soylu bir kelime olup, ek-fiilin zamanlarından biri ile çekimlenmiş olan cümlelerdir ![]() Uzun bir yolculuktan sonra İncesu’daydık ![]() Bir handa, yorgun argın, tatlı bir uykudaydık ![]() İçinde kaybolup gittiğini sandığı bu kalabalık şehirde bir tek tanıdığı bile yoktu ![]() ![]() Gök sarı, toprak sarı, çıplak ağaçlar sarı ![]() ![]() ![]() Arkada zincirlenen yüksek Toros dağları, İsim cümleleri genellikle iki unsurdan, özne ve yüklemden meydana gelir ![]() İnsan, üç beş damla kan, ırmak, üç beş damla su Bir hayata çattık ki hayata kurmuş pusu Mehmet Emin Yurdakul, Cenge Giderken Ben bir türk'üm; dinim, cinsim uludur; Sinem, özüm ateş ile doludur ![]() İnsan olan vatanının kuludur ![]() türk evladı evde durmaz giderim ![]() Bu topraklar ecdadımın ocağı; Evim, köyüm hep bu yerin bucağı; İşte vatan, işte Tanrı kucağı ![]() Ata yurdun, evlât bozmaz, giderim ![]() Tanrım şahit, duracağım sözümde; Milletimin sevgileri özümde; Vatanımdan başka şey yok gözümde ![]() Yâr yatağın düşman almaz, giderim ![]() ]İsim cümlelerinde Zarf ve bulunma ekli yer tamlayıcıları da kullanılır ![]() anadolu’da dağların ve köylerin sonsuz bir biteviyeliği var ![]() Geyik, dağdan dağa atlarken güzel ![]() Bu sabah hava berrak ![]() Bahar geleli kargalar sınırsız bir neşe içinde ![]() ]İsim cümlelerinde nesneyle yaklaşma ve uzaklaşma ekli yer tamlayıcıcı az kullanılır ![]() türk Halkı bağımsızlığını, Ulu Önder’e ve onunla birlikte savaşanlara borçludur ![]() Ek-fiil, isim soylu kelimelerin sonuna gelerek onların yüklem olmasını sağlayan, ek hâlindeki fiildir ![]() ![]() ![]() Şu üç kipe göre çekimlendiğinde yüklem olur ![]() 1 ![]() İsim soylu kelimelere kişi ekleri getirilerek yapılır ![]() ![]() ![]() “insanım, insansın, insan(dır), insanız, insansınız, insan(dır)lar” “yorgun değilim, yorgun değilsin, yorgun değil, yorgun değiliz, yorgun değilsiniz, yorgun değiller” Ben bir küçük kelebeğim ![]() Üstümüze doğan bir güneşsin sen ![]() Her taraf bugün bir başka güzel(dir) ![]() 2 ![]() Ek-fiilin bilinen geçmiş zaman çekimi, kavramların ve varlıkların bilinen geçmişteki durumuna şahit olunduğunu gösterir ![]() “sevinçli idim, sevinçli idin, sevinçli idi, sevinçli idik, sevinçli idiniz, sevinçli idiler” “sevinçli değildim, sevinçli değildin, sevinçli değildi, sevinçli değildik, sevinçli değildiniz, sevinçli değildiler (değillerdi)” Bir güzelin hayranıydım ![]() Dün daha heyecanlıydın ![]() Merhametli biriydi ![]() 3 ![]() Ek-fiilin bilinmeyen (öğrenilen) geçmiş zaman çekimi, kavramların ve varlıkların öğrenilen geçmişteki durumunun başkasından duyulduğunu anlatır ![]() “küçük imişim, küçük imişsin, küçük imiş, küçük imişiz, küçük imişsiniz, küçük imişler” “küçük değilmişim, küçük değilmişsin, küçük değilmiş, küçük değilmişiiz küçük değilmişsiniz küçük değilmişler (değillermiş)” Suçlanan ben-miş-im ![]() Meğer sen ne çalışkan-mış-sın ![]() Adam yirmi yıldır evine hasret-miş ![]() Dikkat Ben iyi bir okurum ![]() Hep iyi kitaplar okurum ![]() Benim okurum anlayışlıdır ![]() Sonuç Her cümle bu yedi cümle türünden en az birine dahildir ![]() Bir kere bütün cümleler ya olumludur ya olumsuz ![]() ─Ah, bilsen biz senin ıstırabını ne iyi anlıyoruz! →Ünlem, olumlu, istek Biz ki her şeyi görür ve anlarız ![]() Düşün, bir elbiseyle bir vücut arasındaki esrarlı rabıtayı düşün ![]() Vücudun sonsuz hareketleri içinde bize düşmeyen pay hangisidir? →Olumlu, soru Fakat o göz kimde vardır? →Olumlu, soru Kimsede ![]() ![]() ![]() Yalnız bizde ![]() ![]() ![]() Bize artık hikâyeni anlatma! ![]() ![]() ![]() Ne lüzum var? →Anlamca olumsuz, soru |
![]() |
![]() |
|