Prof. Dr. Sinsi
|
Brezilya Yemekleri - Brezilya Mutfak Kültürü
Brezilya Yemekleri,Brezilya Yemek Kültürü,Brezilya Mutfağı
Göçlerle birlikte Brezilya’ya gelen her etnik grup beslenme alışkanlıklarını ve mutfaklarını da ülkeye taşımış Aynı zamanda bulundukları ülkenin topraklarında yetişen yiyecekleri de kendi mutfaklarına uygulamışlar Örneğin Portekizliler zeytinyağı, morina balığı ve sarımsağı, Afrikalılar ise baharatlarını beraberlerinde getirmişler
Ulusal bir yemek: Feijoada
Aslında ulusal bir Brezilya Mutfağı’ndan bahsetmek zor Her bölgede çeşitli ülkelerin mutfak geleneklerinin birbirine karışmasından değişik yemekler ortaya çıkmış Bu nedenle yöresel mutfaklardan bahsetmek daha doğru Ancak yi ne de bu büyük ülkenin genelinde tanınan ve her Brezilya ailesinde haftada en az bir kez pişen yemekler de var Bunlardan biri fasulye anlamına gelen “feijoada” Salçalı domuz, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişiriliyor Yemeğin yanında garnitür olarak pirinç, lahana gibi yiyecekler yeniyor Üzerine fasulye, limon, biber, manyoka unu ve portakal dilimlerinden hazırlanmış bir sos dökülüyor Cumartesi günü tüm lokantalarda öğle yemeği olarak bu yemek çıkarılıyor Genelde hafta boyunca, pirinç, fasulye, kurutulmuş et, ve manyokayla beslenen Brezilyalılar, cumartesi günleri sindirimi oldukça güç olan feijoada yemeyi adet haline getirmişler Portekiz Mutfağı’nda balık ve diğer deniz ürünleri ne kadar önemli yer tutarlarsa tutsunlar, Brezilyalılar mutfaklarında sadece yengeç, istakoz ve karidesi kullanarak binlerce çeşit yemek pişiriyorlar Diğer deniz ürünlerine ise pek rağbet etmiyorlar Sadece kıyı bölgelerinde kızarmış balık, kalamar ve ahtapot yaygın olarak tüketiliyor
Yöresel Mutfaklar:
Kuzeydoğu bölgesinin Afrika – Portekiz karışımı mutfağı, yöresel mutfaklar arasında en zengin olanı Şekerkamışı tarımı için ülkeye getirilen ilk göçmenlerden kalan bu mutfakta, çeşit çeşit soslar, baharat, palmiye yağı ve hindistancevizi kullanımı yaygın Kuzeyde, Para ve Maranhao bölgelerinde gerçek kızılderili mutfağı ortaya çıkıyor ilk tadışta lezzetsiz ve kokusuzmuş gibi gelen bu yemekler, başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz yöre kaplumbağaları, iguanaları, yılanları, balıkları, yosunları, bitkileri ve ülkenin her yanında tüketilen manyokayı tatma olanağı sağlıyor Madenierin bulunduğu orta kesim, av, hayvancılık, fasulye, pirinç, ve mısır üretim bölgesi Burada hemen hemen her gün aynı şeyler yeniyor; fasulye, manyoka unu, pirinç ve güneşte kurutulmuş et
Her an her yerde: Kahve
Brezilya’da günün her saati, küçük aralarla “cafezinho” adı verilen küçük fincanlarda kahve içiliyor Bununla birlikte içine şekerkamışından elde edilen sert ve hoş kokulu “cachaca” alkolü katılmış “batida” adı verilen bir aperatif meyve suyu da sıklıkla tüketiliyor Et yemeklerinin yanında ise kaliteli sek şaraplar tercih ediliyor
Brezilya Yemek tarifleri
PORTAKALLI PİLAV (BREZİLYA)
Malzemeler
500 ml su
50 gr siyah zeytin
250 gr basmati pirinci
Tuz
30 ml Zeytinyağı
10 gr acı biber
5 gr sarmısak tozu
5 gr kahve rengi şeker
5 gr portakal kabuğu
50 gr dolma fıstığı
Yapılışı
Zeytin, portakal kabuğu ve fıstık hariç tüm malzemeler katılarak 40-45 dk Kısık ateşte pilav pişirilir Pilav suyunu çektikten sonra geri kalan malzeme üzerine serpiştirilerek servis edilir
FASULYE ÇORBASI (BREZİLYA)
Malzeme4 kişilik):
200 gr kuru fasulye,
baharat torbası (temiz bir tülbente sarılıp ağzı uzunca bir iple bağlanmış bir torba içinde dilediğiniz baharlar),
2 soğan (1 diş karanfil batırılmış),
1 diş sarımsak,
tuz,
30 gr tereyağ,
3 taze domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek küçük kuşbaşı doğranmış veya 1 çorba kaşığı domates salçası),
karabiber,
1 tutam toz şeker,
Üzerine:
2 dilim tost ekmeği,
15 gr tereyağı
Haşlama suyuna 1 tablet et suyu atın
Kuru fasulyeyi bir tencereye koyup üzerini örtecek kadar su ilave ettikten sonra 2-3 saat, fasulyeler kabarıncaya kadar, dinlenmeye bırakın Fasulyeler kabarınca süzüp, tekrar tencereye koyun Üzerine su katıp baharat torbası, bir diş karanfil batırılmış yarım soğan ve soyulmuş sarımsağı ilave ederek orta ateşte 1 saat pişirin (İlk yarım saatten sonra tuzunu ilave edin)
Bu arada kalan 1+1/2 soğanı piyaz doğrayın Büyükçe bir tencerede tereyağı orta ateşte eritin Yağ kızınca piyaz doğranmış soğanları ve domatesleri (veya domates salçasını) katın Tuzunu, biberini ve şekerini de koyup, ara sıra karıştırarak 4-5 dakika pişirdikten sonra tencereyi ateşten alın
Fasulyeler iyice pişince tencereyi ateşten alıp fasulyeleri bir kevgire çıkarın (Pişme suyunu saklayın) Haşlanmış fasulyeleri bir sebze değirmeninden geçirerek püre haline getirin
Salçanın piştiği tencereyi tekrar orta ateşe koyup ısıtın Salça ısınınca fasulye püresini ilave edip karıştırın Fasulyelerin pişme suyundan da 1,5 litre katıp, sık sık karıştırarak, 30 dakika daha pişirin Tencereyi ateşten alın
Tost ekmeği dilimlerini iri zar biçiminde doğrayın Küçük bir tavada 15 gr tereyağı, orta ateşte eritin Yağ kızınca ekmekleri ilave edip altın sarısı bir renk alana kadar her iki yanlarını da kızartın Tavayı ateşten alın
Tenceredeki çorbayı ısıtılmış bir kaseye aktarıp üzerine de tavadaki ekmekleri ve yağı döktükten sonra, sıcak olarak, servis edin
Not: Aynı çorbayı kuru fasulye yerine barbunya fasulye ile de hazırlayabilirsiniz
|