![]() |
Sofranızda Bulgura Biraz Daha Yer Açın |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sofranızda Bulgura Biraz Daha Yer AçınBulgur; posa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçtiğimiz hafta Ayfer T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annemin anlattıkları Bu yazıyı hazırlarken anneme danışmadan olmazdı çünkü hep anlatırdı “dibek taşında az bulgur öğütmedim ben” diye ![]() Eskiden buğday eve çuvallarla gelirmiş önce yabancı maddelerden arındırılmak için elle seçme işlemi olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teknolojinin ilerlemesi ve gıda sanayindeki gelişmelere paralel olarak bulgur şimdi profesyonel tesislerde bu işlemi görüyor ![]() ![]() Bulgurun önemi Sevgili Ayfer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bu vesile ile bulgurun beslenme yönünden önemini sizlere aktarmak istiyorum ![]() Bulgur sağlıklı beslenme piramidinin tabanında en büyük yeri kaplayan karbonhidrat ve tahıllar grubunun önemli bir üyesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bulguru daha yakından tanımak için önce buğdayın yapısı ve nasıl bulgur haline geldiğine bakmak gerekiyor: Buğday; öz ![]() ![]() ![]() Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam tahıl tanımına uygun Buğdaydan yapılan bazı ürünlerde genel olarak buğdayın işlenmesi sırasında bütün öz ve kepek bölümün-deki mikro besinler ayrılmakta ve beyaz unda olduğu gibi bize yalnız buğdayın enerji veren bölümü ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısaca bulgur; posa ![]() ![]() ![]() Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek mineral ve selülozdan dolayı kabızlığı engeller ve bağırsak kanserine karşı korur ![]() Pİşİrme işleminde tane-nin ruşeymin kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri ![]() ![]() Pİşİrme ve kurutma işlemleri sayesinde küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ![]() GLİSEMİK endeksinin düşük olması sebebiyle ![]() ![]() ![]() Daha fazla bulgur tüketmek için: Dolmalarda pirinçle karıştırın veya sadece bulgurlu yapın ![]() Pilavı sadece pirinçle düşünmeyin ![]() ![]() Haşlayıp salatalarınıza ekleyin ![]() Çorbaları beyaz unla yapmak yerine kıvam artırıcı olarak bulgur kullanın ![]() Mercimekle pişirin ![]() Sebzelere ekleyin ![]() |
![]() |
![]() |
|