08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yunanistan Yemekleri - Yunan Mutfağı - Yunan Mutfak Kültürü
Yunanistan Yemekleri,Yunanistan Yemek Kültürü,Yunan Mutfağı
Balık ülkesi diyebiliriz Yunanistana Balık, Yunanistan için temel besindir Akdeniz ürünlerinden incir, üzüm, portakal ve zeytin bolca yetişen ürünlerdir Zeytinyağlı yiyeceklerin çok yaygın oluşu, zeytine bolca sahip olduklarındandır
Mutfaklarında her türlü yiyecek bulunur İçki de çok içtikleri için yemeklerinde mezeyi bolca kullanırlar Ayrı bir meze kültürü gelişmiştir denebilir
Bizdeki gibi etli kuru fasulye, çok sevdikleri bir yemektir Daha sonra makarna çok yerler Fırında makarna yaparlar Bizim yemek türlerimizin çoğuna da sahip çıkmışlardır Tatlılarımız, etli yemeklerimiz, kebaplarımıza, zeytinyağlı yemeklerimize onlar da sahip çıkarak dünyaya tanıtmaktadırlar Zeytinyağlı yemekler, Yunan mutfağının temel özelliğidir
Musakka, güveç, her türlü çorba da yaygın yiyecekler arasındadır Ekmeği az, fakat yemeği çok yerler
Peynir ve patates kızartması da sofralarında sürekli olarak yer alır Yemekten sonra Türk kahvesi içerler
Salatalarında genellikle radika ve selino adı verilen otlar kullanılır Öğle yemeğinde yumurta da bulunur Yeşil soğan, börek, dolma akşam yemeklerinde sıkça yenir Yemeklerde bol baharat kullanırlar
Yunanistan Yemek tarifleri
TAVUK ÇORBASI / Yunan Mutfağı
( 6 kişilik )
Malzemeler :
1/2 su bardağı pirinç
7,5 su bardağı tavuk suyu
4 yumurta
2 limon suyu
2 sap maydanoz (ince kıyılmış)
1/2 kahve kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı :
Pirinçleri iyice yıkayıp 30 dakika ılık suda beklettikten sonra süzün
Tavuk suyunu büyük bir tencerede kaynatın Kaynayınca pirinci ekleyip ağır ateşte 15 dakika daha pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin Tencereyi ateşten alıp bir kenara bırakın
Yumurtaları orta boy bir kaseye kırıp yumurta teli yada mikserde çırpın Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak limon suyunu katın Tavuk suyundan birer birer atarak ve sürekli çırparak birkaç kaşık ekleyin Bu karışımı tavuk suyunun bulunduğu tencereye boşaltın
Tencereyi orta ateşe oturtup çorbayı 2-3 dakika pişirin ( Kaynamamasına dikkat edin yoksa terbiyesi kesilir ) Tencereyi ateşten alıp, karabiber ve tuzu ekip üstüne maydanozu serperek servis yapın
SELANIK TATLISI
MALZEMELER
şerbeti için:
2 bardak toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 bardak su
hamuru için:
7,5 kahve fincanı un
3,5 kahve fincanı tereyağ
1 kahve fincanı pudre şekeri
muhallebisi için:
3 bardak süt
1 kahve fincanı nişasta
4 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Sütü bir tencerede kabarana dek kaynatın Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin İyice karışınca tekrar ateşe koyun Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına telene kadar pişirin Soğumaya bırakın Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin Pudra şekerini de unun üzerine eleyin Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarakyedirin Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz
|
|
|