![]() |
Kuş Gribi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuş GribiKuş gribi suda 22 derecede 4 gün, 0 derecede 30 gün yaşıyor Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof ![]() ![]() Yorulmaz, yaptığı açıklamada, kuş gribinin farklı bir virüsle ortaya çıkabilen hastalık olduğunu bildirdi ![]() ![]() Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrıları ve solunum güçlüğü gibi nedenlerle hastalığın ortaya çıktığını belirten Yorulmaz, insan gribinden farklı olarak kuş gribinde, karın ağrısı ve ishalin de görülebildiğini, kuş gribinin insandaki kuluçka süresinin ise ortalama 2-6 gün arasında değiştiğini belirtti ![]() Koruyucu önlemler almadan kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile uğraşanlar ve kanatlı hayvanlarla teması olanların risk grupları arasında bulunduğunu bildiren Yorulmaz, "Özellikle, kanatlı hayvanlarla teması olan çocuklar ve koruyucu önlem almadan ölü hayvanları bertaraf edenler de bu grupta yer almaktadır" dedi ![]() '60 DERECEDE 30 DAKİKADA ÖLÜR' Yorulmaz, kuş gribi virüsünün 56 derecede 3 saatte, 60 derecede 30 dakikada öldüğünü belirterek, formalin, iyot bileşikleri ve çamaşır suyu gibi dezenfektanlara dayanaksız olduğunu bildirdi ![]() Virüsün, gübrede düşük ısılarda 3 ay canlı kalabildiğini ifade eden Yorulmaz, suda 22 derecede 4 gün, 0 derecede ise 30 gün canlılığını sürdürebildiğini söyledi ![]() Hastalıktan korunma ve tedavi amaçlı kullanılan antiviral ilaçların bulunduğunu bildiren Yorulmaz, kuş gribi hastalığına yakalanan ve bu hastalıktan ölen hayvanlarla korunmasız yakın teması olan kişilerden, hastalığın belirtilerini gösterenlerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini kaydetti ![]() KUŞ GRİBİNDEN KORUNMA Kanatlı hayvanların etlerinin 70 derecede pembe görüntü kalmayacak şekilde pişirilerek yenmesi halinde kuş gribi tehlikesinin olmadığını ifade eden Yorulmaz, yumurtaların da 70 derecede en az 5 dakika pişirildikten sonra yenmesi gerektiğini söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|