Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sigara, tüketimi, türkiyede

Türkiye'de Sigara Tüketimi

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1990-1995 YILLARI
İki yabancı markalı sigara fabrikası faaliyete geçti Açılışında bütün devlet erkanı oradaydı Bütün “billboard”lar, gazeteler, dergiler, satış noktaları neredeyse her yer sigara reklamı ile donatıldı Bine varan araç, on bini aşan personelle dağıtım ağı kuruldu Tüketimi körüklemek için bedava sigaralar dağıtıldıBaşta bayiler olmak üzere her yere promosyonlar yağdırıldı Tıp fakültesi mezuniyet balosunu Marlboro düzenledi Üniversitelerin özel günlerinin değişmez sponsoru sigara idi “Camel Trophy” - “Marlboro Adventure” gibi organizasyonlar sürekli gündemde tutuldu Bir çok gazeteci- televizyoncu tanıtım için başta Amerika olmak üzere seyahatlere götürüldü Çıkarılmak istenen kanun veto edildi, sonra gündeme bile alınmayıp, bir dönem görüşülemeden kadük oldu

Patlama Yapan Sigara Tüketimi
  • 1993 yılında yıllık tüketim 47 milyar paket / 22 Trilyon TL
  • 1994 yılında yıllık tüketim 54 milyar paket / 61 Trilyon TL
    1995 yılında yıllık tüketim 57 milyar paket / 95 Trilyon TL

Sosyal Sonuçlar
  • 5 yılda (11-19 yaş arası) 5 milyon genç sigaraya başladı
  • Sigara içme yaşı 11’lere indi
  • Sigara, son derece prestij kazandı, bilinç altlarına yerleşti
  • Sigara içmek doğal bir davranış oldu Hiçbir kapalı yerde, sigara içen hiçbir kimseyi uyaramazdınız
  • Savaşılması imkansız görünen sosyal ve ekonomik bir dev imajı oluşturuldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com