Borçtan Kurtulmak İçin Okunan Dua |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Borçtan Kurtulmak İçin Okunan DuaBorçtan kurtulmak için okunan dua Borç yükünden beli bükülmüç birisi, Hz Ali’ye (r a) gelerek kendisine yardımcı olmasını istemişti Hz Ali (r a) kendisine şöyle demiştir;Rasulullah’ın bana öğrettiği bir duayı sana öğreteyim de,onu okursan ,üzerinde sebir dağı kadar borç olsa Allah Teala o borcu ödemen için yardım eder,”demiş ve aşağıdaki dua’ya devam etmesini tavsiye etmiştir; اَللَّهُمَّ اَكْفِنِي بِحَلاَلِكَ وَاَعَنّيِ بِفَضْلِكَ مِمَّنْ سِواكَ OKUNUŞU: ”Allahümmekfini bi halalike an haramike ve ağnini bi fadlike ammen sivak” (Hz Ali (r a) Tirmizi,Daavat 121ANLAMI: ”Allah’ım,Helalinden bana yetecek kadar vererek beni haramından koru Lutfunla beni senden başkasına muhtaç etme ”Peygamber Efendimiz (s a s) bir gün mescide girdi![]() Orada ashabtan Ebu Ümâmeyi gördü Ona;-Ey Ebu Ümâme,Namaz vakti olmadığı halde neden burada oturuyorsun? Diye sordu ![]() -Sıkıntı ve borç içerisindeyim Ya Rasûlullah !”dedi Bunun üzerine Peygamberimiz ona aşağıdaki duayı sabah- akşam tekrarlamasını tavsiye buyurdular: اَللَهُمَّ اِنّيِ اَعُوذُبِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ OKUNUŞU: “Allahümme innî eûzü bike mine’l-hemmi, ve’l huzni ve eûzü bike mine’l-aczi ve’l keseli;ve eûzü bike mine’l-cübni ve’l-buhli,ve eûzü bike min galebeti’d-deyni ve kahri’r-ricâli ”ANLAMI: ”Allah’ım! Dünya ve ahirette gam ve kederden sana sığınırım Acizlikten ve tembellikten sana sığınırım Korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım Borç altında ezilmekten ve insanların beni aşağılamasından sana sığınırım”![]() -Ebû Ümame (r a) kısa bir zaman sonra borçlarından kurtulmuştur![]() Peygamber Efendimiz (s a s) borç’tan önce beş özellikten Allah’a sığınmayı tavsiye etmiştir Bu beş özellik,Borçlanmanın ve fakirliğin sebepleridir Önce sebeplerden,Üzüntü,acizlik,tembellik,korkaklık , ve cimrilikten Allah’a sığınmayı tavsiye etmiştir Sığınmak,Bu sebeplari terk etmek demektir Bir insan ,onları terk ederse bunların sonunda borçtan kurtulmak çok daha kolay hale gelir Yani Peygamber efendimiz (s a s) çalışmadan,oturduğu yerde borçtan kurtuluş beklemeyi değil,borçluluğun sebeplerini ortadan kaldırmayı öğütlemiştir![]() |
|
|
|