08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yüksek Tansiyon Ve Çörekotu
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ
YÜKSEK TANSİYON VE ÇÖREKOTU
Kan basıncının normal değerlerin ( 12/8) üzerine çıkmasına yüksek tansiyon adı verilmektedir
Kan basıncı ( mmHg olarak) 14/9 ve 16/9,5 sınır değerler kabul edilmektedir
Yüksek tansiyonun nedeni %90 oranında bilinmemektedir %10’unun nedeni ise; böbrek hastalıkları, böbreküstü bezleri ve tiroit bezidir
Yüksek tansiyonun erken belirlenmesi çok önemlidir, anlık ölçümler yanıltıcıdır Bunun için hastanelerde takılan bir alet vasıtasıyla 24 saat boyunca tansiyonun gözlenmesi en emin yoldur Gündüz yapılan ölçümler gece ve sabah erken saatlerdeki tansiyon değerlerini vermediği için yanıltıcı olabilir ve durum ağırlaşana kadar da gizli kalabilir
Hastalık belirtileri arasında kafada ağırlık hissi, dikkat dağınıklılığı, çalışma veriminde azalma, sinirlilik, uyku sorunları, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi, görme şikayetleri, kulak çınlaması ve burun kanaması görülebilir
Alman kanunlarına göre modern tıbbi tedavide, sınır değerlerde bitkiler başarıyla kullanılmaktadır Yılanotu kökü sınır değerlerin üzerinde de etkilidir Sakinleştirici olarak bitkiler (Kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği, lavanta çiçeği ve bunların karışımı) önemli bir destek sağlayabilir
Yüksek tansiyon hastalığında içki ve sigara kullanılmamalı, hareketsiz kalınmamalı yeterli süre yürüyüş yapılmalıdır Kilo fazlası verilmeli, az tuzlu ve az yağlı gıdalar yenmeli, meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir
Sarımsak: Günde ortalama olarak 4 gr sarımsak ( diş) yenmelidir Bir seferde 1 gr sarımsak yenir Sarımsak havanda dövülür, 4-5 dakika havanda bekletildikten sonra yemeğe veya yoğurda katılarak yenir
Sarımsak kokusu akciğerlerden gelir, bu kokuyu bastırmak için maydanoz yenir, ağızda kakule çiğnenir, naneli sakız veya şeker kullanılabilir Sarımsak kokusu eşinize geliyorsa, onun da yemesini teşvik ediniz
Yılanotu kökü: Hekim kontrolünde hazır ilaç olarak kullanılır
Çörekotu: Günde toplam olarak 15 gr çörekotu yenir Bu miktar 2 veya 3 e bölünerek yemeklerden 30 dakika önce öğütülüp, az suyla yenir Şeker hastası olmayanlar, pratik olması açısından haftalık kullanım miktarını öğütüp bekletmeden tahin-pekmeze karıştırarak yiyebilirler Dişleri sağlam olanlar çiğneyerek yerlerse diş eti bakımı da yapılmış olur Uygulamaya 8-10 ay devam edilir Öğütülmüş olarak hazır satılan çörekotu alınmamalıdır, çok zararlıdır
Not: Çörekotu hamilelik döneminde yenmemelidir Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır
Kaynaklar:
1- Dr Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, İstanbul 2009,
2- Dr Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, İstanbul 2008,
|
|
|