|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
içmiş, mevlana, sarhoşluğu, yapıyorsunuz, şarabı |
![]() |
Hz. Mevlânâ: Şarabı O İçmiş, Sarhoşluğu Siz Yapıyorsunuz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Mevlânâ: Şarabı O İçmiş, Sarhoşluğu Siz YapıyorsunuzHz ![]() *** Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Tutup dışarıya atmak istediler ![]() ![]() -Neyi tartışıyorsunuz? -Sarhoştur, dediler içimizden çıkarmak istiyoruz, o da çıkmak istemiyor! Cevabı kısa oldu; -Demek şarabı o içmiş, sarhoşluğu siz yapıyorsunuz! ![]() Bunun üzerine derin bir sessizlik olur ![]() -Şarabı o içmiş, sarhoşluğu siz yapıyorsunuz! Hz ![]() -Düşene herkes tekme atar, bir tekme de siz atmayın! ![]() ![]() Gelin bu cümleyi de biz tekrar edelim: -Düşene herkes tekme atar, bir tekme de biz atmayalım! *** İki kişi sokak ortasında ağız dalaşı yaparak tartışıyorlardı ![]() -Bana bak! ![]() ![]() ![]() ![]() Oradan geçmekte olan Mevlânâ, bu sözü söyleyen adamın yanına varıp çenesi altına kadar sokularak şöyle dedi: -Ben de öyle bir adamım ki, bana bin tane söylesen bir tane dahi cevap alamazsın! ![]() ![]() Bir söze bin cevap vereceğini söyleyen adam, bu defa bir tane dahi cevap veremedi ![]() ![]() ![]() *** Bir talebesi evlenmiş, hayata karışmıştı ![]() ![]() ![]() -Osman! Sen eskiden çok mütevazı biri idin, kalkıp giderken elimi öperek giderdin ![]() Osman mahcubiyetle Mevlânâ'ya doğru yönelerek yaklaşıp elini öpmek istedi ![]() -Osman dedi, ben el öptürmeyi çok severim, sık sık gelip elimi öpmeni istiyorum! ![]() ![]() Osman, avucu içindeki altınları sıkı sıkıya tutarak çıkıp evin yolunu tutarken bir yandan alacağı ihtiyaçlarının sevincini yaşıyor, bir yandan da bu zarif anlayış karşısında gözyaşlarını tutamıyordu ![]() *** Cübbesindeki düğme sallanıyordu ![]() ![]() -Efendi, dedi ağzına bir çöp al da bir uğursuzluğa uğramayasın! ![]() ![]() Mevlânâ bu boş söylentiyi zarif bir cevapla düzeltti: -Hanım sen merak etme ![]() ![]() ![]() *** Bir gün Konya çarşısında yürürken bir papaz kendisini görünce hemen ayağa kalkmış, sonra da yarıya kadar aşağıya eğilerek hürmetle selam vermişti ![]() ![]() -Bir papaza da bu kadar aşağıya eğilmek olur mu? deyince şu cevabı verdi: -Tevazuda da papazı geçmemiz gerekir! |
![]() |
![]() |
|