![]() |
Velîd Bın Velîd - Velîd Bın Velîd Hayatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Velîd Bın Velîd - Velîd Bın Velîd HayatıVelîd Bın Velîd Velîd bin Velîd meshûr Hâlid bin Velîd'in kardesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() Kardeslerinden henüz müsrik olan Hâlid bin Velîd ile Hisâm bin Velîd onu esâretten kurtarmak üzere Medîne'ye geldiler ![]() ![]() ![]() Zirh karsiligi anlastilar Resûlullah efendimiz babalarinin silâh ve techizatinin verilmesini teklif etti ![]() ![]() ![]() Fakat Velîd Mekke yolu üzerinde Medîne'ye dört mil mesafedeki Zü'l-Huleyfe'de onlardan ayrilip Resûlullahin yanina geldi ![]() ![]() Müslüman olduktan bir müddet sonra Mekke'ye kardeslerinin yanina gelmisti ![]() - Madem ki Müslüman olacaktin kurtulus fidyesi ödemeden olsaydin ya ![]() ![]() Velîd de su cevabi verdi: - Kureyslilerin esârete dayanamadi da Muhammed'e tâbi oldu demelerinden korktum ![]() Kardesleri onu Mahzûmogullarindan ba'zi Müslümanlarla Ayâs bin Ebî Rebîa ve Ebû Seleme bin Hisâm'in yanina hapsettiler ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz müsriklerin zulmüne ugrayan Ayâs bin Ebî Rebîa ile Ebû Seleme bin Hisâm ve kendisi için söyle duâ ettiler: - Ilâhî! Velîd bin Velîd'i Seleme bin Hisâm'i Ayâs bin Ebî Rebîa'yi ve küffâr elinde bunalip zayif ve âciz görülen diger mü'minleri kurtar ![]() Velîd Resûlullahin duâsi bereketiyle bir firsatini bulup bagli bulundugu yerden kaçti ![]() ![]() ![]() Ben kurtaririm Resûlullah efendimiz onlarin hâline çok üzülüp kurtarilma çârelerini aradi ![]() - Yâ Resûlallah! Onlari ben kurtarir Size getiririm ![]() Tekrar Mekke'ye gelip iskence gören Müslümanlarin yerini onlara yiyecek götüren bir kadini takip ederek ögrendi ![]() ![]() Geceleyin ölümü de göze alarak büyük bir cesâretle duvardan siyrilip mazlûmlarin yanina vardi ![]() ![]() Medîne'ye aç susuz yalin ayak üç günde geldiler ![]() ![]() ![]() Velîd'in kardesi Hâlid bin Velîd söyle anlatir: "Allahü teâlâ benim hayrimi diledigi zaman kalbime Islâmiyet sevgisini düsürdü ![]() ![]() - Ben Muhammed'e karsi her savas yerinde bulundum ![]() Allah tarafindan korunuyor Resûlullah efendimiz Hudeybiye'ye çikip geldigi zaman ben de müsrik süvarilerinin basinda yola çiktim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz kalbimizden geçenleri sezmis olmali ki ikindi namazini Eshâbina korku namazi olarak kildirdi ![]() ![]() ![]() ![]() "Necâsî'ye mi gideyim? Halbuki kendisi Muhammed'e baglanmis bulunuyor! Eshâbi da Onun yaninda emniyet ve selâmet içinde barinip duruyorlar ![]() ![]() Ertesi sene Resûlullah efendimiz umre için Mekke'ye gelip girince O'ndan gizlendim ![]() ![]() Kardesim Velîd bin Velîd de umre için gelip Mekke'ye girmisti ![]() (Dogrusu ben senin Islâmiyetten böyle tedirgin olmak ve yüz çevirip gitmekteki görüsün kadar sasilacak bir görüs görmedim! Halbuki egri yola gitmekten seni alikoyacak bir aklin da var! Aklini kullansan ya! Islâmiyet gibi bir dîni kim bilmez ve tanimaz olabilir?! Onun gibi bir adam Resûlullah efendimiz seni bana sordu ![]() ![]() ![]() - Onun gibi bir adam Islâmiyeti bilmez ve tanimaz olabilir mi? Keski o bütün savas ve çabalarini Müslümanlarin yaninda müsriklere karsi gösterseydi kendisi için ne kadar hayirli olurdu! Biz kendisini baskalarina tercih eder üstün tutardik! Ey kardesim! En elverisli en yararli yerlerde kaçirmis bulundugun firsatlara acele yetis!) Bana kardesimin bu mektubu gelince gitmek için acele ettim ![]() ![]() ![]() Hâlid bin Velîd daha sonra Medîne'ye gelerek Müslüman oldu ![]() Velîd Medîne'de 629 senesinde vefât etti ![]() |
![]() |
![]() |
|