![]() |
Diyet Ve Kanser Riski |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve Kanser RiskiBazı kanser türleri ile yediğimiz yiyecekler arasında bağlantı olduğu belirlendi ![]() Bu sonuç, Boston’da bu hafta yapılan Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin toplantısında sunulan çeşitli araştırmalarla ortaya konulmuştur ![]() Yapılan bir araştırmaya göre, özellikle çocukluk döneminde soya yiyen kadınların meme kanserine yakalanma riski daha düşük olduğu belirlendi ![]() ![]() Çalışmaları yürüten araştırmacılar, bu sonuçların diyetle kanser arasındaki büyük bir bağlantının kanıtı olduğunu belirtiyorlar ![]() Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Araştırmacı Dr ![]() ![]() ![]() Fred Hutchinson Kanser Araştırmaları Merkezi’nden Dr ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan diğer bir araştırmada ise Çinli, Japon, ve Filipinli kadınlar üzerinde çalışmalarda bulunuldu,Korde bu durumu şu şekilde açıklıyor: “Bu yerlerde Amerika’ya göre, değişik diyet ve yaşam tarzları daha çoktur ![]() Asya’da yaşayan kişiler Amerikalılara göre daha fazla soya tüketiyorlar, ve Asya ülkelerinde meme kanseri görülme riski Amerika’dakine göre yedi defa daha düşük ![]() ![]() Bilimadamları soyanın meme kanseri riskini nasıl azalttığını henüz tam olarak açıklayamıyorlar, ancak soya bileşiminin – isoflavonlar – koruyucu, östrojen benzeri etkilerinin olduğu biliniyor ![]() ![]() Amerikan Ulusal Kanser Araştırmaları Derneği’nin toplantısında başka çalışmalara da yer verildi, örneğin Harvard Toplum Sağlığı Okulu’ndaki araştırmacıların yürüttüğü çalışma ![]() ![]() Harvard Toplum Sağlığı Okulu’ndan Megan Philips açıklıyor: “Balık tüketmenin kardiyak ölümlerini önlediği biliniyordu, şimdi balık yemek için yeni bir neden daha eklendi ![]() Daha önce yapılan araştırmalarda, yüksek düzeyde balık tüketiminin kadınlarda renal hücre karsinom – en yaygın böbrek kanseri türü -- riskini %44 düşürdüğü belirlenmişti ![]() Kolombiya Üniversitesi’ndeki araştırmacıların 280 sigara içicisi üzerinde yaptıkları araştırmalarda, kanda yüksek miktarda E vitamini bulunmasının akyuvarlardaki oksidatif zararı azalttığı tespit edilmiştir ![]() Washington Üniversitesi’nde Epidemiyoloji profesörü Kristal belirtiyor: "Eğer diyet ve kanserle ilgili yapılan araştırmalardan çıkan sonuçları toparlayacak olursak, obeziteye dikkat etmelisiniz, alkol gibi toksinlerden uzak durmalısınız, ve tahıl ürünleri, meyveler ve sebzelerce zengin sağlıklı bir diyet takip etmelisiniz ![]() |
![]() |
![]() |
|