08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuru Meyveler Ve Faydaları

Kuru Meyveler ve Faydaları
Kurutulmuş meyveler zamanında ve ürün çok iken toplanmış meyvelerin suyunun uçurulması ile hazırlanmış ürünlerdir Tadı tazesine göre daha yoğun olan bu meyveler sağlık için oldukça faydalıdır Kurutulmuş meyve daha yoğun bir tat ve daha çok lif demek olduğundan özellikle diyet yapanlar için iyi bir fırsattır
Kurutulmuş meyvelerin raf ömrü daha uzundur ve teze meyve ile karşılaştırıldığında daha yüksek C vitamini ve polifenol içermektedir
Kurutulmuş meyvelerin besin değeri sıralaması yapılaması gerekirse kayısı, incir, erik, üzüm ve kızılcık olarak sıralanabilir Lif, vitamin, mineral, fitobesinler, potasyum bakımından kurutulmuş meyveler bulnumaz birer kaynaktır

Kuru elma
Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir İçerdiği zengin lif sayesinde bağırsakları temizler

Kuru erik
Bol miktarda B vitamini, A vitamini ve E vitamini içerir Bağırsakları çalıştırır, içerdiği zengin potasyum ve magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir

Yaban mersini
Yaban mersininin kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirmektedir Kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlemektedir Kalp krizi riskini azalttığı, göz yorgunluğunu giderdiği, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engellediği bildirilmektedir Yapılan araştırmalarda 100gr yaban mersinin 14gr karbonhidrat, 0,6gr protein, 0,3gr yağ, 13mg C vitamini, 100 IU A vitamini ve 58 kalori içerdiği belirlenmiştir Sodyum içermeyen, mineral ve vitaminlerce zengin olduğu belirlenen yaban mersininin insan sağlığı açısından çok yararlı olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konulmuştur

Kuru kayısı
Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarını önler Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini engeller, bağışıklık sistemini korur
Potasyum başta kalp kasları tüm kasların ve sinirlerin iyi çalısmasını sağlar Kayısı lifli bir meyvedir Lifli besinlerin kan şekerinin dengeli yükselmesini sağladıkları, zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttıkları için kanserden korunmada faydalı oldukları saptanmıştır

Dut
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir

Kuru incir
İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir 100 gr kuru incir yenilirse vücudun günlük gereksinimlerinden kalsiyumun %17'si, demir ve magnezyumun %30'u, fosforun %20'si, B1 vitamininin %5'i ve B2 vitamininin %4'ü karşılanmış olur İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar
Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır Yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişler üzerinde koruyucu etkileri vardır: incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir

Kuru Üzüm
Karbonhidrat içeriği dolayısıyla iyi bir enerji kaynağıdır Kuru üzüm A, B1, B2, C vitaminlerini ve çok çeşitli mineraller (demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor) içerdiğinden dolayı iyi bir besin, faydalı bir ilaçtır Özelikle bedensel gelişimde etkilidir
Kuru üzümün idrar arttırıcı, müshil etkilerinden dolayı sindirim problemi yaşayan bireylerde kullanımı oldukça yararlıdır Ayrıca ülkemizde özellikle kadınlarda görülen kansızlık sorununa karşı koruyucu bir besindir Kuru üzümün içindeki demir vücutta kolayca emilebilmektedir ve günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 35? i karşılanabilmektedir Ayrıca böbrek ve karaciğer hastalıklarında da yararlı olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur İçeriğindeki B vitaminlerinden dolayı unutkanlığa da iyi gelmektedir
|
|
|