08-13-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Astimi Olanlar Soğuğa Dikkat!
Soğuk kiş günlerinde, solunum yollari hassas olan astim hastalari daha çok dikkat etmeli Çünkü soğuk hava özellikle efor yapiliğinda, nefes darliğini tetikleyebilir 05 02 2010 / 10:33:43

ISTANBUL - Astim, havayollarinin çeşitli tetikleyici faktörlerle geçici olarak kasilmasi ve daralmasiyla karakterize bir hastalik Bu tetikleyici faktörler arasinda ev tozu akarlari, polenler, hayvan tüyleri, küf mantarlari gibi alerjenlerin yani sira, soğuk hava da bulunuyor
Memorial Suadiye Tip Merkezi Göğüs Hastaliklari Bölümü'nden Uz Dr Ilkay Keskinel, özellikle soğuk havada efor gerektiren iş ya da egzersizlerin astim krizini tetiklediğini söyleyerek astim hastalarini uyariyor " " " "
"Normalde havayollarinin iç yüzeyini örten ince bir sivi tabakasi vardir Soğuk havanin sik ve derin solunmasiyla bu sivi daha yerine yenisi konamadan buharlaşir ve akişkanliğini kaybeder Istirahat halinde ya da hafif egzersiz sirasinda insanlar daha çok burun yoluyla solunum yaparlar Dondurucu soğukluktaki hava bile burun boşluğundan vücuda girdiğinde tamamen isitilip nemlendirilebilir Normal şartlarda, nefes aldiğimizda burundan geçen hava nemlendirilerek ve isinarak akciğerlere ulaşir
Egzersiz sirasinda ise daha hizli ve derin nefes alip verilir ve ağiz solunumunun da devreye girmesiyle, akciğerlere giren hava yeterince nemlenip isinamaz Bu nedenden dolayi özellikle yurdumuzun büyük bir bölümünün kar altinda olduğu şu günlerde, astimli hastalarin mümkün olduğunca soğuk havaya maruz kalmamasi, mutlaka diş ortamda bulunmalari gerektiğinde ise ağiz-burunlarini sikica örterek kismen de olsa soğuk havadan kaçinmalari önerilir Bunun yaninda, ağiz solunumu yerine burundan nefes almak, soğuk havanin isinarak ve nemlenerek akciğerlere ulaşmasi açisindan yararli olacaktir "
KIRLI HAVA DA ETKILI
Dr Keskinel, soğuk havanin dişinda, bacalardan yayilan duman ve kirli havanin da astim atağini tetiklediğini söyledi ve "Astimli hastalarin kiş aylari boyunca da düzenli hekim kontrolünü aksatmamasi, ilaçlarini düzenli kullanmasi ve 'kurtarici" dediğimiz ilaç grubundan olan ve hizli nefes açici özelliğe sahip ilaçlarini her zaman kolayca ulaşabilecekleri yerde bulundurmalari gerekir" dedi "
|
|
|