![]() |
“ Düşünen İnsan “İn , Görmek İçin Bakmaya İhtiyacı Yoktur'' |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() “ Düşünen İnsan “İn , Görmek İçin Bakmaya İhtiyacı Yoktur''“ DÜŞÜNEN İNSAN “IN , Görmek için bakmaya ihtiyacı yoktur'' JJ Rousseau : “ Emile “ adlı eserinde : “ Şu alemde görünen mucizeler hakkında bir kitap yazılacak olsa ve o kitap dünyadan büyük olsa , yine konuyu içeremez ![]() ![]() ![]() Bir toprak parçasına bakan çiftçi oraya hangi ürünü ekeceğini , inşaat mühendisi ise nasıl bir bina yapabileceğini düşünür ![]() ![]() Mevlana : “ Ruhlar niçin bedene büründüler? Diye soranlardan , düşüncelerin niye kelimelere büründüğünü düşünmelerini ister” der ![]() ![]() “ Her şey ezeli güzelliğin aksiyle gülümsüyor “ der ve Mesnevi’sinde Leyla ve Mecnun ile ilgili olarak “ Bu aşkı duyan Vali Leyla’yı makamına çağırır ve ona bir süre baktıktan sonra “ Mecnun’u mecnun eden sen misin “ der ![]() ![]() ![]() “ Ten candan , can da tenden gizli değildir ![]() ![]() “ Ya göründüğün gibi ol , ya da olduğun gibi görün “ ( Bakmaktan Görünmeye ) “ Ben ne Hıristiyanım ( Bakılan ) , ne Musevi ( Bakılan ) , ne de Farisi ( Bakılan ) , ne de Müslüman ( Bakılan ) , ne Doğu’danım ne de Batı’dan ( Bakılan ) , ikiliği bir kenara koydum , iki alemin bir olduğunu gördüm “ ( Görülen ) “ A kavak dedim böyle uzayıp gitmen rezilliktir , ne çiçeğin var ne meyven ( Bakma ) , kavak sus dedi ve ekledi çiçeğim ve meyvem olsaydı benliğe düşerdim , oysa şimdi benliğe düşenleri seyrediyorum “ ( Görme ) “ Bana ne kadar bakarsan bak beni tanıyamazsın (Bakma) Çünkü sen kısa nazarlısın ve ben yüzlerce sıfata sahibim ![]() “ Siz gözden gizlisiniz , eserlerde görülmektesiniz ( Bakma ) Aşikar olmakla birlikte aşikar değilsiniz , tıpkı ruhun cevheri gibisiniz ” “ Allah yolunda gözlerini ona kaparsan onun elinde bir mühre ( pul ) gibi olursun “ “ Ey canların canı olan can , gördüğün halde neden soruyorsun? “ “ Gel birbirimizin değerini bilelim ![]() “ Baktığında bütün iyi özelliklerin kalpte olduğunu görürsün ![]() “ Gittim doktordan : Görmek nedir ve aşka düşmüş hakkında görüşün nedir? Diye sordum ![]() ![]() ![]() “ Ey güzelliğinde kendi güzelliğimi gördüğüm kimse, Ben senin hayalin için tamamen ayna kesildim “ “ Eğer o sizi zararlı ve kusurlu gösterdiysecO aynanın kusuru yok kusurlu olan sizsiniz “ “ Gittim doktordan : Görmek nedir ve aşka düşmüş hakkında görüşün nedir? Diye sordum ![]() ![]() ![]() Kuran-ı Kerim : Enbiya Suresi 30 ![]() Neml Suresi 88 ![]() İnsan gönlüne dikkatle bakmalı , nefis sislerinin görüş alanını daraltmasına izin vermemelidir ![]() İnsan karşısındakine aynaya bakar gibi bakmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir varlık ya hakiki ya mecazi olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan , bu dünyanın dalgalarını alabilecek donanıma sahip olduğundan kendisine verilen yetenekler doğrultusunda ( kabı kadar ) bu dünyayı algılar , ancak ilim bu algılamanın da gerçek dışı olabileceğini yani çevremizde gördüğümüz şeylerin aslında öyle olmayabileceği hususunu araştırmaktadır ![]() ![]() ![]() Gerçekten de insan , her ne kadar gözleriyle bakarsa da gönlüyle görür ![]() ![]() İnsan , elindeki bir kitaba gözleriyle değil de gözlük vasıtasıyla bakarsa artık kitabı gözünün değil , gözlüğünün gösterdiği gibi görecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Beyazıd-i Bestami : “ Kaç yaşındasınız? “ diye sorulduğunda , “ Dört yaşındayım , dört yıldır Rabbime yakın olarak , her şeyde O’nu görerek yaşamanın mutluluğu içinde olduğum için , önceden yaşadığım 70 yılı saymıyorum “ diye cevaplar ![]() Aslında şu uçsuz bucaksız kainat içinde minik bir gezegen olan dünyamız ve tek tek her birimizin hayatı Yaradan tarafından kendimizi görmemiz , tanımamız için yüzümüze tutulmuş birer ayna gibidir ve her birimiz onlara kendi açımızdan bakıp farklı şeyler görüyoruz ![]() ![]() İbni Sina : İki tip akıl var der : - Akl-ı Amile : Pratik akıl : İcra eden akıl ( Bakma ) - Akl-ı Alime : Soyut akıl : Evrensel akıl ( Görme ) İtibar : baktığın , sandığın , fotoğraf , dışardan , topluluğa girerken sahip olduğun , bir an ; Karakter: gördüğün , olduğun , yüz , içerden , topluluktan çıkarken sahip olduğun , ömür boyu Sufizm : Bütün yaradılış ilahi perdelerin kaldırılmasının bir oyunu ( Görme ) Sufi bilincin ( Görme ) perdelerini bir bir kaldırır ( Görmeyi sağlar ) ve nihai hedefe ulaşır : Hiçlik İnsan kişiliğinin üç vechesi : Ruh + Kalp + Nefs : Ruh ( Görme ) ile Nefs ( Bakma ) Kalbi ele geçirmek için sürekli savaşır Kalp huzursuz ruhu geniş hakikat okyanusuna taşıyan ırmaktır ( Görmeyi sağlayandır ) Kalp erdem sahibi olmakla , tefekkürle ve Tanrıyı anmakla uyanır ( Görür ) Bilinç bir fincan ( Görme ) , bilinçdışı ise bir okyanustur ![]() İnsan-ı Kamil : Kişinin tabiatın ekolojik düzeni ve hayatın görünmez ( Bakan ) ritmi ile olan bağını keşfeden ( Gören ) İlahi Aşk : Sonludan ( Bakmaktan ) sonsuza ( Görmeye ) , suretten ( Bakmaktan ) hakikate ( Görmeye ) varmak ve sonunda da varlık ile bir olmak arzusundadır Niyazi Misri : Derman arardım ( Bakardım ) derdime , derdim bana derman imiş ( Görme ) Burhan arardım aslıma ( Bakardım ) , aslım bana burhan imiş ( Görme ) Her problem ( Bakma ) kendi içinde bir fırsat ( Görme ) saklar ve problem fırsatın yanında cüce kalır ![]() Olmak istediğim insan olabilmem çok vakit alıyor ( Bakmaktan Görmeye ) Taşı delen ( Bakılan ) suyun kuvveti değil damlaların sürekliliğidir ( Görülen ) Elif Şafak : Ziya kendinden başka her şeyi görünür kılar Hayat içinden ne çıkacağını bilmesek de ( Bakmak ) açmamız ( Görmemiz ) gereken zarftır ![]() Ne söylediğini herkes işitir ( Bakar ) , dostlar ne söylediğini duyar , en iyi dostlar ise söylemediğini duyar ( Görür ) İbn-i Arabi : Allah zatı itibariyle Hakk ( Görünen ) , tecelli eden açılan haliyle ( Bakılan ) de Halktır Bu vahdette kesret , kesrette vahdettir ( Birlikte çokluk , çoklukta birlik ) Bundan Vahdet-i Suhud ( Gözle görünenlerin birliği ) ( Bakılan ) değil , Vahdet-i Vucut ( Varlıkların birliği ) ( Görünen ) doğar ![]() Ne kadar bilirsen bil , söylediklerin ( Bakılan ) karşısındakilerin anlayabildiği ( Görünen ) kadardır Herkes kabı ( Bakma ) kadar alır ( Görme ) İnsan dışı ile karşılanır ( Bakılır ) , içi ile uğurlanır ( Görülür ) Meritokrasi ( Görünen ) ile Plutokrasi ( Bakılan ) devamlı mücadele içindedir ![]() Göz olmasa ışık olur muydu? Hasan Pulur : Şeriat ( Tokata tokat ) ( Bakma ) , Tarikat ( tokata seyirci ) , Hakikat ( Tokata bakmadan devam ) ( Görme ) Behçet Necatigil : Ya çaresiz ( ümitsiz ) siniz ( Bakılan ) , ya da çare ( ümit ) sizsiniz ( Görülen İmam Gazali : İlim ( Görülen ) ağaç , ibadet ( Bakılan ) ise bu ağacın meyvasıdır ![]() Balzac : Dünya birbirimizi bir daha göremeyecek kadar büyük ( Bakılan ) , ya da görebilecek kadar küçüktür ( Görülen ) Hanri B ![]() ![]() Doğa gören göz ( Bakan ) , anlayan kafa ( Gören ) için en büyük eğitmendir ![]() Bilmediğini bilmek ( Bakmak ) kendini bilmektir ![]() Gülmeyin ( Bakmayın ) belki de gülünecek ( Görülen ) durumdasınız ![]() Gençken nasıl ( Bakılan ) ne zamandan ( Görülen ) , yaşlanınca ne zaman ( Bakılan ) nasıldan ( Görülen ) daha büyük kıymet taşır Çoğu zaman yanlış yola sapana bakarak ( Bakan ) doğru yolu buluruz ![]() Vermesini bilen aslında verirken ( Bakılan ) alır ![]() Doğru yolda yürü ( Görünen ) , istersen topalla ( Bakılan ) Nesimi : Gah çıkarım gökyüzüne , seyrederim alemi ( Görünen ) , gah inerim yeryüzüne seyreder alem beni ( Bakılan ) Oscar Wilde : Dünyanın gerçek gizemi görünenler ( Bakılan ) değil görünmeyenlerdir ( Görülen ) İnsanın gerçek sahibi bulunduğu şeyler onun kendi içindekilerdir ( Görünen ) , dışarıda bulunanlarınsa ( Bakılan ) hiç bir önemi yoktur Molliere : Başkaları hakkında karar vermeden ( Bakma ) kendimizi dikkatlice görmeliyiz ( Görme ) Baktığında gördüğünü sanırsın ama gördüğünde anladığını ![]() Bakmak için gözün açık olması gerekir , görmek için dimağın ![]() Görüyorsan kesin bakıyorsundur , bakıyorsan belki görüyorsundur ![]() Problem çözerken görebiliyorsak o problemi kolay ele alı , anlar ve çözüme gideriz , ancak sadece probleme bakıyorsak çok ama çok uğraşırız ve sonunda belki de çözüme gidemeyebiliriz ![]() Gören insan ileriyi planlar , bakan insan ise sadece anı yaşar ve sürüklenir ![]() Gören insan tedbirlidir , bakan insan ise çaresizdir ![]() Görenin duygusal zekası bakanınkinden daha yüksektir ![]() Gören insan genel çözümlere gider ve rahat eder , bakan insan ise kısmi çözümlere gider ve her defa problemle karşılaştığında yeniden çözüm arar ![]() Depremlerde insanlar , bilim ve teknolojinin bu kadar ilerlemesine rağmen halen bakıyorlar ama göremiyorlar ![]() Bakan insanlar hedefe kavga , savaş yoluyla varılacağına inanırlar , ama gören insanlar hedefe varmanın bambaşka yollarının da denenebileceğini bilirler ![]() Sıra dışı olmak , diğerlerinden farklı olmak görmeyi gerektirir, sıradanlık ise bakmakla ile yetinir ![]() İnsanoğlu kendi benine doğru yolculuk yaparken mutlaka bakmaktan öteye giderek görmeğe başlar ![]() Işık güneşten dünyaya yaklaşık 8 dakikada varır ![]() ![]() Bakmak gözde , görmek beyinde oluşur ![]() Olayların peşinden sürüklenmek bakmayı , olayların önünde gitmek ise görmeyi gerektirir ![]() Yazan: Ahmet Çetinbudaklar/ Kaynakça : İnsan ve İslam Olmak : Ayşe Oruç Sufi Psikolojisi : Kemal Sayar Mahrem : Elif Şafak Milliyet Gazetesi : Hasan Pulur Oscar Wilde Çeşitli İnternet Siteleri Mevlana Divan-ı Kebir Üzerine İncelemeler Allah,İnsan ve Vusul : Prof ![]() |
![]() |
![]() |
|