![]() |
Yoğurt Hakkında Bilmeniz Gerekenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoğurt Hakkında Bilmeniz GerekenlerYoğurt hakkında bilmeniz gerekenler ![]() Vitamin ve protein var • Süt ürünlerinin ana gıda gruplarından olan yoğurt en besleyici, sağlıklı ve yüksek miktarda protein , kalsiyum, fosfor, iyod, flor ve çeşitli vitaminleri de içermektedir ![]() • Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığı önleyici etkiye sahiptir ![]() ![]() • Tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır ![]() ![]() • Yoğurdu sofralarından eksik etmeyen kişiler ve özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnç de artmaktadır ![]() • Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar ![]() ![]() • Şeker hastaları için yararlı bir besindir,kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır ![]() ![]() • Bağırsak düzensizliklerinin giderilmesine, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisine yardımcı olur ![]() • Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur ![]() • Kanser riskini azaltır, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır ![]() • Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olur, LDL-kolesterolü azaltır ![]() • Kanda sağlıklı asit baz dengesi sağlar ![]() • Süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra laktoz intolerans nedeniyle bağırsaklarda gaz problemi yaşayan kişilerde laktozu parçalanması nedeniyle gaz oluşumu azaltır ![]() • Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur ![]() • Bağırsaklarda B vitaminlerinin üretilmesini sağlar ![]() ![]() ![]() • Rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır, bu nedenle iyi bir uyku için idealdir ![]() • Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır ![]() • Antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla, yoğurt yemelidirler ![]() • Midesi çok duyarlı olanlar, oniki parmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabilir ![]() ![]() • Yoğurt, ayrıca inulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki sağlığı geliştirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiotik bir madde içermektedir ![]() • Yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan geleneksel laktik asit bakterileri gastrointestinal sistemde canlı kalamaz ![]() • Probiyotik gıdalar 'yeterli sayıda alındığı zaman bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirerek katkıda bulunan canlı bakteriler içeren gıdalar' olarak tanımlanmaktadır ![]() • Probiyotiklerin bağışıklık sistemini geliştirdiği ve kolon kanseri riskini de düşürdüğü belirtilmektedir ![]() ![]() • Sindirim sisteminde bulunan bu yararlı bakterilerin etkileri, onların canlı olmasına ve metabolik aktivitelerine bağlıdır ![]() ![]() • Üremeleri oligosakkarit olarak bilinen kompleks karbonhidratların varlığına bağlıdır ![]() ![]() ![]() • Probiyotik gıdalardan maksimum yararın sağlanabilmasi için, prebiyotikler kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() • Probiotikler ve prebiotikler, daha etkili olmaları için bir arada kullanılmakta ve buna da sinbiyotikler adı verilmektedir ![]() • Yoğurdun içerdiği probiotik ve prebiotik maddelerin kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi, oburluk ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği,bağışıklık sistemini güçlendirdiği özellikle immunoglobulin A'dan zengin olduğu, B grubu vitaminler ve Folik asit sentezinde yer aldığı, laktozun sindirimini kolaylaştırdığı ve ishali önleyici etkisinin bulunduğu bilinmektedir ![]() • Deyim yerindeyse, yoğurt 7'den 70'e herkese lazım ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|