Prof. Dr. Sinsi
|
Karaağıl Köyü Hakkında Bilgi Çelebi Kırıkkale
Çelebi Karaağıl Köyü Bilgileri - Karaağıl Köyü Hakkında - Karaağıl Köyü Tanıtımı - Karaağıl Köyü Resimleri
Karaağıl, Kırıkkale ilinin Çelebi ilçesine bağlı bir köydür
İlçe:ÇELEBİ
İl: KIRIKKALE
İle Uzaklığı:65km
İlçeye Uzaklığı: 8km
Rakım:910 m
Ankara-Kaman karayolu üzerinde önemlii bir noktadadır Kızılırmak üzerinde bulunan Çeşnigir köprüsüne 5 km uzaklıkta bulunmaktadır kurtuluş savaşı yıllarında ankara ve çevresine bazı askerlerce geçiş güzergahı olarak kullanılmış ve köylüler tarafından vatanın bağımsızlığı için çalışan kişilere yardım etmişlerdir Köyün adının nereden geldiği bilinmemektedir geçmişi hakkında ayrıntılı bilgi bulunmamasına karşın köyün yakınunda bulunan köprüköy kasabasından bir grubun taşınmasıyla oluştugu köydeki eski kişlerden edinilmiştir bilgi yoktur köyün en eskisi ahmet tüzünak ve oğulları bekir abdullah naci ramazan ve hüseyin TÜZÜNAK tır
Düğün öncesinde hazırlıklar yapılır Ev eşyaları ve gelinlik alınır Bunlar kızın sandık içi çeyizi ile birlikte kız evinde sergilenir Oğlan babasının en yakın arkadaşı "Düğün Kahyası" oğlanın en yakın arkadaşı da "Sağdıç" olarak seçilir Yöremizde düğünler, genellikle Cuma günü namazdan sonra başlar, Cuma namazından çıkanlar, yanlarında cami imamı olmak kaydıyla düğün evine gelirler "Bayrak Yemeği" diye adlandırılan yemek yenir Yemekten sonra bir sırık ucuna takılmış Türk Bayrağı ile bayrağın üzerinde bulunan ayna ve elma evin çatısına, dikilir Bayrak sırığın ucuna asılmadan önce imam tarafından dua edilir Bayrağın asılmasına yörede halk tarafından "Bayrak Kaldırma" denir Davul ve zurnalar çalmaya başlamadan önce, köyde ve çevrede cenazesi olan aile varsa, davul ve zurna ile birlikte düğün sahibi ile birlikte bu aileye "yas alma"ya giderler Yas alma, aynı zamanda düğünün başlaması, davul zurnanın çalması için bu aileden izin almak anlamına gelir Aynı günün akşamı okuntular, yani davetliler gelir Davetlilere yemek ikram edilir Okuntular gelirken haber verirler Davul zurnacı davetlileri karşılamaya çıkar Davetliler düğüne güçleri oranında hediye getirirler Bu hediyeler; ev eşyası, para, düğün için yiyecek, zahire, düğünde kesmek için etlik küçük baş hayvan olabilir
Kız Kınası
Cumartesi akşamı düğün, kız kınasının yapılması ile devam eder Üzerinde çeşitli renkte yanan mumlar olduğu halde, büyükçe bir tepsinin içine çerez, şeker, kına ve antep fıstığı; geneline hediye olarak elbise, ayakkabı hazırlanıp, bir çocuğun başı üzerinde kız evine varılır Kız evinde kadınlar, gelin kızın yanına giderler ve kına türküleri söyleyerek kızın kınasını yakarlar Düğün alayı oğlan evine döner, davul zurna kız evinde kalır Bir müddet sonra kız evi davul zurna eşliğinde "oğlan kınası" nı getirir Kına, yine mumlarla süslenmiş, üzerinde çerez ve hediyeler olduğu halde, bir tepsi üzerindedir Yanında sağdıç olduğu halde, oğlanın eline bu kına yakılır
Yöreye Özgü Bazı Yemekler
Un Tarhanası : Domates, biber, tuz yoğurt ile birlikte hamur yoğrulur İki gün mayalanması beklenir Daha sonra küçük parçalara ayrılarak kurumaya bırakılır Kuruduktan sonra elle ufalanır ve kalburdan geçilir
Yoğurtlu Tarhana: Yarma kaynatılıp, soğuduktan sonra, yoğurt ilave edilir Küçük parçalara ayrılarak serilir ve kurutulur Pişirmeden önce su içine bırakılarak ıslanıp yumuşaması sağlanır Ezilerek tencereye konur, su ilave edilir Pişinceye kadar karıştırılır Piştikten sonra yağda kızartılmış nane ilave edilir
Bulama : Ayran içine konan yarma kaynayana kadar karıştırılarak hazırlanır
Yarma : Sohu taşında dövülerek kabuğu çıkartılmış buğdaydır
Etli – Mercimekli Bulgur Pilavı : Et ve pilav ayrı pişirilir Kuyruk yağı eritip içine önceden terbiye edilen etleri bir tencereye konur ve ocağa oturtulur Suyu çekince ve yağı kalana kadar kavrulur ve sonra kavrulan etin üstü kapatılır Mercimeği suyla 4-5 defa yıkadıktan sonra su dolu bir tencereye koyarak avuç arasında iyece bastırıp ovuşturarak yüzeyde beliren kabukları atılır Pilavı pişirilecek tencereye tereyağı konularak pembeleşinceye kadar eritilir Daha önce yıkamış olduğumuz bulgur tencereye konur Tuzunu ve soğanı ilave ettikten sonra bulgur tane tane oluncaya kadar kavrulur Daha sonra haşlanmış mercimeği ekleyip bir miktar daha kavurarak sıcak suyunu ilave edip kırmızı biberini ekleyerek pişirmeye bırakılır Pişen pilav dinlendirilir ve üzerine nane atarak karıştırılır Sonra geniş bir tabağa pişen pilav dökülür ve yaygın hale getirilir Kavurma yöntemiyle pişirilmiş olan kuşbaşı et pilavın üzerine yayılır Soğan, maydanoz, sumak karışımı olan söğüşü kenarlarına dizilir Biber turşusu ve salatalık turşusu etlerin üzerine serpiştirilir Sıcak olarak servis yapılır
Yeşil Mercimek Çorbası : Mercimekle yarma karıştırılarak suda kaynatılır, üzerine yağda kavrulmuş un ilave edilir
Sızgıt : Kesilmiş et küçük parçalara bölünerek etin yağı ile kavrulur ve kurutulur
Ekmek Aşı : Yufka ekmeği ufalanarak yağda kavrulur İçine su ile birlikte salça, sızgıt ve biber ilave edilerek hazırlanır
Madımak : Toplanan madımaklar bulgur, salça ve etle birlikte pişirilir Üzerine tereyağı eritilerek, sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek hazırlanır
Pelte : İçine pekmez katılmış una su ilave edilerek pişirilir
Su Böreği : Unun içine yumurta kırılır, su ile yoğrularak yufka şeklinde açılır Açılan yufkalar su içinde haşlanır Haşlanmış yufkalar tepsiye dizilerek üzerine taze yağ dökülür Peynirle maydanoz karışımı serpilerek pişmeye bırakılır
Mantı : Yufka halinde açılan hamun küçük kareler halinde kesilir Bu kareler içine biber, soğan, kıyma, maydanoz karışım konulmak suretiyle suda pişirilir
Sarığı Burma : Un yağda kavrulur, hazırlanmış yufkalar üzerine serpilir Yufkalar üzerine serpilir Yufkalar rulo şeklinde dürülür ve tepsiye dizilir İki saç arasında kızartılır Küçük parçalar halinde kesilip, üzerine kaynatılmış şerbet ilave edilerek hazır hale getirilir
Sütlü : Sütün içine pirinç ve şeker katılarak kaynatılır
Şıralar
Pekmez : Üzümler bağbozumu denilen zamanda toplanır Şırahane adlı odanın içinde bir üzümlağ olur Toplanan üzümler bunun içine dökülür Üzümlağ betondan yapılmış havuzdur Üzümler ayakla çiğnenerek şıra haline getirilir Bu şıra havuzun altındaki bir delikten "bolum" denilen başka bir havuza akıtılır Buradan alınan şıra da kazanlar izinde ocaklara konulur
Üzüm çiğnenirken içine beyaz toprak konulur Bu şırayı kestirmek içindir Ayrıca şıra kestirildikten sonra tekrar kaynatmak için ocaklara konan şıra içerisine yoğurt da ilave edilir Kıvama gelene kadar karıştırılarak pişirilir
Ekşi : Hazırlanan pekmezin toprak konulmadan yapılmış halidir
Çalma : Çöğen denilen bitkinin kökü kaynatılarak çıkarılır Bu su, hazırlanmış pekmeze ilave edilir Karıştırılarak katılaşması beklenir Çalma'nın siyahı ve beyazı vardır
Coğrafya
Kırıkkale iline 65 km, Çelebi ilçesine 8 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 126
1997 111
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - HALİLDEDE GÜLDEN
2004 - HALİLDEDE GÜLDEN
1999 - NURİ TAŞDELEN
1994 - HASAN GÜLTEKİN
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır cep telefonu çekmektedir


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Karaağıl Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
|