Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açın, biraz, bulgura, sofranızda, yer

Sofranızda Bulgura Biraz Daha Yer Açın

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sofranızda Bulgura Biraz Daha Yer Açın




Bulgur; posa lif açısından zengin karbonhidrat değeri daha düşük protein değeri yüksek değerli bir gıdadır İçeriğindeki protein kalsiyum potasyum ve fosfor miktarı pirinçten daha fazladır

Geçtiğimiz hafta Ayfer T Ünsal tarafından yazılmış Bulgur isimli kitap elime ulaşınca pek sevindim doğrusu Bulguru kişisel olarak da çok seven ve beslenme modeli içinde hep öneren bir uzman olarak bu konuya daha fazla destek verilmesi gerektiğini hep düşünürdüm Adana Gaziantep ve doğu sofralarında büyüyenler bilirler evlerde mutlaka hep bulgurlu bir yemek vardır Ben Çukurova çocuğu olarak İstanbul’a ilk geldiğimde bulgurun özlemini çok çektim doğrusu

Annemin anlattıkları
Bu yazıyı hazırlarken anneme danışmadan olmazdı çünkü hep anlatırdı “dibek taşında az bulgur öğütmedim ben” diye Şimdi annemden öğrendiklerimi size şöyle özetleyebilirim:

Eskiden buğday eve çuvallarla gelirmiş önce yabancı maddelerden arındırılmak için elle seçme işlemi olur sonra kaynatılır ardından evlerin d serilerek güneşte kurutulurmuş Bu işlem esnasında evdeki herkes hatta komşular da yardım edermiş Buğdayın iyice kuruması için karıştırmak ve her yöne çevirmek gerekirmiş Buğday kuruduktan sonra ise bazıları değirmene görürken annemler dibek denilen iki yuvarlak yassı taşın arasına buğdayı koyup elleriyle çevirerek öğütürlermiş Ufak parçalara ayrılan buğdayı anneannem elekle eler ve kalburlarla tane büyüklüğüne göre ayırırmış İnce olanlar kısır ve köfte için iri taneliler pilav için daha un gibi olan kısım ise şalgam mayalamak için ayrı ayrı saklanırmış

Teknolojinin ilerlemesi ve gıda sanayindeki gelişmelere paralel olarak bulgur şimdi profesyonel tesislerde bu işlemi görüyor Pişirme ve kurutma işleminin ardından bulgur sınıflanıyor ve ihtiyaca uygun şekilde tüketiciye sunuluyor

Bulgurun önemi
Sevgili AyferT Ünsal Hanım’ın kitabında bulgurla ilgili yöresel farkları ve daha detaylı bilgiyi bulmak mümkün Kitapta ayrıca 100’e yakın bulgurlu tarif var Bulgurla yapılan çorbaları köfteleri salataları dolmaları tatlıları merak ediyor ve sağlığınıza önem veriyorsanız okumanızı tavsiye ederim

Ben bu vesile ile bulgurun beslenme yönünden önemini sizlere aktarmak istiyorum

Bulgur sağlıklı beslenme piramidinin tabanında en büyük yeri kaplayan karbonhidrat ve tahıllar grubunun önemli bir üyesidir Buğdayın temizlenmesi kaynatılması kurutulması kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi farklı boyutlardaki taneciklerin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici yarı hazır bir gıda maddesidir

Bulguru daha yakından tanımak için önce buğdayın yapısı ve nasıl bulgur haline geldiğine bakmak gerekiyor:
Buğday; öz kepek ve endosperm olarak üç bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinler buğdayın sadece enerji veren bölümüdür

Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek çinko magnezyum krom gibi mineralleri diyet posasını bazı fenolleri fitatları ve selenyumu; ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitaminlerini içerir

Tam tahıl tanımına uygun
Buğdaydan yapılan bazı ürünlerde genel olarak buğdayın işlenmesi sırasında bütün öz ve kepek bölümün-deki mikro besinler ayrılmakta ve beyaz unda olduğu gibi bize yalnız buğdayın enerji veren bölümü ulaşır Oysa bulgur tam tahıl tanımına uygun bir üründür; çünkü bu öğütülme aşamasını buğday bulgur üretimi sırasında yaşamaz ve protein vitamin mineral diyet posasının daha yüksek olduğu bir ürün ortaya çıkar Ayrıca makarna ve pirince göre glisemik endeksinin daha düşük olması bulguru bu tarz gıdalar arasında daha da sağlıklı yapmaktadır

Kısaca bulgur; posa lif açısından zengin karbonhidrat değeri daha düşük ve protein değeri yüksek oldukça değerli bir gıda maddesidir

Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengindir Karbonhidrat değeri düşük protein değeri yüksektir Ayrıca bulgurda bulunan B1 vitaminleri sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır

Yüksek mineral ve selülozdan dolayı kabızlığı engeller ve bağırsak kanserine karşı korur

Pİşİrme işleminde tane-nin ruşeymin kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri beyaz unla yapılan diğer ürünlerden yüksektir

Pİşİrme ve kurutma işlemleri sayesinde küf oluşumuna karşı dayanıklıdır

GLİSEMİK endeksinin düşük olması sebebiyle uzun süre tok tutar kana yavaş karıştığı için de diyetlerde rahatlıkla kullanılır

Daha fazla bulgur tüketmek için:
Dolmalarda pirinçle karıştırın veya sadece bulgurlu yapın
Pilavı sadece pirinçle düşünmeyin bulgura da yer verin
Haşlayıp salatalarınıza ekleyin
Çorbaları beyaz unla yapmak yerine kıvam artırıcı olarak bulgur kullanın
Mercimekle pişirin
Sebzelere ekleyin


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.