![]() |
Rize -Mani Ve Türkülerimiz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rize -Mani Ve TürkülerimizMani ve Türkülerimiz Maniler Enişte ince uzun Baldızınım baldızın Potamya deresine Var midurki iki düzun Emineyi verdiler Bu köyün alcağına El uzatsam yeterum Evinun saçağına Çimenlu çaruklarum Çimenleri çığnarum Ya sorun çimenlere Geçti mi burdan yarum Atma beni yabana Bende bu dereliyim Al koy beni koynuna Sormaki nereliyim Çıktum dağun başına Çalıverdum ezanı Kız senun merağundan Tutmadum Remezani Kar yağar karamişun Dalina yaprağina Elursam mezarumun Gelde bak toprağına Asker ettiler beni Ya Tuna'dur ya Bursa Habu dar günlerumde Ayşe yanumda dursa Dere kunduzi misun Sabah yıldızi misun Geldun geçtun karşıma Miralay kizimisun Derenin kenarına Sereceğum kilimi Vermezsa seni baban Alalum biribirni Ayakkabın üstüne Diktim nazar böceği Adam rezil edermi Benim gibi çocuğu İneceğum dereye Kuma sarılacağum Ettum kendi kendume Kime darulacağum Kuş uşti yavri kaldı Gokyuzi mavi kaldı Anahtar yar koynina Gonlum kilitli kaldı Atma Türküler Olay Ancer Yayla yolunda 195O yıllarında geçer, oğlan kız birbirine aşıktır, yolda birbirine türkü türkü ata ata giderler, hikaye mutlu biter ![]() ![]() Kız Pencereyi sen açtın Sen açtında ben kaçtım Ben sevdalık bilmezdim Sifte yolu sen açtın O yarim perçemim çok Tarada yüzüne dök Dağlar nazar devirur Biraz da nazardan kork Şemsiyemun altına Ne yağmurlar yemişum Ben bekarım bekarım Sanmayın evlenmişum Erkek Keseyim zülüfünü O kırmızı yanağa Bakamayum saha Kalirum günaha Ha buradan yukarı Alır saha çalılar O çiçekli fistana Dalar delikanlılar Karamışın dibine Karayemiş fidanı Benimi alacasun Yoksa eski sevdani Aspet Türküsü Aspet'ten Liparit'a kim elçiledi beni ? Almazdum İsmail'i Gelin Kandırdı beni Gittum kaya ustine kayinum vurdi beni O beyaz entaremlan doktorlar gördü beni Gelin ne ettum sağa günağun tutti beni Mesbabucum gelince başımdan vurdi beni Duğunciler gelince çarşafladiler beni O Malpet'ten aşağı selamladiler beni Liparit'un dibine ağam endurdi beni Emicemun malina kayinum vurdu beni Emicemun evine sal getürdiler beni O kiymetli odama kanli koydular beni Gelinluk elbisemlan doktor Bey gördü beni Güvey gelmiş odama 'Seni kim vurdi ?' dedi Ben da söyledim oğa kardaşun vurdi beni Gece sabaha kadar polis bekledi beni İki saat yaşadum anne çok ağla beni İki saatten sonra Azrail aldı beni Gelinluk elbisemlan kefene sarun beni Tel duvağum yüzüme tabuta koyun beni Yaşum on beş yaşında neler geldi başuma Akibeti kuş kondi mezaremun taşına Tel duvağumi asun beni gören ağlasun Su tokun mezareme usti çimen bağlasun Konsolumun kilidi gül üstüne kurudi Bir İsmail'den sebep gençluğum da çurudi Malpet'un yalisina vardur bakır parasi Hemdiye yureklerum doldu kurşun yarası Bahçelerde kediler mirnav mirnav dediler Kardaşumla gelinum başumi da yediler Beyaz ati nalladum soğuksuya yolladum Gideyirum konşilar Allah'a sımarladuk Baba Oğul Türküsü - (Kazım ve Mecit Kalyoncu -Çayeli-1986) Baba: İki turki yazayım gelmiştur sırasına Mecit kumaş gönderdi köydaki babasına Evlatlar öyle eder yeri vardur Yasin'a Kazım giydi elbise bakun fiyakasına Kumaşı kahverengi yakıştı modasına Hepten kalmışım çıplak Silva ortasına Sarıldum, yatayırum bir meşin paltosina Ancak aklı geldi babanun kafasina Şimdi ancak vuriyi kafasinun tasina Kalayi fayda etmez yureğinun pasina Bu işi vereceğum Ulus gazatasina Mecit açar radyoyu hep bakar sefasina Kazanduğu parayi doldurur kasasina Baba evlatlarını gezdurur arkasina Evlat anayı satar elun paytarasina Baksana memlekete ananun cefasına Hocalar vaiz eder hafta Cumaasına Bir evlat asi olur analan babasina Onun yeri hazırdur Cehennemun ortasına Bir gün gemin tutulur Kasım furtunasına Durur denize duşmağa gemi güvertasına Bir liman bulamasun Siliva yakasına Maşalla rastgelmiştik evlatlarun hasina Ben yine sarılayım çayun kuviçasına Sakın darılma oğlum babanın şakasına ![]() Bugün bir mektup aldum şaştum okumasına Biz da cevap yazalum onun anlatmasına Babalar alışuktur evlat ağlamasına Ben da ağlıyacağum gitmesun fenasına Yasin'da buldum ayet uydurdum şakasına Bir ayet daha vardur bakarsan arkasına Baba düzen verecek takasi takasına Sonradan sarılmasun Mahşerde yakasina Herkes bir tezgah kurdi oturdi masasina Senun canun darlandı anamın sobasina Anamlan rahat eyle pek bakma karasina Daima alçaktan yürü tuz doğma kafasına Bir meşin palton vardur bir mangır pahasına Kıymetuni bilusan bakmasun dahasına Biraz da temas ettun radyonun havasına O da intikal etti babadan mirasına Bir nefes nefesine bedeldur dünyasına Bunu şaka söyledum bakma palavrasına ![]() Çayeli'nden Öteye Çayelinden Öteye, Gidelum Yali Yali ![]() Sırtındaki Sepetun, Ben Olayım Hamalı ![]() Keseyi Omuzumu ![]() Aç Beyaz Pestemali, Bir Göreyim Yüzünü ![]() Yeşil Çay Bahçeleri, Çay Filizi Toplayı, Peştemalli Kızları ![]() Damat Kaynana Türküsü Damat Cebumdeki harçluğum Endi iki kuruşe İki güne bir ekmek O da değmeyi dişe Hızarı taktum kola Bugün yürüdüm işe Bir içmağa durince Yetmeyi on beş şişe Kaynana Ettun yeni elbise Taktun beyaz yakayi O ki evden yürüdün Değiştun fiyakayı Mütahit giden adam Niçun hizar takayı Elettuğun yağ, peynir Geçti on beş okkayi İçtun on beş şişeyi Yirmaktan mı akayı Haçanki rakı içtun Vur yere tabakayi Eyi çalış eniştem Şevki evi yıkayi Çalış eniştem, çalış Üç can sana bakayi ![]() |
![]() |
![]() |
|