|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
kültürü, mutfak, yemekleri, özbek, özbekistan |
![]() |
Özbekistan Yemekleri - Özbekistan Mutfak Kültürü - Özbek Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özbekistan Yemekleri - Özbekistan Mutfak Kültürü - Özbek YemekleriÖzbekistan Yemekleri kültürü Özbek mutfağı, Özbek yemekleri Bölgede en çok üzüm, kayısı, kavun, karpuz, erik, kiraz, ayva, şeftali, armut, incir gibi meyvalar yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() Özbeklerin en gözde yemekleri pilavlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sütten yapılan ekşimik, çökelek, katık, sızma, kaymak vb ![]() ![]() Gelişen teknolojiye paralel olarak hayvani yağların yanında ayçiçeği ve pamuktan elde edilen bitkisel yağlar da kullanılır olmuştur ![]() ![]() İslâmiyet’in yasakladığı domuz, et ve yağ olarak bu mutfakta yer almaz ![]() ![]() Özbek yemekleri çok doyurucu ve yüksek kalorilidir ![]() ![]() ![]() ![]() Sos ve garnitür geleneksel Özbek mutfağında yok denecek kadar azdır ![]() ![]() Özbek mutfağında yemek pişirme teknikleri de gelişmiştir ![]() ![]() Ayrıca yüksek ateşte buharla pişirmek için geliştirilen alüminyum ya da paslanmaz çelik tencereler yemeklerin lezzet ve beslenme değerlerine olumlu katkılarda bulunmaktadır ![]() Sırlı toprak kaplarda yapılan yemeklerin lezzetli olacağına inanılır ![]() Çay için özel yapılmış çaydanlık ile büyükçe kulpsuz piyale adı verilen seramik kaplar kullanılır ![]() Özbeklerde çay tüketimi de çok fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|