Prof. Dr. Sinsi
|
Dervişin Günlük Amelleri...
Dervişin Günlük Amelleri  
Mürid, her gün bir takım farz ve mendup ibadetler yapar Bu cümleden olarak sabah namazı vakti girdiğinde, önce sabah namazının iki rekat sünnetini kılar Sabah namazının vakti, fecr-i sadığın doğmasıyla başlar Fecr-i sadık, gecenin sonunda, doğu ufkunda genişliğine olarak meydana gelen aydınlıktır Bu sırada, fecrin aydınlığından dolayı yıldızlar kaybolmaya başlar
Bu vakit, Yüce Allah’ın kendisinin zikredilmesini emir buyurduğu vakittir O (c c) şöyle buyurmuştur:
“Gecenin bir kısmında ve yıldızların batışından sonra da O’nu tesbih et, namaz kıl ”191
Kul, önce sabah namazının sünnetini kılar Zammı süre olarak Kafirun ve İhlas surelerini okur 192 Çünkü, rivayetlerin çoğunda, Hz Peygamber’in (s a v) bunları okuduğu bildirilmektedir 193
Kıraatını isterse gizli, isterse cehrî yapar Bu konuda iki hadisi şerif vardır Bunların biri; kıraatın gizli olacağını bildirmektedir Bu, Hz Aişe’nin rivayet ettiği şu hadistir: “Rasulullah (s a v), sabah namazlarının sünnetini çok hafif kılardı O kadar ki ben, sadece Fatiha süresini - biraz ağırca -okumuş mu yoksa okumamış mı? diye düşünürdüm ”194
Diğer hadis ise Rasulullah’ın kıraatı cehrî yaptığını bildirmektedir Bu hadis, İbn Ömer’den nakledilmiştir O, şöyle demiştir “Nebi’ye (s a v) dikkat ettim, yirmi gün sabah namazının sünnetinde Kafirun ve İhlas surelerini sesli okuyorlardı ”195
Ebu Hureyre (r a) ve İbn Abbas’ın rivayet ettikleri hadisi şerife göre, Resullulah (s a v) sabah namazının sünnetinin birinci rekatında Bakara suresindeki
ayetini196 sonuna kadar okuyordu İkinci rekatında ise:
ayetini197 okuyordu ”198
O halde bazen bunlar da okunmalıdır
Bundan sonra kişi, yetmiş defa şu istiğfar duasını okur:
Sonra yüz defa tesbih ve tehlil getirmelidir
Bir defa da:
Zikrini söyler
Kişi, bu duayı okumalıdır Çünkü Rasulullah (s a v), bunu sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra okurlardı
Bize İbn Ebi Leyla, Davud b Ali, babası ve İbn Abbas yoluyla nakledildiğine göre, İbn Abbas (r a) şöyle demiştir “Abbas, beni Rasulullah’a (s a v) gönderdi Ben de gittim ve akşam orada kaldım Rasulullah (s a v), teyzem Meymune’nin evinde idi Gece namaz kılmak üzere kalktı Sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra şu duayı okudu:199
BÜYÜK GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Rasulullah (s a v) bu duasında Yüce Allah’tan kalbine, gözüne, kulağına, derisine, etine, kemiğine, kanına varana kadar bütün vücut parçalar için nur istemektedir Ayrıca önüne, arkasına, sağına, soluna, üzerine ve altına varana kadar bütün yönlerden nurla sarılmasını niyaz etmektedir Efendimizin (s a v) bu nurları niyaz etmesi, nurun sahibi olan Yüce zatın nazarının devamlı üzerinde olmasını istemesi demektir Çünkü bu nurlar sayesinde kul her işinde Yüce Allah’ın “Kayyûmiyyeti”ni (yaratıklarını koruyup yöneticiliğini) müşahede eder Devamlı O’nun tarafından gözetildiğini, himaye edildiğini görür Bu himaye devam etsin diye hep O’na nazar eder Böyle olunca artık nefis ve heva onda etkili olamaz
İşte, bundan dolayı mürid, sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra bu duayı okumalıdır Ancak duaya başlamadan önce Rasulullah’a salatu selam getirmeyi ihmal etmemelidir Çünkü, bu sayede Yüce Allah, onun duasını kabul eder Bu konuda Rasulullah (s a v) şöyle buyurmuştur
“Yüce Allah’tan bir şey niyaz ettiğinizde, duanıza bana salat u selam getirerek başlayınız Çünkü O, kendisinden niyaz edilen iki şeyden birini kabul edip, diğerini reddetmez  ”200
Sonra sabah namazını -mümkünse- cemaatle kılmalıdır Çünkü onu cemaatle kılan Allah’ın hoşnutluğunu kazanmış ve özel himayesine girmiş olur
Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur :
“Sabah namazını cemaatle kılmak, geceyi namaz kılarak geçirmekten daha faziletlidir Yatsı namazını cemaatle kılmak ise, geceyi yarısına kadar namaz kılarak geçirmekten daha faziletlidir ”201
Namaz kılarken mümkün olduğu kadar şu hususlara dikkat etmelidir:
Okunan ilahi kelama kulak vermeli Kalbini ve aklını okunan şeyde toplamalı Tek düşüncesi namaz olmalı Kalbini uyanık tutup gaflete düşmemeli Namaza güzelce yönelmeli İlahi kelamın manalarını düşünmeli Ayetleri tane tane okumalı Böylece Kur’an’ın sırlarına ve inceliklerine ulaşmaya çalışmalıdır Selam verdikten sonra da, müstehap olan zikir ve duaları okumalıdır
|