Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, kuru, meyveler

Kuru Meyveler Ve Faydaları

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuru Meyveler Ve Faydaları





Kuru Meyveler ve Faydaları


Kurutulmuş meyveler zamanında ve ürün çok iken toplanmış meyvelerin suyunun uçurulması ile hazırlanmış ürünlerdir Tadı tazesine göre daha yoğun olan bu meyveler sağlık için oldukça faydalıdır Kurutulmuş meyve daha yoğun bir tat ve daha çok lif demek olduğundan özellikle diyet yapanlar için iyi bir fırsattır


Kurutulmuş meyvelerin raf ömrü daha uzundur ve teze meyve ile karşılaştırıldığında daha yüksek C vitamini ve polifenol içermektedir


Kurutulmuş meyvelerin besin değeri sıralaması yapılaması gerekirse kayısı, incir, erik, üzüm ve kızılcık olarak sıralanabilir Lif, vitamin, mineral, fitobesinler, potasyum bakımından kurutulmuş meyveler bulnumaz birer kaynaktır




Kuru elma

Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir İçerdiği zengin lif sayesinde bağırsakları temizler




Kuru erik

Bol miktarda B vitamini, A vitamini ve E vitamini içerir Bağırsakları çalıştırır, içerdiği zengin potasyum ve magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir




Yaban mersini

Yaban mersininin kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirmektedir Kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlemektedir Kalp krizi riskini azalttığı, göz yorgunluğunu giderdiği, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engellediği bildirilmektedir Yapılan araştırmalarda 100gr yaban mersinin 14gr karbonhidrat, 0,6gr protein, 0,3gr yağ, 13mg C vitamini, 100 IU A vitamini ve 58 kalori içerdiği belirlenmiştir Sodyum içermeyen, mineral ve vitaminlerce zengin olduğu belirlenen yaban mersininin insan sağlığı açısından çok yararlı olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konulmuştur




Kuru kayısı

Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarını önler Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini engeller, bağışıklık sistemini korur

Potasyum başta kalp kasları tüm kasların ve sinirlerin iyi çalısmasını sağlar Kayısı lifli bir meyvedir Lifli besinlerin kan şekerinin dengeli yükselmesini sağladıkları, zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttıkları için kanserden korunmada faydalı oldukları saptanmıştır




Dut

Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir




Kuru incir

İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir 100 gr kuru incir yenilirse vücudun günlük gereksinimlerinden kalsiyumun %17'si, demir ve magnezyumun %30'u, fosforun %20'si, B1 vitamininin %5'i ve B2 vitamininin %4'ü karşılanmış olur İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar

Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır Yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişler üzerinde koruyucu etkileri vardır: incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir




Kuru Üzüm

Karbonhidrat içeriği dolayısıyla iyi bir enerji kaynağıdır Kuru üzüm A, B1, B2, C vitaminlerini ve çok çeşitli mineraller (demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor) içerdiğinden dolayı iyi bir besin, faydalı bir ilaçtır Özelikle bedensel gelişimde etkilidir

Kuru üzümün idrar arttırıcı, müshil etkilerinden dolayı sindirim problemi yaşayan bireylerde kullanımı oldukça yararlıdır Ayrıca ülkemizde özellikle kadınlarda görülen kansızlık sorununa karşı koruyucu bir besindir Kuru üzümün içindeki demir vücutta kolayca emilebilmektedir ve günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 35? i karşılanabilmektedir Ayrıca böbrek ve karaciğer hastalıklarında da yararlı olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur İçeriğindeki B vitaminlerinden dolayı unutkanlığa da iyi gelmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.