Mevlana’Nın 4 Kapısı... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mevlana’Nın 4 Kapısı...Mevlana’nın 4 kapısı ![]() ![]() ![]() 1- Şeriat Kapısı 2- Tarikat Kapısı 3- Marifet Kapısı 4- Hakikat Kapısı Öğreti olarak bu kapılar birer birer geçilerek Hakikate ulaşılır ![]() Öğrencilerinden biri Mevlana’ya sormuş; Efendim, bu 4 kapı meselesini ben pek anlayamıyorum Bana anlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız?” “Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var ve hepsi rahlelerine eğilmiş ![]() Sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at, sonra gel sana anlatayım ”Öğrenci gitmiş, birincinin ensesine bir tokat akşetmiş ![]() Tokadı yiyen derhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlana’nın öğrencisini yere yıkmış ![]() Öğrenci dayağı yemiş, geri dönecek ama hocasına itaat var Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat akşetmiş ![]() O da derhal ayağa kalkıp elini kaldırmış ![]() Tam tokadı vuracakken vazgeçip yerine oturmuş ![]() Öğrenci devam etmiş, üçüncüye de bir tokat atmış ![]() Üçüncü şöyle bir kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş ![]() Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına devam etmiş ![]() Öğrenci Mevlana’ya dönmüş, olanları anlatmış ![]() Mevlana; “İşte sana istediğin örnekler… ![]() - Birinci, şeriat kapısını geçememiş biri idi Şeriatta kısasa kısas olduğu için, tokadı yiyince kalktı, aynısını sana iade etti ![]() İkinci, tarikat kapısındadır Tokadı yiyince o da kalktı, tam tokadı iade edecekti ki, tarikat öğretisinde verdiği söz aklına geldi ![]() “Sana kötülük yapana bile iyilik yap” onun için döndü, oturdu![]() - Üçüncü, marifet kapısına kadar gelmiştir ![]() İyinin ve kötünün tek Yaradandan geldiğini bilir, inanır Yaradan bu kötülüğe hangi iblisi alet etti diye merakından şöyle bir dönüp baktı ![]() - Dördüncü, hakikat kapısını da geçmiştir İyinin ve kötünün tek sahibi olduğunu ve aynı olduğunu bilir o*nun için dönüp bakmadı bile…SentezHaber |
|
|
|