![]() |
LSD'nin Mucidi Öldü |
![]() |
![]() |
#1 |
mesanihta
|
LSD'nin Mucidi ÖldüAlbert Hoffman unlu isviçreli kimyager, halusinojen LSD nin bulucusu 102 yasinda bugun öldü ![]() Birçok ülkede uyuşturucu madde olarak kabul edilip yasaklanan LSD'nin mucidi İsviçreli kimyacı Albert Hofmann öldü ![]() Hofmann, 1960'lardaki hippi kuşağından milyonlarca kişinin kullandığı sanrı yaratıcı LSD'yi (lysergic acid diethylamide-25), 1938'de Sandoz ilaç firmasında, buğday ve diğer tahıllarda bulunan küf mantarının tıbbi kullanımlarını araştırırken buldu ![]() Hofmann, labarotuvar testlerinden sonra LSD'yi 16 Nisan 1943'te ilk kez kendi üzerinde denedi ![]() şirket başkanına yazdığı notta, ilacın etkisi ile ilgili olarak "o gün işi bırakıp eve gitmek zorunda kaldım, çünkü ani bir rahatsızlık ve orta şiddette bir baş dönmesi başladı" dedi ![]() Hofmann bisikletle evine giderken yaşadıklarını ise "gördüğüm her şey sanki çarpık bir aynadan yansıyor gibiydi ![]() sabitlenmiş gibi hissediyordum ![]() gittiğimizi söyledi" diye anlattı ![]() Üç gün sonra ise Hofmann daha büyük bir dozla LSD'yi denedi ![]() felaketti ![]() ![]() Delireceğim korkusuna kapıldım ![]() geçmiştim" dedi ![]() Hofmann ve çalışma arkadaşları LSD'nin psikiyatri çalışmalarına önemli bir katkı yapacağını umuyordu ![]() artırarak, şizofreni gibi akıl hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılabileceği ümit edilmişti ![]() Bir süre Sandoz firması LSD 25'i Delysid adı ile sattı ve doktorları ilacı kendi üzerlerinde denemeye teşvik etti ![]() ilaçlardan biri idi ![]() ilaç ihtiyacını karşılıyordu ![]() -LSD'NİN ÜNLENMESİ- LSD 1950'ler ve 60'larda film yıldızı Cary Grant ve sayısız rock müzisyeni tarafından "kendini gerçekten keşif ve aydınlanmaya" yol açtığı iddiasıyla savunulunca, uluslararası üne kavuştu ![]() Ancak ''çiçek çocukları'' ve sanrı yolculuklarının ötesinde, LSD alan insanların seri cinayetler işlediği ve sanrı görürken pencerelerden atladığı gibi korkunç haberler ortalığı kapladı ![]() kullanan kişilerde kalıcı psikolojik hasarlara yol açtı ![]() ABD hükümeti 1966'da LSD'yi yasakladı, bunu diğer hükümetlerin yasakları izledi ![]() Ancak Hofmann LSD'nin alışkanlık yapmadığını ileri sürerek, yasağın adil olmadığını savundu ve tıbbi araştırmalarda kullanılabilmesi için yasağın kaldırılması gerektiğini ileri sürdü ![]() Kendisi yasaktan sonra da bilimsel amaçlarla LSD'yi zaman zaman denediğini itiraf eden Hofmann bir keresinde "LSD gözlerinizi açmanıza yardım edebilir, ama bunun için başka yollar da var; meditasyon, dans, müzik, oruç" dedi ![]() Böylece "LSD'nin Babası" Hofmann da ilacın yanlış ellerde tehlikeli olabileceğini kabul etti ve 1979'da yazdığı kitabına ad olarak "LSD, Problemli Çocuğum" adını verdi ![]() Hofmann bir keresinde, "bu maddeyi ilaç olsun diye ürettim, insanların onu kötüye kullanması benim suçum değil" demişti ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : LSD'nin Mucidi Öldü |
![]() |
![]() |
#2 |
punisher
|
![]() Cevap : LSD'nin Mucidi Öldüne enteresan dimi bilim adamlarının faydalı bir buluş için çabalayıp bulduklarının daha sonradan çıkar amaçlı kötü yollarda kullanılması ![]() ![]() ![]() Paylaşım hoşuma gitti teşekkür ederim bilgilendik sayenizde
![]() |
![]() |
Cevap : LSD'nin Mucidi Öldü |
![]() |
![]() |
#3 |
mesanihta
|
![]() Cevap : LSD'nin Mucidi Öldüasıl ben teşekkür ederim punisher, beğenmenize sevindim
![]() |
|