Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
güzel, mevlanadan, ögüt

Hz Mevlanadan Güzel Bir Ögüt!!!

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz Mevlanadan Güzel bir ögüt!!!

Huysuz adamin biri bir gün herkesin gelip geçtigi yol üzerine dikenli çalilar diker Yoldan geçenler her ne kadar “Bunlari buradan sök at” dese de o bunlarin hiçbirine kulak asmaz Yine kendi bildigini okur O dikenli çalilar büyür yoldan geçen halkin ayagina takilir, onlara eziyet eder O yoldan geçenler perisan olur
Bu durum valiye kadar intikal edince vali onu yanina çagirir Dikenleri sökmesi için emreder O da sökerim diye söz verir; ama bugün yarin diye ertelemeye devam eder
Ne sökmem der ne de sökmeye tesebbüs eder Bir gün vali onu yanina çagirir; “Verdigi sözde durmayan adam, emrimi uygula!” diye sıkı sıkı tembihler
Agir ikazlarda bulunur Çalilari diken huysuz adam da söyle der: “Önümde hayli günler var Merak etme nasil olsa günün birinde sökerim
Vali ise çabuk olmasini söyler ve onu uyarmaya devam eder Ama adam sözden anlamaz Dikenler de kök salip büyümeye devam eder

Mevlânâ, hikayenin bu kisminda bir işi yarina ertelerken zamanin su gibi akip gittigini söylüyor ve;
“Her gün sen yarin bu isi görürüm diyorsun ama günler geçip gittikçe o dikenler daha da kuvvetleniyor
Onu sökecek olan da ihtiyarliyor, kuvvetten düsüyor Sen de her bir kötü huyunu bir diken bil
O dikenler kaç keredir senin ayaklarina batti Kaç kere oldu seni kötü huyun yaraladi
Sen kendi tabiatindan hastalandin da duygusuzlugun yüzünden habersizsin
Çirkin huyunun da baskalarini rahatsiz ettigini bilmiyorsun
Sen su dikeni gül fidani haline getir
Gül fidani ile onu asila Böylece sendeki dikenler gül fidani haline gelsin
Eger sen de serri gidermek istiyorsan, atesin gönlüne hakkin rahmet suyunu dök

Mevlânâ, burada nefsinin kötü arzularina düsmeyi dert edinmeye dikkat çekiyor ve diyor ki:

“Nefsinin atesi söndüren sonra, gönül bahçesine dikersen biter Laleler, ak güller, güzel kokulu çiçekler yetisir

Sözün kisasi; isini yarina birakma Çabuk tövbe et de istigfari yarina birakma Yil geçti ekin vakti geldiginde sende yüz karaligindan baska bir sey kalmaz
Beden agacinin köküne kurt düstü
Onu söküp atese atmak, kulluk yaparak iyi islerle onu öldürmek gerek

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-06-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sevgili güzel yürek tasavvufta 3 ifna 1 ispat makamı vardır,ifna demek vermek anlamı taşır,yani bu kötü huy dediği kendinin sandığı varlığı diye kabul ettiği o 3 şeyi verdiğinde 3 ifna olmuş olur ve daha sonrada 1 ıspat vardırBurada anlatılmak istenende o diye düşünüyorum ölmeden önce ağırlıklarından kurtul yalın ol (OOO) ol diye davet ediyorPaylaşımın için o sıcacık samimi güzel yüreğine sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorumAŞK la kal inşallah
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-06-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Alıntı:

Kocayürek Nickli Üyeden Alıntı

Sevgili güzel yürek tasavvufta 3 ifna 1 ispat makamı vardır,ifna demek vermek anlamı taşır,yani bu kötü huy dediği kendinin sandığı varlığı diye kabul ettiği o 3 şeyi verdiğinde 3 ifna olmuş olur ve daha sonrada 1 ıspat vardırBurada anlatılmak istenende o diye düşünüyorum ölmeden önce ağırlıklarından kurtul yalın ol (OOO) ol diye davet ediyorPaylaşımın için o sıcacık samimi güzel yüreğine sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorumAŞK la kal inşallah

Yine sana özgü, yine kocaman yüreğine yaraşır özel ve çok anlamlı harika yorumunu inanılmaz keyifle okudum Teşekkürler ediyorum, bana neyi hatırlattı biliyormusun?
Bir gün Cüneyd-i Bağdadi hazretlerinden birirsi kendisinin rahatsız olduğunu,anlatıp kendisini sırtını alıp nehrin karşısına geçirmesini istediğini söylemişCüneyd-i Bağdadi hzleride geçiririm fakat ben ne söylersem sen ŞEYHİN DEDİĞİ GİBİ DİYECEKSİN demiş Adam bunu kabul etmiş, Cüneyd-i Bağdadi adamı sırtına almış ve nehri geçmeye başlamışlar, Cüneyd-i Bağdadi sürekli YA ALLAH YA ALLAH diyerek adamı sırtında nehirin karşısına geçirmeye çalışırken adamda ŞEYHİN DEDİĞİ GİBİ, diyorumuş Nherin ortasına gelmişler ki adam düşünmüş kendi kendine demiş ki; Ben niye şeyhin dedği gibi diyorum? Ya ALLAH YA ALLAH demeye kalmamış ikisi birlikte batmaya başlamışlar, Cüneyd-i Bağdadi hz buyurmuş ki; ben sende o lafzı ağzına alabilecek istidat görmediğimden ŞEYHİN DEDİĞİ GİBİ demeni söyledim çabuk benim dedğimi yap Adam bu kez ŞEYHİN DEDİĞİ GİBİ ŞEYHİN DEDİĞİ GİBİ demiş ve sağ salim nehri geçmişler
Şimdi bana senin YAZDIĞIN YORUMDAN SONRA SADECE İÇİMDEN GELEN ŞEYHİN DEDĞİ GİBİ oldu Ve sanırım söylenecek en güzel söz de bu ŞEYHİN DEDİĞİ GİBİ [img]images/smilies/default/thumbsup[1]gif[/img]
Engin yüreğine en derin sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorum Sevgi ve AŞKLA KAL

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com