Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amelleri, dervişin, günlük

Dervişin Günlük Amelleri...

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dervişin Günlük Amelleri...

Dervişin Günlük Amelleri

Mürid, her gün bir takım farz ve mendup ibadetler yapar Bu cümleden olarak sabah namazı vakti girdiğinde, önce sabah namazının iki rekat sünnetini kılar Sabah namazının vakti, fecr-i sadığın doğmasıyla başlar Fecr-i sadık, gecenin sonunda, doğu ufkunda genişliğine olarak meydana gelen aydınlıktır Bu sırada, fecrin aydınlığından dolayı yıldızlar kaybolmaya başlar

Bu vakit, Yüce Allah’ın kendisinin zikredilmesini emir buyurduğu vakittir O (cc) şöyle buyurmuştur:

“Gecenin bir kısmında ve yıldızların batışından sonra da O’nu tesbih et, namaz kıl”191

Kul, önce sabah namazının sünnetini kılar Zammı süre olarak Kafirun ve İhlas surelerini okur192 Çünkü, rivayetlerin çoğunda, Hz Peygamber’in (sav) bunları okuduğu bildirilmektedir193

Kıraatını isterse gizli, isterse cehrî yapar Bu konuda iki hadisi şerif vardır Bunların biri; kıraatın gizli olacağını bildirmektedir Bu, Hz Aişe’nin rivayet ettiği şu hadistir: “Rasulullah (sav), sabah namazlarının sünnetini çok hafif kılardı O kadar ki ben, sadece Fatiha süresini - biraz ağırca -okumuş mu yoksa okumamış mı? diye düşünürdüm”194

Diğer hadis ise Rasulullah’ın kıraatı cehrî yaptığını bildirmektedir Bu hadis, İbn Ömer’den nakledilmiştir O, şöyle demiştir “Nebi’ye (sav) dikkat ettim, yirmi gün sabah namazının sünnetinde Kafirun ve İhlas surelerini sesli okuyorlardı”195

Ebu Hureyre (ra) ve İbn Abbas’ın rivayet ettikleri hadisi şerife göre, Resullulah (sav) sabah namazının sünnetinin birinci rekatında Bakara suresindeki

ayetini196 sonuna kadar okuyordu İkinci rekatında ise:

ayetini197 okuyordu”198

O halde bazen bunlar da okunmalıdır

Bundan sonra kişi, yetmiş defa şu istiğfar duasını okur:

Sonra yüz defa tesbih ve tehlil getirmelidir

Bir defa da:

Zikrini söyler

Kişi, bu duayı okumalıdır Çünkü Rasulullah (sav), bunu sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra okurlardı

Bize İbn Ebi Leyla, Davud b Ali, babası ve İbn Abbas yoluyla nakledildiğine göre, İbn Abbas (ra) şöyle demiştir “Abbas, beni Rasulullah’a (sav) gönderdi Ben de gittim ve akşam orada kaldım Rasulullah (sav), teyzem Meymune’nin evinde idi Gece namaz kılmak üzere kalktı Sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra şu duayı okudu:199
BÜYÜK GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Rasulullah (sav) bu duasında Yüce Allah’tan kalbine, gözüne, kulağına, derisine, etine, kemiğine, kanına varana kadar bütün vücut parçalar için nur istemektedir Ayrıca önüne, arkasına, sağına, soluna, üzerine ve altına varana kadar bütün yönlerden nurla sarılmasını niyaz etmektedir Efendimizin (sav) bu nurları niyaz etmesi, nurun sahibi olan Yüce zatın nazarının devamlı üzerinde olmasını istemesi demektir Çünkü bu nurlar sayesinde kul her işinde Yüce Allah’ın “Kayyûmiyyeti”ni (yaratıklarını koruyup yöneticiliğini) müşahede eder Devamlı O’nun tarafından gözetildiğini, himaye edildiğini görür Bu himaye devam etsin diye hep O’na nazar eder Böyle olunca artık nefis ve heva onda etkili olamaz

İşte, bundan dolayı mürid, sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra bu duayı okumalıdır Ancak duaya başlamadan önce Rasulullah’a salatu selam getirmeyi ihmal etmemelidir Çünkü, bu sayede Yüce Allah, onun duasını kabul eder Bu konuda Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur

“Yüce Allah’tan bir şey niyaz ettiğinizde, duanıza bana salat u selam getirerek başlayınız Çünkü O, kendisinden niyaz edilen iki şeyden birini kabul edip, diğerini reddetmez”200

Sonra sabah namazını -mümkünse- cemaatle kılmalıdır Çünkü onu cemaatle kılan Allah’ın hoşnutluğunu kazanmış ve özel himayesine girmiş olur

Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur :

“Sabah namazını cemaatle kılmak, geceyi namaz kılarak geçirmekten daha faziletlidir Yatsı namazını cemaatle kılmak ise, geceyi yarısına kadar namaz kılarak geçirmekten daha faziletlidir”201

Namaz kılarken mümkün olduğu kadar şu hususlara dikkat etmelidir:

Okunan ilahi kelama kulak vermeli Kalbini ve aklını okunan şeyde toplamalı Tek düşüncesi namaz olmalı Kalbini uyanık tutup gaflete düşmemeli Namaza güzelce yönelmeli İlahi kelamın manalarını düşünmeli Ayetleri tane tane okumalı Böylece Kur’an’ın sırlarına ve inceliklerine ulaşmaya çalışmalıdır Selam verdikten sonra da, müstehap olan zikir ve duaları okumalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com