Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, köyü, tokat, ütük, zile

Ütük Köyü Hakkında Bilgi Zile Tokat

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ütük Köyü Hakkında Bilgi Zile Tokat

Ütük Köyü Zile- Üçyol Köyü Hakkında - Ütük Köyü Tanıtımı - Ütük Köyü Resimleri

Bilgiler
Nüfus 578 [1] (2000)
Nüfus Yoğunluğu 12/km²
Koordinatlar
Posta Kodu 60400
Alan Kodu 0356
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Tokat
İlçe Zile
Ütük, Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi
Köyün tarihi hakkında bilgi yoktur 1880 yıllarında kurulduğu düşünülmektedir Köye ilk yerleşenlerin Hasan Kahya ve Kadiroğulları aileleri olduğu söylenmektedir
Köyün ismi eski Türkçe olan UTİLER kelimesinden almıştır Kelime zamanla UTİK, daha sonra ÜTÜK halini almıştır Kandıra, Reşadiye, Zile ve Zara'da da bu isimde köy adları vardır
Köyde 3 evliya vardır: Çal Dede, Kara Ağız Dede ve Seyran Baba
Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur

Köyde yemek olarak özellikle madımak (pancar) yemeği çok meşhurdur Köy, güzel bir tabiat yapısına sahip olup insanları cana yakındır

Coğrafya
Tokat iline 45 Km, Zile ilçesine 13 Km, Turhal ilçesine ise 35 Km uzaklıktadır Eğitim-öğretime 1967'yılmda başlanan köye 1985 yılında Devlet-Köylü işbirliği ile 2 derslikli 2 lojmanlı bir okul yapılmıştır Ancak, taşımalı eğitim nedeniyle okul kapalıdır Göç nedeniyle öğrenci mevcudunda düşüş görülür Okuma-yazma oranı % 80'dir Nüfus planlamasına uyulan köyde hastalık ve doğumlarda doktora başvurulmaktadır Evleri genellikle kerpiçten yapılmıştır Genelde üfürükçü ve muska yazanlara inanılmamakla beraber, bazı evlere geleneksel olarak üzellik ve boynuz asanlara rastlanmaktadır Otantik Türk-Türkmen töresi köyde yaşatılmaktadır Dil sade ve öztürkçeye yakındır Örn: Evlek, yazı, eme(hala),emmi(amca), yazı(arazi), badal(merdiven), ferig(piliç)vb

Kız kaçırma olayı, akraba evliliği ve birden çok evlilik görülmeyen köyde düğünler eskiden bir hafta sürerdi Köylüler arasında sınır ve su yüzünden anlaşmazlıklar vardır Buna rağmen ölen veya hapiste yatana rastlanılmaz Kan davası yoktur

İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 578
2000 250
1997 155

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

2009 YILI MUHTARI:Tamer ALTINSOY

Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildirKöyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com