Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
keten, tohumu

Keten Tohumu

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Keten Tohumu




BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

KETEN TOHUMU
( Lini semen)


Keten tohumu Alman resmi gazetesinde 5121984 tarihinde yayınlanıp ( Heftnummer:228, ATC-Code:A06AC) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir, ESCOP monografisinde de yer almaktadır Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak başarıyla kullanılmaktadır Almanya’da ilaç üretimi amacıyla 500 hektardan fazla bir alanda ekimi yapılmaktadır

Belirtilen kanuna göre keten tohumu doğal bileşiminde kullanılır, her hangi bir madde ilave edilemez veya bileşimindeki bazı maddeler ayrılamaz Çok sayıda firma tarafından tek ve kombine ilaçları ( Linusit-gold vb) üretilmektedir

İlaç etkili ( Ecza, drog) kısmı: Keten bitkisinin ( Linum usitatissimum L)
kurutulmuş olgun tohumları kullanılır
Bileşiminde: Lifli maddeler(Selüloz, lignin), yağ, protein, linustatin,
linamarin bulunur

Etkisi: Barsak hareketlerini artırarak, hacim artışı sağlayarak kabızlığı önler,
kaygan dokuyu ( Mukoza) korur

Kullanıldığı yerler: Dahilen kabızlıkta kullanılır Yumuşak dışkılama
gerektiren ( Ameliyat sonrası, kalın barsak zedelenmesi vb) hallerde
uygulanır Gastrit ve ülser gibi hastalıklarda kaygan dokuyu ( Mukoza)
koruyucu olarak kullanılır
Haricen bölgesel iltihaplanmalarda lapa olarak kullanılır

Kullanılmaması gereken haller: Mide-barsak yolundaki herhangi bir nedenle
daralmada ve 6 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır

İstenmeyen etkileri: Yok En az 10 katı kadar su ile içilmelidir

İlaçlarla uyumsuzluğu: Alınan diğer ilaçların barsakta emilmesini
etkileyeceğinden, ilaç kullanılıyorsa keten tohumundan 30-60 dakika önce
alınmalıdır

Kullanım miktarı: Dahilen; Kabızlığa karşı günde 2-3 defa, her seferinde 1
yemek kaşığı keten tohumu bütün olarak ( Dövülmeden veya
öğütülmeden) bir bardak su ile içilir
Haricen; 30-60 gr keten tohumu unu ile lapa hazırlanır

Kullanım şekli: Dahilen; Gastrit, ülser gibi şikayetlerde kaygan dokuyu (
Mukoza) koruyucu olarak, 1 yemek kaşığı bütün veya dövülmüş keten
tohumu bir bardak su ile şişmeye bırakılır ve yenir, birlikte bir bardak su
daha içilmelidir Günde 2-3 defa alınabilir
Haricen cilt iltihaplanmalarında; 30-50 gr öğütülmüş keten tohumu kaynar
su ile koyu lapa haline getirilir Bu lapa ılık olarak iltihaplı bölgeye konur,
günde 3-4 defa işlem tekrarlanır
Hastalıklar bölümünde verilen bilgiler dikkate alınarak uygulanmalıdır

Uyarı: Dahilen kullanımda mutlaka yeterli miktarda su içilmelidir 12 yaşından
küçük çocuklarda mide-barsak iltihaplarında kullanılmamalıdır Sütle
birlikte içilmemelidir Kabızlık geçmiyorsa, mide-barsak şikayetleri
varsa hekime gidilmelidir
Hazır öğütülmüş olarak satılan keten tohumu kesinlikle yenmemelidir, çok
zararlıdır zehir etkisi yapar, kanser yapıcıdır Tohum alınıp kullanmadan
hemen önce dövülebilir

Kaynak: Dr Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, İstanbul 2009,

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.