![]() |
Bayburt Türküleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayburt TürküleriBAYBURT TÜRKÜLERİ EY GÜL DALI Ey gül dalı gül dalı Oldum sana sevdalı Gördüğüm günden beri Sinem aşkıyla dağlı Güzel ağlatma beni Yabana atma beni Ben senin aşığınam Bir pula satma beni Bahçe bezik değilmi Ciğer ezik değilmi Ben sevdim eller eldı Bana yazık değilmi Saçları senden Saç bağı benden Var git ey güzel Küsmüşem senden Her kıtadan sonra nakarat olarak söylenir CAN MARAL CAN Kuş kayadan seslenir Kuş kayadan seslenir Yar dizime yaslanır Yar dizime yaslanır Bu dağda maral gezer Bu dağda maral gezer Zülfünü tarar gezer Zülfünü tarar gezer Ağlama kömür gözlüm Ağlama kömür gözlüm Kirpiklerin ıslanır Kirpiklerin ıslanır Dağ bizim maral bizim Dağ bizim maral bizim Eller burda ne geze Eller burda ne geze Ey ey can maral can Can maral ay balam Ey ey can maral can Can maral ay balam Her kıtadan sonra nakarat olarak söylenir KARA BASMA İZ OLUR Kara basma iz olur Güzellerde naz olur Gündüz gelme gece gel Eller duyar söz olur Kara basma kayarsın Sen benimle ayarsın Asker olduğum zaman Günlerim sayarsın Kar üstüne kar damlar Dayanamaz buna canlar Ne zaman düğünümüz Sayılmıyor bu aylar Hop ninnayı ninnayı Gel oynayı oynayı NAKARAT KÜRDÜN GIZI Kürdün gızı çayda gezer Vay le le le kürdün gızı Hem geziyor hem oynuyor Vay le le le kürdün gızı Kürdün gızı un eliyor Vay le le le kürdün gızı Hem eliyor hem oynuyor Vay le le le kürdün gızı Kürdün gızı süt bişirir Vay le le le kürdün gızı Hem bişirir hem döşürür Vay le le le kürdün gızı Kürdün gızı tohaç vurur Vay le le le kürdün gızı Hem vuruyor hem oynuyor Vay le le le kürdün gızı ![]() Kürdün gızı teşi eğirir Vay le le le kürdün gızı Hem eğirip hem oynuyor Vay le le le kürdün gızı Kürdün gızı yün darıyor Vay le le le kürdün gızı Hem darıyor hem oynuyor Vay le le le kürdün gızı Kürdün gızı hamur yoğurur Vay le le le kürdün gızı Hem yoğurup hem oynuyor Vay le le le kürdün gızı Kürdün gızı aynaya bahar Vay le le le kürdün gızı Hem bahıyor hem oynuyor Vay le le le kürdür gızı ZAY OLDUM GEZE GEZE Zay oldum geze geze Geldim şingahın düze Düğün kalmasın güze Koruğun aşkın bağı Gözyaşım sevda çağı Arada şehit dağı Bu gün başım dumanlı Üzgünüm sinem dağlı Yüreciğim yaralı Sevdim inandım, sözüne kandım Ateşe yandım gel ![]() ![]() ![]() ![]() Bayburtlu pek naza gelmez Yandı yüreğim gel ![]() ![]() ![]() ![]() Her kıtadan sonra nakarat olarak söylenir YILAN İNCEDEN ÖTER Yılan inceden öter İncili Bağdat ta biter Çok sallanma sevdügüm Cahilim aklım gider Yılanın incesine Mailem cilvesine Gelin güvey kavuşur Darısı cümlesine VARDIMKİ YURDUNDAN AYAĞ GÖÇÜRMÜŞ Vardım ki yurdundan ayağ göçürmüş Yavru gitmiş ıssız kalmış otağı Camlar şikest olmuş meyler dökülmüş Sakiler meclisten çekmiş ayağı Zihni dert elinden her dem kan ağlar Vardım ki bağ ağlar bağuban ağlar Sümbüller perişan güller har ağlar Şeyda bülbül terk edeli bu bağı TİLİKO Tiliko daşta yatıyor amman amman Tiliko Daş beline batıyor amman amman Tiliko Tiliko saçın yudurur amman amman Tiliko Yel vurur dolandırır amman amman Tiliko Tiliko saçın iki kat amman amman Tiliko Kes birini bana sat amman amman Tiliko SÖYLEYİN BAYBURT'UN VASFI HALİNİ Söyleyin Bayburt'un vasfı alini Ülkede bulunmaz bir eşin Bayburt Bülbüller çekerler ahu zarını Seherde ötüşür kuşların Bayburt Seyret edirafin ziyaretini Hem şair Zihninin İmaretini Bekleriz Bayburtun Vilayrtini Her zevke düşkündür gençlerin Bayburt Şehit osman duduzar Bayburt Kalesi Ne hoş olur yonma taştan binası On iki mahalle üç bin hanesi Tam yüz bin nüfusa maliksin Bayburt Kahramanlar eli Bayburt otağı Şehitler yurdudur bizde Kop dağı Bizim elin vardır bahçesi bağı İçinde sallansın sunalar Bayburt Şingah, Veysel, Zahit, Galer Mahlesi Çoruh çağlar ne hoş gelir sedası Koruğu sorarsan zevkin yaylası Ocakta kızarsın şişlerin Bayburt BAYBURT DAĞLARINDA TABAKAM KALDI Bayburt dağlarında tabakam kaldı Şen ol Bayburt şen ol sende nem kaldı Bayburt dağlarında kunduram kaldı Şen ol Bayburt şen ol sende nem kaldı Bayburt dağlarında mendilim kaldı Şen ol Bayburt şen ol sende nem kaldı Bayburt dağlarında tabancam kaldı Şen ol Bayburt şen ol sende nem kaldı |
![]() |
![]() |
|