![]() |
Mevlana'dan Namaz.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlana'dan Namaz..Mevlana'dan Namaz ![]() ![]() Tekbir getirince kurbanlık koç gibi âlemden çıkarsın ![]() Ey ulu! tekbirin manası şudur : “Yarabbi, huzurunda kurbanız!…” Hani koyun keserken ,”Allahu Ekber-Allahu Ekber ” dersin ya!… O ölesice nefsini keserken de bu söz söylenir ![]() “Allahu Ekber” de de ; Vehmî benliğinin başını kes, ki , can mahvolmaktan kurtulsun ![]() Ten; İsmail’e, Can ; Halil’e benzer ![]() Can, yaptırdığı bu senin bedeninde tekbir getirdiğinde; ten kesilir, yani beden kaydından çıkar, şehvetlerden, hırslardan kurtulur, besmeleyle kesilmiş temiz bir kurban haline gelir ![]() Kıyamette olduğu gibi Hak huzurunda saf tutulur ![]() Hesaba, Rabbi ile konuşup görüşmeye geçilir ![]() Allah huzurunda gözyaşı dökerek ayakta durmak, Kıyamet gününde kabirden kalkıp mahşer yerinde dikilmeye benzer ![]() Hakk: “Sana bunca zamandır mühlet verdim, bana ne getirdin?… Ömrünü ne ile geçirdin , Verdiğim gıdayı, ihsan ettiğim kuvveti ne uğurunda harcadın? ![]() ![]() Gözünü, kulağını , aklını, arşa ait bütün cevherleri harcadın… Bunlara karşılık ne getirdin?… Sana kazma ve bel gibi el ve ayaklar verdim , Bağışladığım bunca şeye karşılık ne var elinde, neler getirdin bana?” der ![]() Kıyamda iken kula gelen bu haberlerden kul utanır, iki büklüm olur, Rükûa varır ![]() Utanmaktan ayakta durmaya kudreti kalmaz, Rükûda Allah’ı tesbih eder ![]() Allah’tan: “Başını kaldır, rükûdan kıyama dön de, sorulara birer birer cevap ver” fermanı gelir ![]() O utanan kul, rükûdan başını kaldırır, fakat olgun bir iş yapmamış olduğundan yüzüstü yere düşer ![]() Yine emir gelir: “Başını kaldır! ![]() Tekrar utana utana başını kaldırır ama, yine yılan gibi yüz üstü düşüverir ![]() Hakk tekrar sorar: “Başını kaldır da söyle , kıldan kıla bütün yaptıklarını araştırmak istiyorum!…” Artık ayakta durmaya kudreti kalmadığından, Hakk’ın heybetli hitabı da canına tesir etmiş olduğundan, o ağır yükün altında ezilir , yere çöker, oturur ![]() Hakk: “Söyle bana ; sana nimet verdim, nasıl şükrettin?… Sermaye verdim, haydi göster kazandığını?…” der ![]() Kul, sağ yanına dönüp peygamberlere, o ululara selam verip : “Padişahlar, bu kötü kişiye şefaat edin” der ![]() Peygamberler: “Çareye baş vuracak gün geçti ![]() O, orada yapılacak bir şeydi ![]() ![]() A bahtsız kişi , git oradan! ![]() ![]() Sen vakitsiz öten bir horozsun ![]() Bırak bizi, kanımıza bulaşma,” derler ![]() Bunun üzerine sol tarafa başını çevirir ![]() Hısımından, akrabasından yardım ister ![]() “Sus!… Allah’a kendin cevap ver ![]() Biz kim oluyoruz ki? ![]() ![]() ![]() Ne bu yandan bir çare olur, ne o yandan ![]() O biçarenin canı da yüz parça olur ![]() Herkesten ümidini keser de ellerini açar, duaya başlar : “Yarabbi!… Herkesten ümidim kesildi ![]() ![]() Senden başka önü, sonu olmayan yok!…” Namazdaki bu hoş işaretleri gör de, bunun eninde sonunda böyle olacağını bil ![]() Namaz yumurtasından civcivi çıkarmaya bak!… Yoksa; tane toplayan yolsuz yordamsız kuş gibi yere başvurup durma!… Mevlana… |
![]() |
![]() |
|